Οι πιο ΔΙΣ ΙΖ ΑΕΚ στιγμές της κιτρινόμαυρης θεάς

Το νέο γήπεδο της Αεκάρας στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι μια εξαιρετική αφορμή για να θυμηθούμε τις πιο ΔΙΣ ΙΖ ΑΕΚ στιγμές του κιτρινόμαυρου πλανήτη.

Οι πιο ΔΙΣ ΙΖ ΑΕΚ στιγμές της κιτρινόμαυρης θεάς

Γράφει ο Σπύρος Σμυρνής

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πριν κάποια χρόνια μιλώντας για την αγαπημένη του ομάδα είχε πολύ εύστοχα δηλώσει πως «η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν αποθνήσκουν». Μέσα σε λίγες μόνο λέξεις ο Πατριάρχης κατάφερε να αποτυπώσει την αεκτζήδικη ψυχοσύνθεση και τη λατρεία που αισθάνονται οι οπαδοί για το κιτρινόμαυρο αντικείμενο του πόθου τους. Εδώ και λίγες μέρες το νέο γήπεδο της ΑΕΚ μονοπωλεί το ενδιαφέρον των φιλάθλων της Ένωσης αλλά και των υπόλοιπων ομάδων, καθώς σήμανε την επιστροφή της ομάδας στα τιμημένα χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας.

Με αυτή λοιπόν την αφορμή, θυμόμαστε τις πιο ΔΙΣ ΙΖ ΑΕΚ (επιβάλλεται να τσεκάρεις τη υπέροχη ομώνυμη σελίδα του Facebookhttps://www.facebook.com/disizaek ) στιγμές της κιτρινόμαυρης θεάς, οι οποίες δεν περιορίζονται φυσικά στα στενά αγωνιστικά πλαίσια. Δεν θα ασχοληθούμε με τις πολλές επιτυχίες της ΑΕΚ σε διάφορα αθλήματα, αντίθετα θα θυμηθούμε τις περιπτώσεις εκείνες που όλος ο αθλητικός πλανήτης μονολογούσε ΔΙΣ ΙΖ ΑΕΚ μέσα από εμβληματικές στιγμές, ευτράπελα και παγκόσμιες πρωτοτυπίες.

Mια βραδιά στο Βελιγράδι



Ήταν Μεγάλη Τετάρτη, 7 Απριλίου του 1999 όταν η ΑΕΚ έδωσε τον πιο σημαντικό αγώνα της ιστορίας της κι ας μην ενδιέφερε κανένας από τους παίκτες, το προπονητικό τιμ, τη διοίκηση και τους οπαδούς το αποτέλεσμα. Εν μέσω νατοϊκών βομβαρδισμών η ΑΕΚ δίνει φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν στο γήπεδο της στέλνοντας μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Ο νυν πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Μελισσανίδης, πήρε τότε την ιστορική απόφαση, σε συνεργασία με τους διοικούντες της Παρτιζάν, να διεξαχθεί μια φιλική αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο ομάδες, με σκοπό να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

«Σταματήστε τον πόλεμο, σταματήστε το βομβαρδισμό» έγραφε το πανό που άνοιξαν τα παιδιά του σερβικού συλλόγου με την είσοδο των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο. Όσα χρόνια κι αν περάσουν εκείνη η βραδιά θα μνημονεύεται σαν μια από τις λαμπρότερες στιγμές της ιστορίας της ΑΕΚ,

Ο Πρίγκιπας του Νερέτβα που έγινε «βάτραχος»



Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι ο άνθρωπος που αγαπήθηκε και μισήθηκε συγχρόνως όσο κανείς στην Αεκάρα μας. Αρχικά ως παίκτης κι έπειτα ως προπονητής ο Μπάγεβιτς λατρεύτηκε από τους οπαδούς των κιτρινόμαυρων μέχρι τον Αύγουστο του 1996, όταν κι αποχώρησε από την ομάδα για να αναλάβει τις τύχες του Ολυμπιακού. Έκτοτε ο πρίγκιπας του Νερέτβα έγινε «βάτραχος» στην πιο μεγάλη ιστορία ποδοσφαιρικής προδοσίας που εκτυλίχθηκε στα ελληνικά γήπεδα.

26 χρόνια μετά κι ενώ έχουν μεσολαβήσει, πεντοχίλιαρα με το πρόσωπο του Ντούσαν, ιπτάμενοι γαύροι στον ερυθρόλευκο πάγκο που στεκόταν ο Μπάγεβιτς, πανό, συνθήματα, τραμπουκισμοί και δύο επιστροφές στην ΑΕΚ τέτοιο ποδοσφαιρικό σίριαλ αγάπης και μίσους δεν έχει ξανά-υπάρξει.

