Έφτιαξαν λέιζερ που διώχνει τους κεραυνούς και μπράβο τους

Επιστήμονες κατασκεύασαν ένα ισχυρό λέιζερ που μπορεί να αλλάξει την πορεία των κεραυνών.

Έφτιαξαν λέιζερ που διώχνει τους κεραυνούς και μπράβο τους

Ένα ισχυρό λέιζερ που στοχεύει στον ουρανό μπορεί να δημιουργήσει ένα εικονικό αλεξικέραυνο και να εκτρέψει το μονοπάτι των κεραυνών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Photonics.

Τα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για καλύτερες μεθόδους αντικεραυνικής προστασίας για κρίσιμες υποδομές, όπως σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αεροδρόμια και βάσεις εκτόξευσης.

Μέχρι σήμερα, η πιο κοινή συσκευή αντικεραυνικής προστασίας είναι η ράβδος Franklin, ένας ηλεκτρικά αγώγιμος μεταλλικός ιστός που παρεμποδίζει τις εκκενώσεις κεραυνών και τις οδηγεί με ασφάλεια στο έδαφος.

Λειτουργώντας ως εικονική, κινητή ράβδος, μια ακτίνα λέιζερ που κατευθύνεται προς τον ουρανό θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση. Η ιδέα της χρήσης έντονων παλμών λέιζερ για την καθοδήγηση των κεραυνών έχει διερευνηθεί στο παρελθόν σε εργαστηριακές συνθήκες.

Ωστόσο, δεν υπήρχε προηγουμένως κανένα αποτέλεσμα πεδίου που να αποδεικνύει πειραματικά την καθοδήγηση κεραυνών από λέιζερ.

Ο Aurélien Houard και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν πειράματα το καλοκαίρι του 2021 στο βουνό Säntis στη βορειοανατολική Ελβετία για να διερευνήσουν εάν ένα λέιζερ θα μπορούσε να καθοδηγήσει ένα χτύπημα κεραυνού.

Το λέιζερ μεγέθους ενός μεγάλου αυτοκινήτου, που εκπέμπει έως και χίλιους παλμούς το δευτερόλεπτο, εγκαταστάθηκε κοντά σε έναν πύργο τηλεπικοινωνιών, ο οποίος χτυπιέται από κεραυνό περίπου 100 φορές το χρόνο.

Για περισσότερες από 6 ώρες λειτουργίας κατά τη διάρκεια καταιγίδας, οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι το λέιζερ παρέσυρε την πορεία 4 εκκενώσεων κεραυνού προς τα πάνω.

Οι παρατηρήσεις τους επιβεβαιώθηκαν χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητικά κύματα υψηλής συχνότητας που δημιουργούνται από τον κεραυνό για τον εντοπισμό των χτυπημάτων.

Η αυξημένη ανίχνευση εκρήξεων ακτίνων Χ κατά τη στιγμή των χτυπημάτων επιβεβαίωσε επίσης την επιτυχή καθοδήγηση. Ένα από τα χτυπήματα κεραυνού καταγράφηκε απευθείας από κάμερες υψηλής ταχύτητας και έδειξε να ακολουθεί τη διαδρομή του λέιζερ για πάνω από 50 μέτρα.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους επεκτείνουν την τρέχουσα κατανόηση της φυσικής λέιζερ στην ατμόσφαιρα και μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών προστασίας από κεραυνούς.

Η μελέτη τους βρίσκεται εδώ

Με πληροφορίες από Nature Asia 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v