Πάμε για ούζα στη Σαλόνικα;

Σ’ αναζητούμε για να πιούμε παρέα ούζα στη Σαλονίκη ξημερώματα σε κάποιες από τις πιο μαγκιόρικες διευθύνσεις της πόλης.

Πάμε για ούζα στη Σαλόνικα;

Αν έχεις βρεθεί έστω και μια φορά στη Θεσσαλονίκη θα έχεις διαπιστώσει ιδίοις στόμασι πως το φαγητό είναι σε άλλο επίπεδο, κι ότι οι πάμπολλες γαστρονομικές επιλογές έχουν ανακηρύξει την συμπρωτεύουσα σε μεζεδομάνα του λόχου. Οι Θεσσαλονικείς το ζουν αληθινά και χαλαρωτικά, απολαμβάνοντας τις εξόδους του σε υπέροχα μαγαζάκια συνοδεία τσιμπολογημάτων. Στα ουζερί της Θεσσαλονίκης επίσης έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλίτσα για αυτό κι εμείς είπαμε να σου ετοιμάσουμε μια λίστα για τις επόμενες ουζό-βολτίτσες σου στη Νύφη του Θερμαϊκού.

Τσινάρι

Αλ. Παπαδόπουλου 72, τηλ.: 2310284028

Το Τσινάρι είναι ένα από τα πλέον ξακουστά ουζερί της Άνω Πόλης και στεγάζεται σε ένα υπέροχο διατηρητέο κτίσμα που πρωτολειτούργησε εν έτει 1885 σαν τουρκικός καφενές. Ο χώρος είναι ζεστός και τιμά την σπουδαία μαγειρική παράδοση της πόλης, με την κουζίνα του να μοσχομυρίζει μπαχάρια και μυρωδικά που οι μάγειρες δεν τσιγκουνεύονται στις συνταγές τους. λαχταριστό σαγανάκι γαρίδες με κασέρι, τα χειροποίητα ντολμαδάκια με κασέρι, τα σουτζουκάκια σμυρνέικα, το λουκάνικο χωριάτικο κι η δροσιστική σαλάτα με τα παντζάρια. Για ένα πλήρες γεύμα μαζί με τα απαραίτητα συνοδευτικά ουζάκια υπολόγισε περί τα 15-20€.

Modigliani

Κυδωνιάτου 12 & Βλάλη γωνία, τηλ.: 231 022 5925

To Modigliani είναι ένα παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο στην ιστορική αγορά Βλάλη στο Καπάνι το οποίο μαζεύει μπόλικους θαμώνες που πίνουν νερό ή μάλλον για να τα λέμε σωστά ουζάκια στο όνομά του. Εδώ η μεσογειακή ελληνική κουζίνα σμίγει με την ανατολίτικη, της Πόλης και της Καππαδοκίας, μπερδεύοντας αρώματα και γεύσεις Ελλάδας κι Ανατολίας. Οι σωστοί πότες μπορούν να συνδυάσουν τα υπέροχα εδέσματα με τα πιο εκλεκτά οινοπνεύματα απ' όλη την Ελλάδα. Οι πατάτες με παστράμι και πηχτόγαλο, τα σουτζουκάκια, η τηγανιά και τα μπριζολάκια με τη σως δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου. Ο λογαριασμός μαζί με τα ουζάκια σου θα κυμανθεί περί τα 15€ το άτομο.

Γλυκάνισος

Μεγ.Αλεξάνδρου 46, τηλ.: 231 030 2882

Πάμε τώρα προς τη γειτονιά της Πυλαίας για να πιάσουμε ένα τραπεζάκι στον Γλυκάνισο. Εκεί που λες η μαγεία της απλότητας και του αυθορμητισμού σε συνδυασμό με τις υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες και την κεφάτη έμπνευση συναποτελούν τη μυστική συνταγή της επιτυχίας του καταστήματος. Αν είσαι ψαροφάγος τότε θα απολαύσεις τις θαλασσινές γεύσεις που υπάρχουν στο μενού και συναρπάζουν μέχρι και τον πλέον γκρινιάρη ουρανίσκο. Από το μενού του Γλυκάνισου ξεχωρίζουν Λαβράκι καρπάτσιο με λάδι βασιλικού και σάλτσα εσπεριδοειδών, η πολίτικη λακέρδα, οι γαρίδες τεμπούρα με σάλτα ντομάτας και φέτα,  η ουρά πεσκανδρίτσας σε αμπελόφυλλο με πολέντα και ψητό καλαμπόκι, το κριθαρώτο με καραβιδοουρές, το χταπόδι μπουγιουρντί με σαλάμι Λευκάδος και το χέλι καπνιστό με baby κρεμμύδι τουρσί και αφρό λεμόνι. Μαζί με τα απαραίτητα ουζάκια ο λογαριασμός θα κυμανθεί μεταξύ 20-25€ το άτομο, αν αποφύγεις το φρέσκο ψαράκι.

