Ωραία και δωρεάν πράγματα θα συμβούν τον Μάρτιο στην Αθήνα

Βρήκαμε ένα σωρό ωραία και δωρεάν πράγματα που συμβαίνουν στην Αθήνα Μάρτη Μήνα. Και θα περνάμε φίνα.

Ωραία και δωρεάν πράγματα θα συμβούν τον Μάρτιο στην Αθήνα

Φεστιβάλ, προβολές, θέατρο, σεμινάρια για νεανίες και μη, συναυλίες. Όρεξη να έχεις και η Αθήνα προσφέρει ωραία και δωρεάν πράγματα για να δεις και να κάνεις τον Μάρτη.

Καλό μήνα είπαμε;

Athens Fashion Film Festival στο Ωδείο Αθηνών

Με τίτλο «Art-istic OR Art-ificial?», το 4ο Athens Fashion Film Festival επιστρέφει από Τρίτη 14 Μαρτίου έως Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στο Ωδείο Αθηνών, με δελτία προτεραιότητας, σε ένα τριήμερο που πρωταγωνιστεί η σύγχρονη κουλτούρα: ταινίες, μόδα, συζητήσεις, gatherings, masterclasses και τεχνητή νοημοσύνη. Έχοντας ως κεντρικό θέμα την τεχνητή νοημοσύνη στην ανθρώπινη δημιουργικότητα, το φεστιβάλ επεκτείνει τον ανοιχτό διάλογό του με τη μόδα,  τον κινηματογράφο και την Τέχνη και διερευνά την σχέση τους με το AI. Παράλληλα, εξερευνά την ανατρεπτική γενιά των Zoomers μένοντας πιστό στις θεματικές που βάζει κάθε χρόνο, όπως η βιωσιμότητα, η συμπερίληψη, η γυναικεία ενδυνάμωση και η κυκλική οικονομία. Tο αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς εδώ

Το Strong Me γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το κίνημα Strong Me, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, διοργανώνει, στο Ωδείο Αθηνών, μια μεγάλη γιορτή. Μια γιορτή που στέλνει ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας. Μια γιορτή με τη συμμετοχή γυναικών που σήμερα πρωταγωνιστούν στη ζωή και στους αγώνες. Μαζί με τις ομιλίες τους, θα πραγματοποιηθεί και μια συναυλία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, τους Πέννυ Μπαλτατζή, Ασπασία Θεοφίλου και πολλούς guests. Ώρα προσέλευσης: 18:30. H εκδήλωση είναι προσβάσιμη σε μη ακούοντες, ενώ σε όλη τη διάρκεια θα γίνεται συλλογή τροφίμων και ειδών ατομικής υγιεινής για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«The Science of CSI: Έγκλημα στο Εργαστήριο» στην Άτρακτο

Τι είναι τα εντυπώματα και τι σχέση έχουν με τα αποτυπώματα; Γιατί είναι πάντα χρήσιμη μια λάμπα υπεριώδους φωτός στον τόπο ενός εγκλήματος; Πώς βοηθάει η τεχνολογία στην ανίχνευση ενός εγκλήματος και τί σχέση έχει ένας 3D… scanner; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι επιστήμονες, σε μια πρωτότυπη επιστημονική θεατρική παράσταση από τους Science Reactors στην ΑΤΡΑΚΤΟ, 5 Μαρτίου, στις 18:00. Μία παράσταση που, κατά τη συνήθη πρακτική των Science ReΑctors, μας καλεί να δούμε την επιστήμη... αλλιώς. Να την ανακαλύψουμε στην καθημερινότητα μας, να την συνδυάσουμε με τέχνη και να τη συνοδεύσουμε με πρωτότυπη μουσική. Όλα αυτά δοσμένα με χιούμορ από νέους επιστήμονες που στελεχώνουν την ομάδα.

«Μπες στα παπούτσια μου - Live Without bullying» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στις 6 Μαρτίου, το Live Without Bullying και η θεατρική ομάδα Ονειρόδραμα διοργανώνουν μια παιδική θεατρική παράσταση – βιωματικό εργαστήριο  το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 και ώρα 12.00-14.00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.  Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε, με sold out παραστάσεις σε Αθήνα και Λονδίνο, η παράσταση επιστρέφει για να μας υπενθυμίσει τη σημασία της πρόληψης της βίας και του εκφοβισμού ακόμα και σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας. Στην παράσταση, οι ήρωες βοηθούν τα παιδιά να ερευνήσουν τα συναισθήματα τους και στη συνέχεια τα συναισθήματα των άλλων, αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση και κατανοώντας έννοιες όπως η διαφορετικότητα, ο σεβασμός στα δικαιώματα του άλλου και ο σχολικός εκφοβισμός. Για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών.

«Αν ήμουν κι εγώ στο πάρτι που πήγα» στο Ωδείο Αθηνών

Μια θεατρική παράσταση εκπαιδευτικού χαρακτήρα για εφηβικό κοινό, πλαισιωμένη από συμμετοχικές δράσεις και συντονισμένη ομαδική συζήτηση στο τέλος, με διάρκεια τριών ωρών, παρουσιάζεται στο Ωδείο Αθηνών το Σάββατο 4 Μαρτίου στις 18:30 και την Κυριακή 5 Μαρτίου 11:30 και 18:30. Απαραίτητη κράτηση θέσης εδώ

Συναυλία με τις Χριστίνα Μπένση και Kanami Ito στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας

Η Ελληνίδα βιολοντσελίστα Χριστίνα Μπένση και η Γιαπωνέζα πιανίστα Kanami Ito συμπράττουν το Σάββατο 4 Μαρτίου, στις 19.00, στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας, σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα Μέντελσον, Σοστακόβιτς και Σούμαν. Περισσότερα εδώ.  

