Ο κυρ Νίκος, ο Αναστό και άλλες αγαπημένες φιγούρες των ελληνικών πάγκων

Ο Νίκος Αλέφαντος, ο Σούλης Παπαδόπουλος, ο Νίκος Αναστόπουλος και τα άλλα παιδιά που έγραψαν τη δικιά τους καλτ ιστορία στους ελληνικούς πάγκους.

Ο κυρ Νίκος, ο Αναστό και άλλες αγαπημένες φιγούρες των ελληνικών πάγκων

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που δυστυχώς ή ευτυχώς επιβεβαιώνονται πολλά αθλητικά κλισέ. Ένα εξ αυτών είναι ότι το α και το ω μιας ποδοσφαιρικής ομάδας είναι ο προπονητής της. Μιλάμε φυσικά για τον άνθρωπο που κάθεται στον πάγκο της και οργανώνει το αγωνιστικό της πλάνο με στόχο φυσικά τη νίκη. Κάποιοι από αυτούς θα εξελιχθούν σε Μουρίνιο, Κλοπ και Γκουαρδιόλα κάποιοι θα συμβιβαστούν αναλαμβάνοντας τις τύχες μικρότερων ομάδων. Ακόμη κι εκεί ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξεχωρίζουν είτε μέσα από τη δουλειά τους, είτε πάλι από τις ατάκες τους, τις δηλώσεις μετά το τέλος των αγώνων και το ιδιαίτερο στυλ τους.

Εμείς θυμόμαστε κάποιους από τις πιο καλτ μορφές που κάθισαν στους ελληνικούς πάγκους.

Νίκος Αλέφαντος

Αν ήξερες τον Νίκο Αλέφαντο τότε είναι βέβαιο πως θα είχες μάθει μεγάλη μπαλίτσα από τον άρχοντα. Ο Αλέφαντος τα έλεγε καλά και τα εξηγούσε πολύ ωραία κι αν δεν ήταν αυτός ο άτιμος ο Δούρος που δεν έβγαινε στο τηλέφωνο θα είχε πανηγυρίσει και πρωτάθλημα με την μεγάλη του αγάπη που δεν ήταν άλλη από τον Ολυμπιακό. Υπήρξε προπονητής 20 και βάλε ομάδων (από τον Αστέρα Εξαρχείων και τον Παναργειακό μέχρι τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ) κι έγινε εκτός από σύνθημα μέχρι και λαϊκό άσμα, χάρη στον μαγκιόρικο και ξεχωριστό τρόπο που μιλούσε. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών πριν τρία χρόνια, με τον ποδοσφαιρικό κόσμο της χώρας να τον αποχαιρετά τραγουδώντας: «Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλικάρι».

Νίκος Αναστόπουλος

Γκολτζήδες υπήρξαν πολλοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, Αναστόπουλος ωστόσο μόνο ένας, ματώνοντας 179 φορές τα δίχτυα των ελληνικών γηπέδων. Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ο Αναστόπουλος ακολούθησε την προπονητική κι έκατσε στον πάγκο 16 ποδοσφαιρικών ομάδων (με τελευταία του ομάδα την Καλαμάτα) χωρίς ωστόσο κάποια αξιοσημείωτη επιτυχία και διάκριση. Πάντοτε ντυμένος στην πένα και καλοκουστουμαρισμένος ωστόσο, μας χάρισε ορισμένες επικές στιγμές που δεν άργησαν να γίνουν viral στον θαυμαστό κόσμο του ελληνικού ίντερνετ.