Μια αγάπη έχω στην καρδιά



Όταν ο Ντέμης Νικολαΐδης ανέλαβε τη θέση του προέδρου της ΑΕΚ, θέλησε να εκσυγχρονίσει πολλά πράγματα στην ομάδα. Ένα εξ αυτών κι ο ύμνος της ο οποίος τραγουδιόταν σε κάθε γκολ της ομάδας με τους οπαδούς να σιγοντάρουν τον Μίμη Παπαϊωάννου και τον Στέλιο Καζαντζίδη στην πρωτότυπη εκτέλεση. Στη θέση λοιπόν του «αναστανέζουν τα γκολπόστ και τα δόκαρια σπάζουν» έρχεται μια κάπως μελαγχολική μπαλάντα σε σύνθεση Φοίβου (μιας και ο Ντέμης λόγω Δέσποινας Βανδή είχε το κονέ από πρώτο χέρι) για «μια αγάπη έχω στην καρδιά, μονάχα μία την κιτρινόμαυρη θεά κι άλλη καμία»

Ο νέος ύμνος δεν τράβηξε πολύ κι έμεινε μια καλτ ανάμνηση με αποκορύφωμα τις αποτυχημένες προσπάθειες του Φερνάντο Σάντος και των υπόλοιπων Πορτογάλων να τραγουδήσουν ελληνικά.

Μανόλο Χιμένεθ μέχρι να σβήσει ο ήλιος



Δύσκολα θα βρεις περίπτωση ξένου προπονητή στο ελληνικό ποδόσφαιρο που επέστρεψε όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις αλλά τέσσερις φορές στην ίδια ομάδα, για να την οδηγήσει σε νίκες και τίτλους. Εκτός αν μιλάμε φυσικά για τον Μανόλο Χιμένεθ που έκανε το Ισπανία Ελλάδα, Παγκράτι Κολιάτσου, χαρίζοντας μας άπειρα memes για αυτό το αδιανόητο πέρα δώθε στον κιτρινόμαυρο δικέφαλο. Φήμες λένε ότι κάθε φορά που κάποιος προπονητής φεύγει από την ομάδα, οι καμπάνες της Αγίας Σοφιάς χτυπούν στον ρυθμό του ονόματος του.

Σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια



Στις 20 Απριλίου του 2005 η ΑΕΚ αναμετράται με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο Ελλάδος και σε μια μόλις φάση βγάζει ασπροπρόσωπο τον ύμνο της. Βλέπεις καταφέρνει να σπάσει τα δοκάρια έχοντας τρία δοκάρια σε μια φάση και 5 συνολικά σε έναν αγώνα, κατόρθωμα που ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί.

Υπάρχει ελληνική ομάδα που τερμάτισε αήττητη ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ;



Φυσικά και υπάρχει και φυσικά είναι η Αεκάρα μας. Την περίοδο 2002/2003 η ΑΕΚ με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς βρίσκεται στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με Γκενκ, Ρόμα και Ρεάλ Μαδρίτης. Τελειώνει αήττητη τον όμιλο, χωρίς ωστόσο να σημειώσει κάποια νίκη. Απίστευτο κι όμως ΑΕΚ θα πούμε εμείς όσο θυμόμαστε εκείνη την εκπληκτική πορεία χωρίς ήττα καθώς καμία ομάδα δεν μπόρεσε να κερδίσει την ΑΕΚ εντός ή εκτός έδρας, ούτε η Ρεάλ του Ζιντάν, του Φίγκο και του Ρονάλντο!

Σαν το 1968 δεν έχει



Μέσα σε μία λαμπερή νύχτα, ξετυλίγεται μια ιστορία εθνικής ανάτασης, με επίκεντρο το θρυλικό αγώνα στο Καλλιμάρμαρο που παρακολούθησε ολόκληρη η Ελλάδα από το ραδιόφωνο, και πάνω από 80.000 άνθρωποι από κοντά («σπάζοντας» το ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ). Το 1968 δεν είναι απλά μια ταινία για το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο που σήκωσε ποτέ ελληνική ομάδα.

Ο Τάσος Μπουλμέτης εμπνέεται από τον επικό αγώνα ΑΕΚ - Σλάβια Πράγας του 1968 και, 50 χρόνια μετά, επιστρατεύει ένα πλούσιο και ταλαντούχο καστ για να αποκαλύψει το συναρπαστικό παρασκήνιο πίσω από το άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ποιο American dream, ποιο Last Dance και ποιο Space Jam; Αν δεις το 1968 και δεν γίνεις ΑΕΚ δεν έχεις ψυχούλα, είναι βέβαιο.

Όταν ο Φερνάντο Νάβας έδειξε το σκορ

Βρισκόμαστε στην αναμέτρηση Ολυμπιακός - ΑΕΚ στις 4 Νοεμβρίου του 2000. Πρόκειται για ένα παιχνίδι πολύ επεισοδιακ κι αμφίρροπο με την Ενωση να προηγείται με 0-1, όμως στο τέλος να χάνει με 4-1. Στο 42ο λεπτό ο Αργεντίνος παίκτης της ΑΕΚ αποβάλλεται κι αποχωρώντας υψώνει τα μεσαία δάκτυλα και των δύο του χεριών του απευθυνόμενος στους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο παίκτης κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή, όπου και δήλωσε πως δεν έκανε υβριστική χειρονομία, αλλά αντίθετα έδειχνε το σκορ στους οπαδούς που εκείνη την ώρα ήταν 1-1. Plot twist, ο παίκτης αθωώθηκε.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v