Οι ζωντανοί θρύλοι της ΑΕΚ

Ο Κώστας Νεστορίδης, ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Θωμάς Μαύρος, ο Ντέμης Νικολαΐδης και τα άλλα κιτρινόμαυρα παιδιά που δόξασαν την ΑΕΚ.

Οι ζωντανοί θρύλοι της ΑΕΚ

Δεν ξέρουμε αν η ΑΕΚ θα καταφέρει να πάρει φέτος το πρωτάθλημα, ωστόσο το 2022, θα μείνει στην ιστορία σαν μια πολύ σημαντική χρονιά στην ιστορία της κιτρινόμαυρης Θεάς. Βλέπεις, η επιστροφή στο γήπεδο της στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από 19,5 χρόνια προσφυγιάς έχει προκαλέσει ρίγη συγκίνησης στους πολυάριθμους οπαδούς της. Η «Αγία Σοφιά» ή ΟΠΑΠ Αrena θα στεγάσει σπουδαίες ποδοσφαιρικές βραδιές όμοιες με αυτές που έχουν ζήσει οι παιχταράδες που φόρεσαν τη φανέλα με τον δικέφαλο.

Κώστας Νεστορίδης



Αν δεν δάκρυσες με την εικόνα του Κώστα Νεστορίδη να μπαίνει με αμαξίδιο στα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ ενώ κυμάτιζε το κιτρινόμαυρο κασκόλ μάλλον δεν έχεις ψυχούλα. Ο παππούς Νέστορας στα 92 του πια έχει να θυμάται τα χρυσά χρόνια της καριέρας του στην ΑΕΚ με την οποία πήρε ένα πρωτάθλημα (1963) κι ένα κύπελλο Ελλάδος (1964). Ο Νεστορίδης έπαιζε 11 σεζόν με την ΑΕΚ σκοράροντας 172 γκολ σε 208 συμμετοχές, κερδίζοντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ 5 φορές.

Μίμης Παπαϊωάνου



Η φωνή του 60χρονου πια Μίμη Παπαϊωάννου ακούγεται σε κάθε γκολ που μπαίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια μιας και τραγουδά τον ύμνο της αγαπημένης του ΑΕΚ. Ο θρυλικός Μίμης έπαιξε μόνο στην ΑΕΚ στην Α Εθνική για 17 συνεχόμενες σεζόν σκοράροντας 234 γκολ σε 480 αγώνες. Όπως καταλαβαίνεις είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας που λατρεύτηκε όσο λίγοι και για την οποία απαρνήθηκε συμβόλαιο σε κοτζάμ Ρεάλ Μαδρίτης. Με την ΑΕΚ σήκωσε πέντε πρωταθλήματα και τρία κύπελλα αναστενάζοντας τα γκολπόστ και σπάζοντας τα δοκάρια των άμοιρων τερματοφυλάκων που βρέθηκαν απέναντί του.

Θωμάς Μαύρος



Ποιος, ποιος, ποιος; Ο Μαύρος ο Θεός αντηχούσε στα Φιλαδέλφεια κάθε φορά που ο Θωμάς Μαύρος έβρισκε έναν τρόπο να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας. Ο Μαύρος μέτρησε 11 σεζόν στην ΑΕΚ και πρόλαβε να βάλει 174 γκολ σε 277 συμμετοχές. Παρότι πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα στα 33 του του κόλλησαν τη ρετσινιά του γέρου και δεν ανανέωσαν το συμβόλαιο του. Έτσι στα 33 του αποχώρησε από την ομάδα το 1987. Μάλιστα στο τελευταίο του παιχνίδι ο προπονητής της ομάδας Νίκος Αλέφαντος τον έκανε αλλαγή, προκαλώντας τον θυμό του μεγάλου στράικερ που έκανε ό,τι ήθελε στη μικρή περιοχή των αντιπάλων, παστελώνοντας εκατοντάδες τεμάχια στην καριέρα του. Ο Μαύρος του τη φύλαγε του Αλέφαντου μιας και την επόμενη χρονιά σκόραρε 18 γκολ, ενώ το 1990 στα 36 του αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ πετυχαίνοντας 24 γκολ.

