Έτσι βοηθάει το τρέξιμο το σώμα σου

Θες αφορμή για να ξεκινήσεις τρέξιμο; Έχουμε αρκετές και είναι όλες… μία και μία για την υγεία σου – σωματική και ψυχολογική.

Έτσι βοηθάει το τρέξιμο το σώμα σου

Απορείς κάθε φορά που βλέπεις κόσμο να τρέχει στον δρόμο, σε πάρκα ή ακόμα και σε διάδρομο στο γυμναστήριο;

Μην απορείς. Τα οφέλη από την αερόβια άσκηση (τρεξίματος συμπεριλαμβανομένου) είναι πολλά. Αρκεί φυσικά να γίνεται – όπως και κάθε μορφή άσκησης – με ασφάλεια και προοδευτικότητα. Για κάποιους, ακόμα και το γρήγορο περπάτημα είναι καλό για αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις το τρέξιμο, δες σε τι μπορεί να σε βοηθήσει σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα.

Απώλεια βάρους

Το περπάτημα, το γρήγορο περπάτημα, το τζόκινγκ και το τρέξιμο βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και βοηθούν στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Καλό και το περπάτημα, αλλά σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, αν θες να ενισχύσεις την απώλεια βάρους θα πρέπει να επιταχύνεις τον ρυθμό. 

Δυνατό ανοσοποιητικό

Για πολύ καιρό, οι επιστήμονες της άσκησης πίστευαν ότι η έντονη άσκηση θα μπορούσε δυνητικά να μας κάνει αδύναμους και επιρρεπείς σε ασθένειες. Μια πιο προσεκτική ματιά στην έρευνα δείχνει ότι ισχύει το αντίθετο. Η μέτρια άσκηση, όπως το τρέξιμο, ενισχύει στην πραγματικότητα την απόκριση του σώματός στις ασθένειες. Αυτό ισχύει τόσο για τις βραχυπρόθεσμες ασθένειες, όπως οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όσο και για τις μακροχρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης.

Βοηθά στην αντίσταση στην ινσουλίνη

Εκατομμύρια κόσμου έχουν προδιαβήτη, μια κατάσταση που μπορεί να αντιστραφεί. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας από τους δείκτες του προδιαβήτη και προκαλείται όταν τα κύτταρα στο σώμα δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη, την ορμόνη που κρατά υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα καλά νέα: Ανασκόπηση ερευνών διαπίστωσε ότι το τακτικό τρέξιμο ή το τζόκινγκ μείωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη στους συμμετέχοντες στη μελέτη. 

Μειώνει το στρες

Μια ανασκόπηση του 2013 διαπίστωσε ότι η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τον εκφυλισμό που σχετίζεται με τη γήρανση και το στρες. Μια πρόσφατη μελέτη σε ζώα από το Πανεπιστήμιο Brigham Young διαπίστωσε ότι μεταξύ των ποντικών που εκτέθηκαν σε στρεσογόνες καταστάσεις, εκείνοι που τους επιτρεπόταν τακτικά να τρέχουν σε τροχό είχαν καλύτερες επιδόσεις, κάνοντας τα λιγότερα λάθη μετά από έναν λαβύρινθο και επιδεικνύοντας την υψηλότερη ικανότητα να θυμούνται και να πλοηγούνται.

Μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Είναι γνωστό ότι η άσκηση βοηθά τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά νέα στοιχεία δείχνουν και το πώς. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης έχουν συνδεθεί με καταθλιπτικά επεισόδια. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνει το σώμα ως απάντηση στο στρες. Μια μελέτη του 2018 εξέτασε τα επίπεδα κορτιζόλης σε άτομα που ακολουθούν θεραπεία για την κατάθλιψη. Μετά από 12 εβδομάδες συνεχούς άσκησης, όσοι ασκούνταν τακτικά καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης είχαν μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ωφελεί την σπονδυλική στήλη

Μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης, ορισμένοι μικροί, εύκαμπτοι δίσκοι λειτουργούν σαν προστατευτικά μαξιλάρια. Οι δίσκοι είναι κάτι σαν σάκοι γεμάτοι με υγρό. Μπορούν να συρρικνωθούν και να φθαρούν όσο μεγαλώνουμε, ειδικά αν κάνουμε καθιστική ζωή. Τα καλά νέα είναι ότι το τρέξιμο διατηρεί το μέγεθος και την ευελιξία αυτών των δίσκων. Μια μελέτη 79 ατόμων διαπίστωσε ότι όσοι έτρεχαν τακτικά, είχαν καλύτερη ενυδάτωση των δίσκων αυτών και υψηλότερα επίπεδα γλυκοζαμινογλυκάνης (ένα είδος λιπαντικού). Όσο πιο υγιείς και ενυδατωμένοι είναι αυτοί οι δίσκοι, τόσο πιο ευέλικτος νιώθεις μέσα στη μέρα.

Με πληροφορίες από Healthline

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v