Τα νηστίσιμα που μοιάζουν με κρέας

Θαλασσινά, μανιτάρια, όσπρια και φυτικό κρέας. Βάζουμε όλες τις νηστίσιμες εναλλακτικές στο μικροσκόπιο, για να βρούμε αντιστοιχίες σε θρεπτικά συστατικά και γεύση.

Τα νηστίσιμα που μοιάζουν με κρέας

Σκέφτεσαι να νηστέψεις όλες ή κάποιες από τις μέρες της Σαρακοστής, αλλά φοβάσαι πως θα σου λείψει το κρέας; Μη φοβού, Μαριάμ. Έχουμε όλες τις εναλλακτικές που θα το αντικαταστήσουν επαρκέστατα, τόσο σε γεύση όσο και σε θρεπτική αξία.

Καταρχάς, τα θαλασσινά

Γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδι και οστρακοειδή έχουν την τιμητική τους όλη την Σαρακοστή, είναι χορταστικότατα και πεντανόστιμα, και επιπλέον διατροφικοί θησαυροί. Όπως διαβάζουμε στο Iatronet.gr, «τα θαλασσινά προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, τα οποία είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Επίσης είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β». Αν μάλιστα δεν τα τηγανίσεις, αλλά τα φας ψητά, βραστά ή στον ατμό, οι θερμίδες τους είναι ελάχιστες: περί τις 115 ανά 100 γραμμάρια. 

Το προφανές: Τα μανιτάρια

Μακράν η αγαπημένη πηγή πρωτεΐνης κάθε vegan που σέβεται την διατροφή του, τα μανιτάρια είναι –φυσικά– νηστίσιμα, και πολλά είδη μοιάζουν όντως σε γεύση με το κρέας. Είναι επίσης πολύτιμοι σύμμαχοι για την υγεία μας, χάρη στην πληθώρα θρεπτικών συστατικών, που περιέχουν, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, και το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι απαραίτητοι για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης πρεβιοτικά, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, και σημαντικές ποσότητες καλίου, που βελτιώνει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και κάνει θαύματα για την αρτηριακή πίεση. 

Το λιγότερο προφανές: Τα όσπρια

Θυμάσαι που η γιαγιά σου έλεγε πως τα ρεβύθια είναι το κρέας του φτωχού; Δίκιο είχε. Τα όσπρια είναι σούπερ χορταστικά, οικονομικότατα, και μαγειρεύονται με χίλιους δύο τρόπους. Όσο για τη διατροφική τους αξία; «Αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Παράλληλα, αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως οι πρωτεΐνες των οσπρίων σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες των δημητριακών (φακόρυζο, ρεβυθόρυζο), καλύπτουν ικανοποιητικά τις ανάγκες του ανθρώπου σε απαραίτητα αμινοξέα» διαβάζουμε στο Iatronet.gr.

Και τέλος: Το φυτικό κρέας

Δύσκολα δεν το έχει πάρει το μάτι σου τον τελευταίο καιρό στα ψυγεία όλων των σούπερ μάρκετ. Με ονόματα όπως Beyond Meat και Impossible Burger, είναι οι vegan εναλλακτικές των κλασικών μπιφτεκιών, λουκάνικων, ακόμα και μπριζόλας. Φτιάχνονται από έναν συνδυασμό πρωτεΐνης μπιζελιού, γάλακτος καρύδας και πρωτεΐνης ρυζιού ή πατάτας, και παρόλο που η διατροφική τους αξία είναι σαφώς χαμηλότερη από εκείνη του κρέατος, όπως έχουμε αναλύσει εδώ αποτελούν μια γευστική εναλλακτική για τις μέρες εκείνες της νηστείας που θα νοσταλγήσεις ένα μπιφτεκάκι, και δεν θα σε καλύπτουν τα μανιτάρια ή τα όσπρια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v