Μήπως το έχεις παρακάνει με το πορνό;

Άλλο να βλέπεις όποτε σου… καπνίσει και άλλο να επηρεάζει άμεσα την σεξουαλική και κοινωνική σου ζωή. Ποια σημάδια «δείχνουν» ότι έχεις εθιστεί;

Μήπως το έχεις παρακάνει με το πορνό;

Το πορνό δεν είναι απαραίτητα κακό, μπορεί όμως να γίνει αν αποκτήσει στοιχεία εθισμού, σε σημείο που να αποτελεί τροχοπέδη στην ομαλότητα των σχέσεών σου με τον υπόλοιπο κόσμο – και όχι απαραίτητα των σεξουαλικών.

Δες ποια σημάδια φανερώνουν ότι ίσως χρειάζεσαι βοήθεια.

Γίνεσαι αντικοινωνικός

Προτιμάς να «λιώσεις» στο πορνό στο σπίτι σου παρά να είσαι έξω και να συναναστραφείς με φίλους ή να δεις κόσμο. Βρίσκεις δικαιολογίες για να αποφύγεις πάσης φύσεως δραστηριότητες. Ακόμα κι αν καταφέρεις να βγεις έξω, σκέφτεσαι τη στιγμή που θα γυρίσεις για να δεις πορνό. Κατά τη διάρκεια των οικογενειακών υποχρεώσεων, πιάνεις τον εαυτό σου να επινοεί στρατηγικές για να φύγεις το συντομότερο δυνατό.

Δεν μπορείς να αναπτύξεις σεξουαλική οικειότητα

Συνειδητοποιείς ολοένα και περισσότερο ότι το πορνό υπερισχύει της επιθυμίας και των ικανοτήτων σου να αναπτύξεις ή να καλλιεργήσεις μια σχέση με κάποιον άλλο. Περνάς περισσότερο χρόνο με την πορνογραφία παρά με το να συναναστρέφεσαι με κόσμο. Συνολικά, η εμμονή σου με το πορνο αρχίζει να προκαλεί οικογενειακά, εργασιακά, νομικά ή/και πνευματικά προβλήματα, ειδικά όσο αντιμετωπίζεις μεγαλύτερο πρόβλημα με τον υπολογισμό του χρόνου σου.

Λέτε ψέματα στον σύντροφό σου

Ενώ παλαιότερα ήσουν ανοικτός με τον/την σύντροφο, πλέον οι αλληλεπιδράσεις σας ορίζονται από τη μυστικότητα και την ανεντιμότητα στην προσπάθεια να κρύψεις την ανάγκη σου για να βλέπεις πορνο. Όπως το υπόλοιπο 70 τοις εκατό των ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία, που κρατούν την ανάγκη τους αυτή μυστική, έτσι και εσύ καταβάλεις κάθε προσπάθεια για να καλύψεις τα ίχνη σου. Όταν σε ρωτούν επ’αυτού, θα κάνεις και θα πεις με ευκολία οτιδήποτε για να μην νιώσεις πως χάνεις αυτό το σημαντικό κομμάτι της ζωής σου.

Σε ανάβουν μόνο οι πορνοστάρ

Όσο η εμμονή σου με τους πορνογραφικούς χαρακτήρες μεγαλώνει, δυσκολεύεσαι να συναναστραφείς με αληθινούς ανθρώπους, πέρα από το να αναρωτιέσαι πώς θα ήταν γυμνοί ή πώς θα έμοιαζαν αν έκαναν σεξ. Και όταν ασχολείσαι, δεν θεωρείς πλέον τον σύντροφό σου ελκυστικό - τουλάχιστον όχι σεξουαλικά. Στην πραγματικότητα, πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι «λάθος» με τον σύντροφό σου, ο οποίος δεν συμπεριφέρεται σαν πορνοστάρ. Τα σημαντικότερο; Αποφεύγεις ή δεν σε ενδιαφέρει να κάνεις σεξ με τον/την σύντροφό σου και δεν νιώθεις την άνεση που ένιωθες.

Γίνεσαι ολοένα και πιο επικριτικός απέναντι στον εαυτό σου

Σε κάθε αφορμή συγκρίνεσαι με κάποιον πορνοστάρ. Γιατί δεν είμαι το ίδιο προικισμένος; Γιατί δεν είμαι τόσο ελκυστικός; Φτάνεις να αντικειμενοποιείς τον εαυτό σου και τους άλλους και προσαρμόζεις τον εαυτό σου σε σχέση με φανταστικούς χαρακτήρες φαντασίας, κάτι που σε κάνει μίζερο και ανασφαλή στην όλη διαδικασία.

Είσαι δυσαρεστημένος με τη σεξουαλική σου ζωή

Με τις προσδοκίες σου για το σεξ, τον/την σύντροφο και την σεξουαλική διέγερση, διαστρεβλωμένες, φτάνεις να βαριέσαι την πραγματικότητά σου. Έχεις ανάγκη όλο και περισσότερη διέγερση για να ενθουσιαστείς σεξουαλικά και να βιώσεις οποιοδήποτε είδος απελευθέρωσης. Είσαι απασχολημένος μόνο με το πορνό και νιώθεις συναισθηματικά απόμακρο με τον/την αγαπημένο σου. Το μοναδικό σου ενδιαφέρον είναι οτιδήποτε μοιάζει με πορνογραφία και πορνοστάρ.

Με πληροφορίες από Sinclair Institute 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v