Oι 10 καλύτεροι ελληνικοί δίσκοι της χρονιάς

Το 2020 είχε ευτυχώς πολλή και καλή μουσική από Έλληνες καλλιτέχνες κι εμείς ξεδιαλέγουμε τους καλύτερους, από ποπ, σε ροκ, κι από τζαζ σε χέβι μέταλ.
Oι 10 καλύτεροι ελληνικοί δίσκοι της χρονιάς

Γενικότερα είμαστε σε αυτούς που πιστεύουν πως αν κάτι μπορεί να σώσει τον κόσμο, είναι σίγουρα η μουσική. Επομένως το 2020, που την είχαμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ, ήταν δίπλα μας, δίνοντας δίσκους που μας κράτησαν συντροφιά και μας γέμισαν με ελπίδα, ώστε όταν όλο αυτό τελειώσει θα ξαναβρεθούμε σε συναυλίες για να απολαύσουμε ζωντανά τα αγαπημένα μας τραγούδια. Από κοντά κι η ελληνική σκηνή κράτησε ψηλά τον πήχη βγάζοντας δισκάρες που έλιωσαν μπόλικες βελόνες πικάπ ανά την επικράτεια.

Διαλέξαμε 10 από αυτούς -ήταν σίγουρα πολλοί περισσότεροι- που αγαπήσαμε ένα κάτιτις παραπάνω.

1000mods- Youth of Dissent

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Χιλιομόδι να εύχεσαι να βρεις τους Mods στον δρόμο, λέει μια παλιά μουσική παροιμία. Ίσως πάλι κι όχι. Φέτος λοιπόν οι Χιλιομοδίτες βγάλανε έναν φοβερό και τρομερό δίσκο, που άφησε λίγο στην άκρη το stoner/desert/heavy rock παρελθόν τους, αγκαλιάζοντας τα αγαπημένα τους 90s χαρίζοντας μας το grunge του μέλλοντος μας! Στα μπόνους το πιο γαμάτο καραντινιασμένο βίντεοκλιπ που είδαμε φέτος για το Warped. Λινκ;

Puta Volcano- Amma

Με μια frontwoman που κατεβάζει αμάσητους για δεκατιανό όσους κομπάζουν ροκσταριλίκι, επειδή ένα Σάββατο βράδυ, γέμισαν το μπαράκι της γειτονιάς τους κι ένα songwriting επιπέδου Τσάμπιο Λιγκ που θα έλεγε κι ο Αλέφαντος, αν ήταν μουσικοκριτικός, οι Puta Volcano παραδίδουν τον πλέον ώριμο δίσκο της καριέρας τους. Μετράμε τις μέρες, τις ώρες και τα λεπτά για να παίξουν τον δίσκο λάιβ, κατεδαφίζοντας έναν προς έναν συναυλιακούς χώρους, Ελλάδος και ευρωπαϊκών περιχώρων.

Το Πράγμα- Υear of the Thing

Αν θες να κάνεις κάτι δύσκολο στην Ελλάδα, προσπάθησε να παίξεις τζαζ. Αν το κάνεις κι έχεις άπειρο ταλέντο ίσως καταφέρεις να ακουστείς σαν τον τρομερό δίσκο που έβγαλε Το Πράγμα φέτος και βάζει κάτω χιλιάδες άλλους δίσκους παγκοσμίως. Μπολιάζοντας την τζαζ με μπλουζ και σουίνγκ αναφορές φτιάχνοντας έναν υπέροχο αυτοσχεδιαστικό αποτέλεσμα.

Good Job Nicky- January 8th

Όταν ακούς έναν ποπ δίσκο κι αναρωτιέσαι από που είναι αυτός ο πιτσιρικάς που έχει βγάλει τέτοια τραγουδάρα, τότε μάλλον κάτι έχεις κάνει σωστά. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μοναδικό φαινόμενο μιλώντας για την εγχώρια μουσική βιομηχανία και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το απολαύσουμε.

Black Soul Horde- Land of Demise

Αν σου έχει λείψει το σωστό, το true metal, το πρόστυχο με κιθάρες που κόβουν σαν ξυράφι και ρεφρενάρες, τότε επιβάλλεται να ρίξεις μια αυτιά στο τελευταίο πόνημα των Black Soul Horde και να πάρεις αυτό που σου χρειάζεται. Headbanging mode: On!

Goodbye Bedouin- Shaking People

Ταξιδιάρικο και τέρμα road-trip-ίσιο το Shaking People γνέφει πότε στους Strokes και πότε στους Black Rebel Motorcycle Club, αλλά βρίθει έμπνευσης και τραγουδιών που θέλεις να μεθύσεις για να χορέψεις ή μάλλον να χορέψεις για να μεθύσεις. Garage psych rock από το πάνω ράφι των κυκλοφοριών παγκοσμίων οι Πατρινοί Goodbye Bedouin, είναι το καλύτερο συγκρότημα του είδους που δεν ξέρεις.

Κύριος Κ- Ρεπό

Αν ψάχνεις να βρεις τον καλύτερο ελληνόφωνο ροκ δίσκο που βγήκε φέτος, τότε πρέπει να ακούσεις το Ρεπό που έβγαλε ο κύριος Κ, κρατώντας ακόμη αληθινό ένα μουσικό είδος που δεν μπορεί να ξεφύγει από την αυτοαναφορικότητα της δεκαετίας του 90, που γνώρισε μεγάλες δόξες.

Kooba Tercu- Proto Tekno

Αν θέλεις να ακούσεις κάτι πραγματικά πρωτοποριακό κι experimental τότε οφείλεις να δώσεις την προσοχή σου στους Kooba Tercu, που εδώ παίζουν με τα όρια της ψυχεδέλειας, ντοπάροντας την με μπόλικα ηλεκτρονικά στοιχεία, φτιάχνοντας το ιδανικό soundtrack που θα είχε η αυτοβιογραφία του Φρανκ Ζάπα αν μεταφερόταν στον κινηματογράφο.

Κανών- Μια Φυσιολογική Ζωή

Η έκρηξη που συμβαίνει με το ελληνικό χιπ χοπ τα τελευταία χρόνια, δίχως άλλο έχει ως αποτέλεσμα να γεννιούνται δίσκοι με ρίμες και flow που δεν γίνεται να βγουν από το κεφάλι σου, κριτικάροντας όλα τα στραβά που συμβαίνουν γύρω μας. Ο Κανών απασφαλίζει στο Μια Φυσιολογική Ζωή και πάει το λεκτικό μπιτάτο χώσιμο σε άλλο επίπεδο.

Mammock- Itch

Αν γουστάρεις τους System of A Down κι αν πίνεις κρασί στο όνομα των Tool, τότε είναι πολύ χρήσιμο για σένα να μάθεις πως οι Mammock βγάλανε φέτος ένα δίσκο που θα έκανε και τις δύο υπερμπαντάρες περήφανες. Το καλύτερο κρυμμένο μυστικό της ελληνικής σκηνής του σκληρού ήχου, πρέπει να βγει στον αφρό άμεσα!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v