Πού θα φας το καλύτερο πιτόγυρο του ντουνιά

Γύρος χειροποίητος, καβουρδισμένος έξω και ζουμερός μέσα, γύρος μυρωδάτος που ευφραίνει καρδίαν και αναπαύεται σε πιτούλα. Τον λιγουρεύεσαι;

Πού θα φας το καλύτερο πιτόγυρο του ντουνιά

Η υπόθεση «γύρος» δεν είναι εύκολη. Θέλει μεράκι, θέλει καλά υλικά, σωστό τύλιγμα και καλοψημένη πίτα. Ειδικά στις μέρες μας που όλο και περισσότερα ψητοπωλεία προτιμούν να τον εισάγουν σε κατεψυγμένες «μπάλες» από την Κίνα, αντί να το φτιάχνουν κομμάτι-κομμάτι, όπως έκαναν οι παλιότεροι στα εργαστήρια.  

Εμείς γυρίσαμε τα γυράδικα της Αθήνας και των περιχώρων και διαλέξαμε τα αγαπημένα μας για πιτόγυρα κολασμένα και όχι μόνο.

Γυρίσαμε  γυράδικα της Αθήνας και των περιχώρων και διαλέξαμε τα αγαπημένα μας για πιτόγυρα κολασμένα και όχι μόνο.

Αχιλλέας

Σπινθάρου 18, Νέος Κόσμος, τηλ: 21 0902 1391

Ταΐζει τη γειτονιά του Νέου Κόσμου εδώ και 30 βάλε χρόνια και μετρά τους φανατικούς θαυμαστές του σε χιλιάδες. Ο λόγος; Ο χειροποίητος γύρος του, που ξεπουλάει νωρίς και είναι από τους κορυφαίους εν Αθήναις με μυστική, μερακλίδικη συνταγή, ενώ τα καλαμάκια του είναι ποίημα. Το τζατζίκι επίσης χειροποίητο.

Γιώργος- Μάνος

Θεμιστοκλέους 39, Εξάρχεια τηλ.: 21 0381 5442

Εδώ και 30 χρόνια έξω από τον Γιώργο και τον Μάνο στη γωνία της Θεμιστοκλέους, αμέτρητοι σουβλακολάγνοι σχηματίζουν ουρά για να δοκιμάσουν την ξακουστή τους πραμάτεια. Ο γύρος χοιρινός, αλλά και το τυλιχτό καλαμάκι κοτόπουλο θα σε πάνε σε άλλη γευστική διάσταση, με απ’ όλα εννοείται.

Σουβλακοπωλείον ο Αλέξανδρος

Ηρακλείτου 68, Αιγάλεω, τηλ: 210 5310 400

Δυο αδέρφια από την Ήπειρο έστησαν αυτό το ψητοπωλείο στο Αιγάλεω, το οποίο έγινε το απόλυτο στέκι για πιτογυρο-φάγους πάσης Αττικής. Καθημερινά φτιάχνουν χειροποίητο γύρο εξαιρετικό, περνάνε τα καλαμάκια στο χέρι και τα τυλίγουν όλα σε λαχταριστές πιτούλες για τον ουρανίσκο σου και μόνο.

Οι Μερακλήδες

Αγίας Ζώνης 60, Κυψέλη, τηλ.: 21 0862 8425

Οι μερακλήδες ξέρουν πώς να ικανοποιήσουν και τον πιο μερακλή πελάτη. Στον κατάλογό τους δεν υπάρχει τίποτα προκάτ, οι σούβλες τους γυρίζουν και βγάζουν εξαιρετικά καλούδια, ενώ ο χοιρινός γύρος τους είναι εξαιρετικός και αναπαύεται σε αριστοτεχνικά ψημένες πίτες, με όσο λαδάκι πρέπει και μαρουλάκι για την πρασινάδα.

Καλύβας

Ολυμπίου 12, Κουκάκι, τηλ: 21 0923 1257

Από το 1993 αποτελεί ξεχωριστό σημείο συνάντησης σουβλακοφάγων στο Κουκάκι και όχι άδικα. Ο γύρος κοτόπουλο είναι εξαιρετικός, τραγανός και μυρωδάτος και «φεύγει» γρήγορα οπότε αν τον προλάβεις να νιώθεις τυχερός. Εξίσου λαχταριστός είναι και ο χοιρινός, ψημένος και τραγανός σε πιτούλα. Must και οι σούβλες του – κοκορέτσι, κοντοσούβλι, φρυγαδέλι.

Οι Γυναίκες

Δράκου 16, Κουκάκι, τηλ: 21 0922 5648

Φωτό: Γαστρονόμος

Λίγο πιο πέρα, στον πεζόδρομο της Δράκου οι μυρωδιές από τα σουβλάκια των Γυναικών σπάνε μύτες. Ο λαχταριστός, χοντροκομμένος γύρος τους έχει θρέψει γενιές σουβλακοφάγων, και τυλίγεται σε λαχταριστή πιτούλα με ντομάτα και κρεμμύδι, ενώ καλοψημένα καλαμάκια συνοδεύουν το καλύτερο γευστικό break.

Ένα κι Ένα

Κύπρου 51, Χαϊδάρι, τηλ: 21 0581 2328

Φτιάχνει καθημερινά τα πιο ωραία σουβλάκια στο Χαϊδάρι, που είναι όντως ένα κι ένα, και σίγουρα δεν μπορείς να φας μόνο ένα. Ο γύρος του λαχταριστός και ζουμερός, φτιάχνεται σε τρεις βερσιόν: χοιρινός, κοτόπουλο και ντονέρ, όλες εξαιρετικές σε τυλιχτό ή μερίδα και ψήνεται στα κάρβουνα. Νόστιμα και τα καλαμάκια του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v