10 πράγματα που πρέπει να κάνεις χειμώνα στην Εύβοια

Τα χωριά, τα ταβερνάκια, τα μονοπάτια, οι καταρράκτες, τα βουνά, και όλα όσα κάνουν την Εύβοια μαγική… και τον χειμώνα.

10 πράγματα που πρέπει να κάνεις χειμώνα στην Εύβοια

Κόντρα στη γενικευμένη εντύπωση, που ενισχύουν τα απανωτά αφιερώματα κάθε χρονιά με το που μπαίνει η άνοιξη, η Εύβοια δεν αξίζει μόνο για τις παραλίες της. Είναι εξίσου κούκλα –και εξίσου δίπλα μας– και τον χειμώνα. Κι αυτά είναι όλα τα υπέροχα πράγματα που δεν προλαβαίνεις να στριμώξεις σε ένα χειμερινό Σαββατοκύριακο στα μέρη της, αλλά δεν πειράζει, γιατί έτσι κι αλλιώς αποκλείεται να μείνεις στο ένα.

Να δεις τουλάχιστον ένα από τα περίφημα δρακόσπιτα, τα οποία ο μύθος λέει πως ήταν.. αυτό που λέει το όνομά τους, κατοικίες δράκων, οι αρχαιολόγοι όμως διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μεγαλιθικά λατρευτικά κτίσματα χτισμένα γύρω στον 5ο αιώνα π.Χ. Αν ψάχνεις το κοντινότερο, θα το βρεις στη Γιαμίνα, περί τα 12 χιλιόμετρα έξω από την Χαλκίδα.

Να επισκεφθείς την Φάρμα Μανιταριών Δίρφυς για να μάθεις τα πάντα για την καλλιέργεια των μανιταριών σε μια 45λεπτη ξενάγηση, και να δοκιμάσεις ένα μανιταρο-brunch που θα σου μείνει αξέχαστο. Λεπτομέρειες και κρατήσεις εδώ

Να περπατήσεις το 45λεπτο από την Φάρμα Μανιταριών ως τον καταρράκτη στα Έρια που δεν θα έχεις την ευκαιρία να τον δεις σε όλο το μεγαλείο του το καλοκαίρι, καθότι το νερό λιγοστεύει τόσο που τον μετατρέπει σε ταπεινό ρυάκι.

Να πιάσεις τραπεζάκι στο Καφεγλυκοπωλείο 1743 και να παραγγείλεις το ξακουστό μπισκοτογλυκό του, μετά από μια μεγάλη βόλτα στα λιθόκτιστα δρομάκια της Στενής, ανάμεσα σε κεραμιδοσκέπαστα σπιτάκια που θα σου φέρουν στο νου κάτι από πηλιορείτικη αρχιτεκτονική.

Να περπατήσεις ένα από τα πολλά φαντασμαγορικά μονοπάτια που ξεκινούν από τη Στενή και ανηφορίζουν τις καταπράσινες βουνοπλαγιές της Δίρφυς. Εύκολη και ιδανική για αρχάριους είναι αυτή εδώ η δίωρη διαδρομή και πολλές ακόμα θα βρεις αναλυτικά εδώ

Να σκαρφαλώσεις το λοφάκι πάνω από την αποξηραμένη Λίμνη Δύστου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζουν τα ερείπια του Ενετικού Πύργου Δύστου. Στα μισά της διαδρομής (που δεν είναι μεγάλη, θα σου πάρει περί τα 15 λεπτά ανάβασης) θα περάσεις μέσα από μια εντυπωσιακή μεγαλιθική πύλη που χρονολογείται από τα μυκηναϊκά χρόνια. Η δε θέα από εδώ πάνω στο τοπίο που αγκαλιάζει τη λίμνη κόβει την ανάσα πιο πολύ και από το λαχάνιασμα της ανάβασης.

Να οδηγήσεις τη μιάμιση ώρα από την Χαλκίδα ως την ορεινή Βλαχιά, που γλίτωσε πέρυσι από τις φονικές πυρκαγιές και παραμένει καταπράσινη και ιδανική για εξερευνήσεις, όπως και το διπλανό χωριό, το Πήλι (θα το βρεις στους χάρτες ως Πήλιο) το οποίο έχει και δύο φανταστικά ταβερνάκια για μαγειρευτά, το Πέτρινο και τα Βαλκάνια

Να εξερευνήσεις τα γραφικά δρομάκια της Κύμης, και μετά να οδηγήσεις τα εννιά χιλιόμετρα που την χωρίζουν από τον Μύλο του Σαντά για μια μοναδική βόλτα μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο που οργιάζει, πάνω από πέτρινα γεφυράκια και πλάι σε τρεχούμενα νερά.

Να εξερευνήσεις το φαντασμαγορικό φαράγγι του χείμαρρου Δημοσάρη στη Νότια Εύβοια, περπατώντας στο λιθόστρωτο μονοπάτι που τον ακολουθεί στην πορεία του, περνώντας μέσα από τον γραφικό οικισμό των Λενοσαίων.

Και βέβαια μετά απ’ όλα αυτά να πιάσεις τραπεζάκι για φαγοπότι στη Χαλκίδα, σε κάποιο από τα δικαίως κοσμαγάπητα ταβερνάκια της, που σου έχουμε συγκεντρώσει ένα προς ένα εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v