«Αφίσα και Ντοκιμαντέρ»: εργαστήριο για εφήβους στο Εxile

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η αφίσα, εκτός από μία ενδιαφέρουσα εικόνα, είναι και μία μορφή επικοινωνίας με το κοινό; Με τη βοήθεια των Bend, ενός μικρού δημιουργικού γραφείου, τα σεμινάρια του Exile θα προβάλλουν μερικά επιλεγμένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ ως έμπνευση για τη δημιουργία αφισών. Όπως αναφέρει η διοργανωτική ομάδα «Συνθέτοντας στοιχεία τυπογραφίας, φωτογραφίας και εικονογράφησης, θα χτίσουμε εικόνες που μιλούν από μόνες τους και θα εξερευνήσουμε μια διαφορετική γλώσσα επικοινωνίας». Οι αφίσες θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση του φεστιβάλ λήξης του Planet G(reece). Τα σεμινάρια αφορούν εφήβους 13-19 ετών και πραγματοποιούνται στις 4, 11, 18 Μαρτίου και 1 Απριλίου. Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο, συμπληρώστε τη φόρμα εδώ

Digital Concert Hall στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου θα παρουσιαστούν σε απευθείας μετάδοση από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου επιλεγμένες συναυλίες της φημισμένης ορχήστρας υπό τη διεύθυνση διάσημων μαέστρων: Kirill Petrenko, Simon Rattle, Emmanuelle Haïm και Klaus Mäkelä σε έργα Debussy, Ligeti, Zimmermann, Shostakovich, Tchaikovsky, Händel κ.ά. Με το Digital Concert Hall, η Φιλαρμονική του Βερολίνου προσφέρει μια ψηφιακή αίθουσα συναυλιών που επιτρέπει στους θεατές να παρακολουθούν τις συναυλίες της ζωντανά σε όλον τον κόσμο. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

«Constellations» του Nick Payne στο Θέατρο 104

Οι Αστερισμοί (Constellations) του Nick Payne ακολουθεί την πορεία δύο ανθρώπων που γνωρίζονται σε παράλληλα σύμπαντα. Οι επιλογές τους και τα λόγια τους θα είναι καθοριστικά για το μέλλον της σχέσης αλλά και της ζωής τους. Είναι ένα έργο που μιλάει για την φυσική κοσμολογία, την αγάπη, το έρωτα αλλά ταυτόχρονα θέτει και το ερώτημα κατά πόσο μπορείς να καθορίσεις την μοίρα σου. Σε αυτήν την εκδοχή του Constellations από τον θίασο Freεk, έξι ηθοποιοί ενσωματώνουν τους δύο ρόλους, και εξερευνούν άπειρες δυνατότητες γύρω από την σχέση των δύο πρωταγωνιστών. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται Τετάρτη και Πέμπτη 1 και 2 Μαρτίου στις 19.00 στο Θέατρο 104

Female Music Icons προβολές στο Exile Room

Τo Exile Room αφιερώνει τις πρώτες προβολές του 2023 σε μουσικά ντοκιμαντέρ που αναλαμβάνουν να μας συστήσουν από την αρχή γυναίκες που σημάδεψαν – η καθεμία με τον δικό της τρόπο – τον κόσμο της μουσικής. Συγκεκριμένα:

Πέμπτη 2 Μαρτίου

Τina (2021)

Σκηνοθεσία: Daniel Lindsay, T.J. Martin/ Διάρκεια: 118’

Η ταινία χτυπάει την πόρτα της 79χρονης πλέον Tina Turner, στην έπαυλή της στην Ελβετία, ζητώντας της να διηγηθεί την καταραμένη ιστορία της για μια τελευταία φορά. Αυτό που προκύπτει είναι το χορταστικό χρονικό της γέννησης της πρώτης μαύρης ροκ σταρ στην ιστορία της μουσικής.

Πέμπτη 16 Μαρτίου

Cesária Évora (2022)

Σκηνοθεσία: Ana Sofia Fonseca / Διάρκεια: 94’

Πάει σχεδόν μια δεκαετία από το θάνατο της Ξυπόλητης Ντίβας, που αρνήθηκε να φορέσει παπούτσια ακόμα και στο Carnegie Hall ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πάμφτωχους συμπατριώτες της. Παρόλο που γεννήθηκε σε συνθήκες εξαθλίωσης, η Cesária Évora έζησε τη ζωή της τραγουδώντας.

Τετάρτες στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών

Η Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου πειραματίζεται, εμπνέει και εμπνέεται, ζωγραφίζεται, προσκαλεί, προκαλεί, ξανοίγεται και ανοίγει: συζητήσεις, ενδεχόμενα και προοπτικές, ανοίγει τον δρόμο σε νέους καλλιτέχνες, ανοίγει τις πόρτες της στην πόλη και στους κατοίκους της. Την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 20.00 συγκεκριμένα, παρουσιάζει το «Χαμένοι με αυτοπεποίθηση», μια παράσταση στην οποία συμμετέχουν ο Ευριπίδης Λασκαρίδης (δημιουργός-performer) και Αλέξανδρος Μιστριώτης (multimedia-καλλιτέχνης, δραματουργός). Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ. Δελτία δωρεάν εισόδου θα διατεθούν τις μέρες των εκδηλώσεων στο ταμείο του θεάτρου Rex, από τις 19.30 και έπειτα.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v