Τοίχο τοίχο

Στεργίου Πολιδώρου 1, Άνω Πόλη, τηλ.:231 024 5351

Αν βρεθείς προς Άνω Πόλη μεριά στη Θεσσαλονίκη κι ακούσεις τη φράση «πάμε τοίχο, τοίχο» μην κριντζάρεις. Μάλλον θα ψάχνουν να βρουν τραπεζάκι σε ένα από τα καλύτερα ουζο-μεζεδοπωλεία της συμπρωτεύουσας, που κάνει καθημερινά τον χαμό του. Ο χώρος ποντάρει στην αυθεντικότητα και στην υπέροχη θέα προς τα κάστρα της πόλης, τα οποία μπορείς να κλεφτοκοιτάς ενόσω τρως. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις από τον κατάλογό του τα παστουρμαδοπιτάκια με την λουκούλλεια  συνοδευτική σως, το κιουνεφέ, το μαστέλο Χίου με μαρμελάδα ντομάτας, τα κοψίδια στη σχάρα, τη σπιτική μελιτζανοσαλάτα, τα πλευρώτους στη σχάρα και το λουκάνικο τζουμαγιάς. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15-18€ συνυπολογίζοντας και τα ουζάκια της παρέας.

Το Νέον

Γρηγορίου Λαμπράκη 205, τηλ.: 231 090 0707

Στην παοκτζήδικη γειτονιά της Τούμπας, το Νέον βλέπει τα τραπεζάκια του να γεμίζουν συνεχώς με καλοφαγάδες θαμώνες, που τσιμπολογούν σαν να μην υπάρχει αύριο, ενόσω οι ουζο-προπόσεις δίνουν και παίρνουν. Το Νέον είναι ένα καφενείο που δανείζεται παραδοσιακές συνταγές από την σπουδαίο φαγητοπαράδοση της πόλης και τις παρουσιάζει α λα γαστρονομικά, αφήνοντας έκπληκτο τον ουρανίσκο σου.

Εδώ τρώμε ρολάκι αρνιού τηγανητό με κοτόπουλο, κρέμα από πράσο και πατάτα fondant με δεντρολίβανο, μανούρι τηγανητό με γλυκό του κουταλιού αχλάδι, χοιρινό κότσι με σάλτσα δαμάσκηνο και ψητή γλυκοπατάτα χειροποίητα τυρομπαλάκια, κοζανίτικη ομελέτα, φωλιά κανταΐφιού με σιγομαγειρεμένο κρέας και κρέμα γραβιέρας, ταρτάρ παντζαριού και νιόκι πατάτας με σολομό με μους αβοκάντο και σπαράγγια. Το πλήρες γεύμα μαζί με τα συνοδευτικά ουζάκια θα κοστίσει περί τα 20€ το άτομο.

Ρακόμελο

Πραξαγόρα 1, Α.Τούμπα, τηλ.: 2310952367

Το Ρακόμελο στην Άνω Τούμπα έχει το όνομα μα πάνω από όλα έχει και τη χάρη, αφού μαζεύει όλο τον καλό κόσμο της πόλης στα τραπεζάκια του καθημερινά. Εδώ θα ριλαξάρεις απολαμβάνοντας μερακλήδικα και πάνω από όλα πεντανόστιμα μεζεδάκια συνοδεία εκλεκτών αποσταγμάτων.

Εδώ του δίνουμε και καταλαβαίνει με μοσχαρίσια μπριζολάκια Angus με σάλτσα béarnaise, με αιγαιοπελαγίτικο σαγανάκι θαλασσινών με γαρίδες, με συκωτάκια με σουσάμι και πετιμέζι, με τον χειροποίητο χοιρινό γύρο, με γιαουρτλού με πρόβια κεμπαπάκια, και χμε χοιρινή τηγανιά με λεμόνι και θυμάρι. Μαζί με τα ουζάκια ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15-18€ το άτομο.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v