Το πορτοκάλι είναι ο τέλειος σύμμαχος του ανοσοποιητικού

Έχεις σημαντικούς λόγους για να τρως περισσότερα πορτοκάλια, ή να τα πίνεις σε χυμό. Πρώτος και κυριότερος: το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Το πορτοκάλι είναι ο τέλειος σύμμαχος του ανοσοποιητικού

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό έχει κάποια προφανή πλεονεκτήματα: την ικανότητα να καταπολεμά παθογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ιών του κρυολογήματος και της γρίπης. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα όμως, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και ακόμη και της εξέλιξης του καρκίνου.

Ο χυμός πορτοκαλιού και τα πορτοκάλια, μπορεί να μην προσφέρουν την… θαυματουργή θεραπεία για προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος μιας και δεν αντικαθιστούν την παραδοσιακή ιατρική περίθαλψη, αλλά μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό παρέχοντας βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

Ποια είναι αυτά;

Βιταμίνη Α

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, μιας θρεπτικής ουσίας σημαντικής για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη Α προάγει την ανάπτυξη νέων λευκών αιμοσφαιρίων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού που κυκλοφορούν στο αίμα  για να εντοπίσουν και να καταστρέψουν επιβλαβή παθογόνα. Βοηθά επίσης στην ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων, ώστε να μπορούν να καταπολεμήσουν τη μόλυνση. Η κατανάλωση ενός ποτηριού φρέσκου χυμού πορτοκαλιού παρέχει 498 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α - 17 και 21 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα.

Βιταμίνη C

Ο χυμός πορτοκαλιού ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύοντας την πρόσληψη βιταμίνης C. Κάθε φλιτζάνι χυμού πορτοκαλιού περιέχει 124 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ή ολόκληρη τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για άνδρες και γυναίκες. Η βιταμίνη C διατηρεί το δέρμα υγιές, έτσι ώστε να μπορεί να διατηρήσει ένα ισχυρό φράγμα που εμποδίζει τα παθογόνα να εισέλθουν στο σώμα. Βοηθά επίσης το σώμα να φτιάξει λευκά αιμοσφαίρια και ενισχύει τη λειτουργία τους.

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ, ή βιταμίνη Β-9, στον χυμό πορτοκαλιού προάγει την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το σώμα το έχει ανάγκη για την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων, καθώς τα βοηθά να παράγουν το DNA και την πρωτεΐνη ή τα νεοδημιουργημένα κύτταρα. Αυτό αποδεικνύεται σημαντικό για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, επειδή το σώμα παράγει συνεχώς νέα λευκά αιμοσφαίρια για να διατηρήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος μειώνουν την ανοσία. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού φρέσκου χυμού πορτοκαλιού παρέχει 74 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος, ή το 19 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυλλικού οξέος.

Χαλκός

Αν και η επίδραση του χαλκού στο ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι πλήρως κατανοητή, πρέπει να καταναλώνουμε χαλκό για να διατηρήσουμε έναν υγιή αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Η ανεπάρκεια χαλκού προκαλεί ουδετεροπενία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων που μας αφήνει ευάλωτους στη μόλυνση. Ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού προσφέρει 109 μικρογραμμάρια χαλκού - 12 τοις εκατό των ημερήσιων αναγκών.

Χυμός ή ολόκληρο πορτοκάλι;

Αν και τα δύο είναι ωφέλιμα για την υγεία, ιδανικά επίλεξε ολόκληρα φρούτα έναντι χυμού πορτοκαλιού όταν μπορείς. Ο χυμός πορτοκαλιού με πολτό έχει κάποιες φυτικές ίνες, αλλά όχι αρκετές για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες. Ο χυμός χωρίς πολτό δεν έχει. Τα ολόκληρα πορτοκάλια έχουν 3 γραμμάρια από τα 25-30 γραμμάρια που χρειαζόμαστε κάθε μέρα, επομένως αν θες να ενισχύσεις τη διατροφή σου σε ίνες, προτίμησε τα ολόκληρα πορτοκάλια.

Με πληροφορίες από healthyeating.sfgate - Web MD

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v