Στέλιος Μανωλάς



Από το 1979 έως και το 1998 ο Στέλιος Μανωλάς αποτελούσε βασικό κι αναντικατάστατο μέλος της άμυνας της ΑΕΚΑΡΑΣ. Μέτρησε 447 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και πάνω από 700 σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα του Δικεφάλου. Σήκωσε 5 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα κι ένα λιγκ καπ. Όλη η ζωή του Στέλιου Μανωλά είναι αεκτζήδικη καθώς μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, πέρα από τη θέση του τεχνικού διευθυντή αλλά και του προπονητή, σηκώνοντας μάλιστα το κύπελλο το 2016, απέναντι στον Ολυμπιακό. Όταν δεν κάνει πτήσεις πια (μιας και έχει δίπλωμα πιλότου) μιλά για κάποια από τα κιτρινόμαυρα περιστατικά της καριέρας του. Οι ματωμένες φωτογραφίες του αλλά και η αντίδραση του να πιάσει τον Ανδρέα Νινιάδη του Ολυμπιακού από τον λαιμό σε ένα τερέν που θύμιζε βούρκο έχουν γράψει ιστορία και συνοδεύουν μέχρι σήμερα, πανό των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ.

Ντέμης Νικολαΐδης



Ένα όνομα, μια κιτρινόμαυρη ιστορία ο Ντέμης Νικολαΐδης ο οποίος πρόλαβε σε 189 συμμετοχές στο πρωτάθλημα να στείλει την μπάλα στα δίχτυα 176 φορές. Ο θρυλικός πανηγυρισμός στα κάγκελα της σκεπαστής, το τατού με τον δικέφαλο στο μπράτσο κι η άρνησή του να πάει στον Ολυμπιακό, τον έκαναν το αγαπημένο παιδί όλων των Αεκτζήδων. Η ικανότητα του να σκοράρει στα ντέρμπι, ανάγκασε και τους αντιπάλους να υποκλιθούν μπροστά του. Σε έναν τελικό Κυπέλλου με τον Ιωνικό (2000) σήκωσε το χέρι του, για να υποδείξει στον διαιτητή ότι έβαλε γκολ με το χέρι, γεγονός που επιβραβεύθηκε με βραβείο Fair Play από τη FIFA.

To 2004 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση πριν της ώρας του για να αναλάβει την προεδρία της ΑΕΚ. Παρέμεινε 4 χρόνια το προεδρικό τιμόνι της ομάδας δημιουργώντας μαζί με τους προπονητές της εξαιρετικές και πολύ ανταγωνιστικές ομάδες που έχαναν τα πρωταθλήματα στο παρά ένα. Πλέον είναι σχολιαστής ποδοσφαιρικών αγώνων στο Open.

Τόνι Σαβέβσκι



Δύσκολα θα βρεις ξένο ποδοσφαιριστή που να αγαπήθηκε περισσότερο στην ΑΕΚ από τον Τόνι Σαβέβσκι ο οποίος έγραψε ιστορία με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Η καριέρα του στον Δικέφαλο τουλάχιστον εντυπωσιακή με 356 συμμετοχές, 51 γκολ, 4 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 1 λιγκ καπ. Τον Ιανουάριο του 2001 ο Σαβέβσκι κρέμασε τα παπούτσια και αμέσως ανέλαβε προπονητής της Ένωσης στη θέση του Παθιακάκη, με τεχνικό σύμβουλο τον Ευγένιο Γκέραρντ. Το καλοκαίρι της ίδιας περιόδου η τότε διοίκηση τον “αδειάζει” από τη θέση του τεχνικού φέρνοντας στη Φιλαδέλφεια τον Φερνάντο Σάντος. Ο Σαβέβσκι δεν κράτησε κακία στην πολυαγαπημένη του ΑΕΚ κι έτσι από το 2004 έως και το 2012 προπονεί την Κ-20 ομάδα της ΑΕΚ.

Χρήστος Αρδίζογλου



11 χρόνια φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ ο Χρήστος Αρδίζογλου, σκορπώντας τον φόβο και τον τρόμο στους αντιπάλους, χάρη στο σπουδαίο του ποδοσφαιρικό ταλέντο. Μέτρησε 261 συμμετοχές και 50 γκολ και τα κατορθώματα του τον οδήγησαν να συμμετάσχει μία φορά στη μικτή Κόσμου. Μαζί με τον Μαύρο που συνυπήρξαν για μεγάλο διάστημα, κάνανε πράγματα και θαύματα, βοηθώντας την ομάδα να κατακτήσει 2 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα. Ταχυδυναμικός κι ασταμάτητος ο Αρδίζογλου που πέρναγε σαν σταματημένους τους αμυντικούς ετοιμάζει την αυτοβιογραφία του αυτό το διάστημα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται πολλές αεκτζήδικες ιστορίες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v