Πού θα φας ρωσική κουζίνα στην Αθήνα

Ψάχνουμε στα στενά της πόλης και ανακαλύπτουμε τις καλύτερες διευθύνσεις για αχνιστή μπορς, μυρωδάτα πλεμένι και ένα σωρό ακόμα ρωσικές νοστιμιές.

Πού θα φας ρωσική κουζίνα στην Αθήνα

Η ρωσική κουζίνα στην Αθήνα είναι δυσεύρετη, όμως εσύ θα αναφωνήσεις «Ουρά» δηλαδή «ζήτω» που κατάφερες να βρεις τα καλύτερα στέκια της πόλης για να τη γευτείς.

Ετοιμάσου για σασλίκ, μαντί, πιλμένι, μπορς, αλλά και τη χαρά της ζωής που λέγεται πιροσκί, και σημείωνε διευθύνσεις.

Πρεμιέρα

Δοϊράνης 29, Καλλιθέα, τηλ.: 217 7169500

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Πρεμιέρα (@premiera_restaurant)

Στην Πρεμιέρα θα πάρεις την σωστή γεύση της ρώσικης παραδοσιακής κουζίνας, σε ένα ιδιαίτερα προσεγμένο περιβάλλον με λευκά τραπεζομάντηλα και καλόγουστη διακόσμηση που θα σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο ρωσικό αρχοντικό. Εδώ τα πελμένι (πουγκάκια ζύμης γεμιστά με κιμά και σερβιρισμένα σε πήλινο σκεύος με σμετάνα –η οποία μοιάζει κάπως με sour cream) και τα σασλίκ, ήτοι καλαμάκια με διάφορα λαχανικά ανάμεσα στις χοιρινές μπουκίτσες, έχουν την τιμητική τους. Αλλά δεν θα σταματήσεις σε αυτά. Στον κατάλογο θα βρεις επίσης Μπλίνι, ήτοι ρώσικα πιτάκια, με κιμά, Βαρένικι, δηλαδή ζυμαρικά γεμισμένα με πατάτα και περιχυμένα με κόκκινη, ελαφρώς πικάντικη σάλτσα και φανταστικά μαντί, δηλαδή ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά και σερβιρισμένα με γιαούρτι και κόκκινη σάλτσα. Έχει και μια όμορφη αυλή στο πίσω μέρος για τις ηλιόλουστες ημέρες – λογαριασμός στα 20€ κατ’ άτομο, με χύμα κρασί.

Βαλεντίνα

Λυκούργου 235, Καλλιθέα, τηλ: 210 9431871

Κοντά στη λεωφόρο Θησέως, επίσης στην Καλλιθέα, το πιο παλιό ρωσικό εστιατόριο της Αθήνας συνεχίζει ακάθεκτο να σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα, έχοντας περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς. Μπορεί να μη σου γεμίσει το μάτι με τον χώρο της και την διακόσμησή της, αλλά η Βαλεντίνα σίγουρα θα σου γεμίσει το στομάχι όπως πρέπει, με τα ποιοτικά και νοστιμότατα πιάτα της. Εδώ θα παραγγείλεις ζουμερούς λαχανοντολμάδες, πιροσκί με κιμά ή πατάτα, χατσαπούρι, γεωργιανή πίτα, μια ποικιλία σαλατικών με ρώσικη, καρότο, βινεγκρέτ και μανιταροσαλάτα, μπλίνι, σασλίκ αρνί με σουβλάκι μαριναρισμένο σε μερίδα με πατάτες και κρεμμύδι ή χοιρινό, αλλά και γαλοπούλα, όπως επίσης πλοφ (ήτοι πιλάφι κατσαρόλας με μοσχάρι και καρότο), αχνιστή μπορς (ό,τι πρέπει για τον χειμώνα) και ένα φιλέτο Στρογγάνοφ που λιώνει στο στόμα. Συνοδεία κρασιού, ο λογαριασμός στα 15-18€ κατ’ άτομο.

Καλίνκα-Μαλίνκα

Σόλωνος 81 & Μαυρομιχάλη, τηλ: 210-3316070

Θες αυθεντικά πιροσκί; Στη Μόσχα, αδερφέ μου! Ή στην Σόλωνος για πιο κοντά, εκεί όπου η Πωλίνα και οι φίλες της φτιάχνουν καθημερινά τα πιο κολασμένα πιροσκί σε κάθε πιθανή βερσιόν, σε έναν χώρο με όμορφη διακόσμηση με αναφορές σε ρώσικο παραδοσιακό design. Εδώ θα βρεις πιροσκί με μοσχαρίσιο κιμά και βραστό αυγό, με μανιτάρια, πράσινο κρεμμυδάκι και αυγό, με λουκάνικο και τυρί, με κοτόπουλο, με πατάτα σκέτη ή με μανιτάρια και ένα σωρό ακόμα- όρεξη να έχεις να δοκιμάζεις. Και αν σε πιάσει μια λιγούρα; Μια υπογλυκαιμία, κάτι; Η ομάδα ετοιμάζει και γλυκές γεύσεις, όπως η σπεσιαλιτέ «Καλίνκα- Μαλίνκα» με φρέσκα μούρα και κρέμα patisserie, για να μη σου λείψει τίποτα. Μην αμελήσεις να πάρεις για το σπίτι αυθεντική ρώσικη σαλάτα και τσεμπουρέκ ήτοι ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρου γεμιστή με κιμά, σκόρδο, άνηθο και μαϊντανό. Ο τιμές για τα πιροσκί, ξεκινούν από 1,90€ για ένα απλό, μυρωδάτο πιροσκί με κιμά.

Και μιας και πιάσαμε τα πιροσκί, σημείωσε και μερικές ακόμα διευθύνσεις για να απολαύσεις το εκλεκτό αυτό έδεσμα στην πόλη:

* Στο Εύξεινον στον Πειραιά, όπου ο κύριος Σπύρος ζυμώνει, πλάθει και φουρνίζει φανταστικά πιροσκί με κιμά, αλλά και φέτα και πατάτες Νάξου.

* Στις Ρωσίδες στην Καλλιθέα, όπου η κυρία Άννα Στεφανίδου, Πόντια από το Καζακστάν και καθημερινά ζυμώνει χορταστικά εδέσματα με κιμά, πατάτα ή τυρί.

* Στα Αμαρούσια στο Μοσχάτο, με ζύμη που θα σου θυμίσει λουκουμά και ναι, είναι όσο νόστιμη φαντάζεσαι.

* Στον Τσάρο στην Νέα Σμύρνη, όπου ο Βίκτωρας και η Γαλήνη, ένα ζευγάρι Ρώσων ετοιμάζουν καθημερινά φρεσκοζυμωμένα τηγανητά καλούδια, αλλά και πελμένι και βαρένικι και σουπίτσα μπορς.

* Στον Βλαδίμηρο στη Δραπετσώνα, για παραδοσιακά πιροσκί με κλασικές γεμίσεις όπως πατάτα, κιμά ή μανιτάρια με τυρί, αλλά και πιο «μοντέρνες», με ζαμπόν-τυρί ή λουκάνικο.

* Στο Ρώσικο πιροσκί της κυρίας Μαρία Γκανταϊτσούκ στον Άγιο Παντελεήμονα, με την καλτ βιτρίνα από όπου διαλέγεις τα κλασικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα όπως αυτά με καυτερό μοσχαρίσιο κιμά και με κοτόπουλο, μανιτάρια και κρέμα σμετάνα.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v