Σε αγώνα του Αστέρα Τρίπολης με τον ΠΑΣ Γιάννινα μπήκε μπόλικα μέτρα μες στο γήπεδο κι όταν ο διαιτητής θέλησε να τον αποβάλλει, ο Αναστόπουλος τον θερμοπαρακάλεσε να αναιρέσει την απόφασή του, λέγοντας ότι δεν θα το ξανακάνει, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για επική διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας. Πρόσφατα απέφυγε σε λάιβ μετάδοση εναέριο μπουκάλι ενόσω έκανε δηλώσεις και συνέχισε να μιλά ατάραχος στον δημοσιογράφο. https://www.youtube.com/watch?v=BnJBc5xgaUI&ab_channel=LubenTV

Γιάτσεκ Γκμοχ

Προπονητή που έχει το ψευδώνυμο «σαγόνιας» πρέπει να τον σέβεσαι, νόμος. Ειδικά αν μιλάμε για τον καλτ θεούλη που ακούει στο όνομα Γιάτσεκ Γκμοχ ο οποίος μας έμαθε μπαλίτσα στην Ελλάδα, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα κι ένα κύπελλο με τον Παναθηναϊκό κι ένα πρωτάθλημα με τη Λάρισα.

Οι ιστορίες που συνοδεύουν την προπονητική του καριέτουςλές, με εκείνη που λέει πώς έκανε προπόνηση με την ομάδα του Παναθηναϊκού στα βουνά 5 το πρωί, κυτουςντας κυνηγώντας τους παίκτες που λούφαραν με το μηχανάκι, να ξεχωρίζει. Αντίστοιχα, απαντώντας στην καζούρα που του έκαναν για τα σπαστά ελληνικά του ο Γκμοχ πρωταγωνίστησε σε διαφήμιση στοιχηματικής εταιρείας λέγοντας «είμαι ο Γιάτσεκ Γκμοχ και στο τόσο κρόνια που μπρίσκομαι στο Ελλάντα, ντεν έμαθα μιλάω τα ελληνικά» ανεβάζοντας το καλτ λέβελ του σε δυσθεώρητο ύψος.

Σούλης Παπαδόπουλος

Ένα όνομα μια μεγάλη ποδοσφαιρική ιστορία ο Σούλης Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει προπονήσει πάνω από 20 ομάδες από το 1999 μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχει μακροημερεύσει δυστυχώς σε πολλές πέραν της Προοδευτικής (στης οποίας τον πάγκο έκατσε από το 1999 μέχρι το 2004). Αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 2008 μέχρι το 2012 προσλήφθηκε κι απολύθηκε από τον Πιερικό, δείχνοντας στον Τάκη Λεμονή και τον Μανόλο Χιμένεθ πως γίνεται σωστά η δουλειά.

Ο Σούλης με την υπέροχα ζελεδιασμένη κόμη του μας σύστησε το ελληνικό κατενάτσιο στα 90s παρουσιάζοντας μια σκληροπυρηνική Προοδευτική που έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις κίτρινες κάρτες. Ο Παπαδόπουλος όπου στεκόταν και όπου βρισκόταν διαλαλούσε ότι ο Σούλης φοράει παντελόνια, πετώντας δολοφονικέςατάκες για τον Αναστόπουλο με τον οποίο κι είχαν τεράστια κόντρα.

Αλμπέρτο Μαλεζάνι

O Μαλεζάνι έμεινε στον πάγκο του Παναθηναϊκού για 39 παιχνίδια (την περίοδο 2005-2006), διεκδικώντας τον τίτλο μιας από τις πλέον καλτ φιγούρες που πέρασαν ποτέ από το ελληνικό πρωτάθλημα. Λίγο το ατημέλητο παρουσιαστικό του που έφερνε στον νου Ιταλό κωμικό, λίγο το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του ήρθαν κι έδεσαν, με αποτέλεσμα να έχουμε το πλέον viral ξέσπασμα προπονητή ελληνικής ομάδας σε συνέντευξη τύπου, συνοδεία άπειρων μπινελικίων. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο Μαλεζάνι κατέχει το ρεκόρ της χρήσης της λέξης μα@@@α με τις μιμήσεις του Γιιώργου Μητσικώστα να έχουν γράψει ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v