Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να μάθεις μια ξένη γλώσσα;

Καλές οι εφαρμογές, άγια και τα μαθήματα, όμως ο σύντομος τρόπος να μάθεις μια ξένη γλώσσα είναι ένας. Και δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα σου αρέσει.

Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να μάθεις μια ξένη γλώσσα;

Οι άνθρωποι που μαθαίνουμε ξένες γλώσσες δεν έχουμε ζηλέψει ποτέ τίποτα πιο πολύ από εκείνη τη συσκευή στο Matrix που φύτευε τη γνώση στον εγκέφαλό σου, με την οποία ο Neo έμαθε να πιλοτάρει αεροπλάνο. Μηδέν κόπος, μηδέν χρόνος, μια επεμβασούλα και τέρμα. Μέχρι να εφευρεθεί αυτό το αριστούργημα και στην πραγματικότητα, βέβαια, εμείς θα τρώμε τα νιάτα μας (ή τα γεράματά μας) πάνω από βιβλία γραμματικής και κείμενα που θέλουν να ανοίξεις λεξικό κάθε δέκα λέξεις. Εκτός εάν…

Υπάρχει άραγε γρήγορος τρόπος να μάθεις μια ξένη γλώσσα; Υπάρχει, αποδεδειγμένα, και είναι ένας –με τρία παρακλάδια:

1. Να είναι απόλυτη, επείγουσα ανάγκη
2. Να ερωτευτείς (και μετά να σχετιστείς) με άνθρωπο που είναι η μητρική του
3. Να μιλάς, από την πρώτη μέρα

Αφήνουμε στην άκρη το πρώτο, γιατί αποκλείουμε να διαβάζεις αυτές τις γραμμές έχοντας μόλις μεταναστεύσει στην Ελλάδα με άμεση ανάγκη για λεφτά, άρα και για δουλειά (αυτή πάντως είναι η απάντηση στο πώς μαθαίνουν τόσο γρήγορα τη γλώσσα οι μετανάστες, ενίοτε χωρίς να κάνουν καν μαθήματα: η απόλυτη, επείγουσα ανάγκη κινεί και βουνά).

Το δεύτερο, το να είσαι δηλαδή με κάποιον που μιλάει τη γλώσσα που μαθαίνεις, είναι το ιδανικό σενάριο. Έχεις διαρκώς διαθέσιμο κάποιον που δε ντρέπεσαι να του μιλήσεις κάνοντας ένα λάθος ανά τρεις λέξεις, και αντίστοιχα εκείνος/η σε βρίσκει τόσο ακαταμάχητο με την πανάθλια γραμματική και την ακόμα χειρότερη προφορά σου, που οριακά δεν θέλει να φτάσει να σε ακούσει να μιλάς σωστά –το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά αν το σκεφτείς. Χώρια που μαθαίνεις πολύ γρηγορότερα καινούριες λέξεις, γιατί όταν μιλάει το έτερό σου ήμισυ κρέμεσαι από τα χείλη του, πράγμα που δε συμβαίνει πάντα με δασκάλους και καθηγητές, ας είμαστε ειλικρινείς.

Επειδή, βέβαια, δε συμβαίνει και κάθε μέρα να ευθυγραμμίζεται η γλώσσα που μαθαίνεις με τα γκομενικά σου, ερχόμαστε στο τρίτο και δυσκολότερο: Να μιλάς, συνέχεια και με διαφορετικούς ανθρώπους, από την πρώτη μέρα. Ναι εντάξει, προφανώς την πρώτη μέρα δεν θα έχεις και πολλά να πεις. Το λέμε όμως έτσι γιατί τα «κάτσε πρώτα να μάθω τον αόριστο», «μα αν δεν ξέρω πώς κλίνονται οι αντωνυμίες τι να συζητήσω;», «ε δεν έχουμε κάνει ακόμα συντελεσμένο μέλλοντα, δεν μπορώ να πω τίποτα» φτιάχνουν ανθρώπους που δεν έχουν ανοίξει το στόμα τους σε ενάμιση χρόνο μαθημάτων. Το ξέρουμε, το έχουμε ζήσει.

Άσε λοιπόν στην άκρη τους πίνακες στους οποίους κλίνεις το πεντηκοστό σου ρήμα, μαζί με τις ντροπές, και ξεκίνα να μιλάς. Αν δεν έχεις κανέναν να μιλήσεις, αυτή εδώ η εφαρμογή αναλαμβάνει να σε φέρει σε επαφή με κόσμο που μιλάει ως μητρική τη γλώσσα που μαθαίνεις, για να μιλήσετε με μηνύματα, ηχητικά, βιντεοκλήση, τηλέφωνο, ή ό,τι προτιμάς. Είναι απολύτως δωρεάν, το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια σύνδεση στο ίντερνετ και έφυγες. Και δεν ξέρεις, μπορεί με κάποιον από αυτούς τελικά να ερωτευτείτε, κι αυτό να επισπεύσει την πρόοδό σου ακόμα περισσότερο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v