Μουντιαλικοί παίκτες που ήρθαν στην Ελλάδα και μας έμαθαν μπαλίτσα

Ο Ριβάλντο, ο Τζιοβάνι, ο Κάρλος Γκαμάρα και τα άλλα μουντιαλικά παιδιά που ήρθαν στην Ελλάδα και μας έμαθαν μπαλίτσα.

Μουντιαλικοί παίκτες που ήρθαν στην Ελλάδα και μας έμαθαν μπαλίτσα

Το φετινό Μουντιάλ είναι δίχως άλλο το πιο αμφιλεγόμενο όλων των εποχών, καθώς δέχεται βροχή επικρίσεων από φιλάθλους σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά συγκεντρώνει τα βλέμματα μεγάλης μερίδας των ποδοσφαιρόφιλων του πλανήτη. Παρότι η Ελλάδα δεν έχει προκριθεί στο Μουντιάλ του Κατάρ υπάρχει «ελληνική» συμμετοχή από παίκτες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας μας.

Συνολικά 13 «Έλληνες» βρίσκονται στα γήπεδα του Κατάρ με την ελπίδα διάκρισης. Συγκεκριμένα από την ΑΕΚ οι Ντομαγκόι Βίντα (Κροατία), Μιλάντ Μοχαμαντί (Ιράν), Νταμιάν Σιμάνσκι (Πολωνία), Εχσάν Χατζισαφί (Ιράν), Ομπερλίν Πινέδα (Μεξικό) από τον Ολυμπιακό οι Παπέ Αμπού Σισέ (Σενεγάλη), Ουί-Τζο Χουάνγκ (Νότια Κορέα), Ινμπεόμ Χουάνγκ (Νότια Κορέα) και Πιέρ Κούντε (Καμερούν) από τον ΠΑΟΚ ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς (Σερβία) από τον Άρη ο Νικολάς ΕνΚουλού (Καμερούν), από τον Παναιτωλικό ο Ντέρεκ Κορνέλιους (Καναδάς) κι από τον Ατρόμητο ο Γουαϊντί Κεσχρίντα (Τυνησία).

Εμείς ωστόσο θα κάνουμε ένα flashback στους σημαντικότερους μουντιαλικούς παίκτες που ήρθαν κάποια στιγμή στο ελληνικό πρωτάθλημα και μας έμαθαν μπαλίτσα.

Ριβάλντο

Ο μεγαλύτερος ίσως ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει ένα παλμαρέ από τίτλους που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Όπως ήταν φυσιολογικό ο Ριβάλντο βρισκόταν στην αποστολή της Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 1998 αλλά και του 2002. Σε αυτό του 1998 σκόραρε τρία τέρματα βοηθώντας τη χώρα του να φτάσει μέχρι τον τελικό όπου και ηττήθηκε από τη Γαλλία. Το 2002 αντίθετα σκόραρε πέντε τέρματα και σήκωσε με τους υπόλοιπους Βραζιλιάνους σταρ την κούπα του παγκόσμιου πρωταθλητή. Από το 2004 μέχρι το 2007 κι από το 2007 μέχρι και το 2008 ο Ριβάλντο φόρεσε αντίστοιχα τη φανέλα του Ολυμπιακού κι έπειτα της ΑΕΚ σκοράροντας συνολικά 58 γκολ σε 135 συμμετοχές και μαθαίνοντας μας πώς παίζεται το τόπι.

Τζιοβάνι

Ο άλλος Βραζιλιάνος μάγος που μας έπαθε μπαλίτσα ήταν ο Τζιοβάνι. Ο Τζιοβάνι έπαιξε στο Μουντιάλ του 1998 παρέα με τον Ριβάλντο, ταλαιπωρώντας τις αντίπαλες άμυνες και φτάνοντας μέχρι τον τελικό όπου η ομάδα του ηττήθηκε 3-0 από τη Γαλλία. Από το 1999 μέχρι το 2005 το όνομά του έγινε σύνθημα στις κερκίδες του Ολυμπιακού. Σε 130 συμμετοχές, ο Τζιοβάνι έβαλε 76 γκολ γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στη βίβλο των ελληνικών γηπέδων.

Kάρλος Γκαμάρα

Η Παραγουάη είναι μεταξύ των παραδοσιακών δυνάμεων στο λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο κι ο Κάρλος Γκαμάρα ήταν βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας της χώρας τόσο στο Μουντιάλ του 1998 όσο και σε εκείνο του 2002. Ο Γκαμάρα έγραψε 110 συμμετοχές με το εθνόσημο συνολικά και το 2001 ήρθε στο ελληνικό πρωτάθλημα για λογαριασμό της ΑΕΚ. Έκανε μια εξαιρετική σεζόν και αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι ποδοσφαιριστές με την κιτρινόμαυρη φανέλα.

Μαουρίτσιο Ράιτ

Από τον έναν μουντιαλικό αμυντικό στον άλλο πήγαινε η ΑΕΚ το 2002. Ο Κάρλος Γκαμάρα έφυγε, αλλά το κενό του κάλυψε και με το παραπάνω ο Κοσταρικανός Μαουρίτσιο Ράιτ, ο οποίος συμμετείχε με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του στο Μουντιάλ του 2002, σκοράροντας μάλιστα στο εναρκτήριο παιχνίδι. Στην έκανε έμεινε μία σεζόν συμμετέχοντας σε 25 παιχνίδια της ως βασικός στόπερ.

Εστεμπάν Καμπιάσο

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ ήταν βασικό κι αναντικατάστατο στέλεχος της εθνικής ομάδας της χώρας του στο Μουντιάλ του 2006, σκοράροντας μάλιστα στο παιχνίδι εναντίον της Σερβίας. Παρόλα αυτά ο Καμπιάσο ήταν ο μοιραίος παίκτης του προημιτελικού με την Γερμανία χάνοντας κρίσιμο πέναλτι στον ξαφνικό θάνατο μετά την παράταση. Ο Καμπιάσο φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα από το 2005 έως και το 2007 καταγράφοντας 28 συμμετοχές και πετυχαίνοντας 2 γκολ.

Τζιμπρίλ Σισέ

Ο Τζιμπρίλαρος λατρεύτηκε δικαίως από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού αφού μάτωσε 55 φορές τα δίκτυα σε 61 αγώνες που έδωσε με την πράσινη φανέλα το διάστημα 2009-2011. Με την Εθνική Γαλλίας συμμετείχε στο Μουντιάλ του 2010 (ήταν βασικός στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων εναντίον της Νοτίου Αφρικής), ενώ ήταν άτυχος σε εκείνο του 2006, καθώς λόγω τραυματισμού δεν αγωνίστηκε, παρότι είχε αρχικά συμπεριληφθεί στην αποστολή για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Ζιλμπέρτο Σίλβα

Ελάχιστοι ποδοσφαιριστές με την καριέρα του Ζιλμπέρτο Σίλβα αγωνίστηκαν στη χώρα μας. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του ήταν η παρουσία του ως βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 2002, όταν η «Σελεσάο» σήκωσε την κούπα. Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα έγραψε συμμετοχές και στο Μουντιάλ του 2006, ενώ δύο χρόνια αργότερα έγινε μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Με 5 γκολ σε 78 συμμετοχές έγραψε τη δική του ιστορία στο ελληνικό πρωτάθλημα, κοσμώντας με την παρουσία του τα γήπεδα της χώρας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v