Διατροφικές συνήθειες γάτας: Τι αλλάζει με την ενηλικίωση

Οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν καθώς οι γατούλες μας μεγαλώνουν. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη διατροφή τους σε κάθε στάδιο ανάπτυξης.

Διατροφικές συνήθειες γάτας: Τι αλλάζει με την ενηλικίωση

Οι απαιτήσεις και η φροντίδα ενός κατοικιδίου μπορεί να διαφέρουν αναλόγως με το κατοικίδιο, τη φυλή, την ηλικία και άλλους παράγοντες. Οι γάτες είναι ένα από τα κατοικίδια των οποίων η διατροφή χρειάζεται μεγάλη προσοχή αφού οι ανάγκες τους διαφέρουν κατά πολύ σε κάθε ένα από τα στάδια ζωής.



Ποια είναι τα στάδια ζωής μια γάτας;

Τα στάδια ζωής μιας γάτας χωρίζονται σε 3 βασικές περιόδους: Στις πρώτες 8 έως 12 εβδομάδες, στους 3 έως 4 μήνες και στους 4 έως 12 μήνες. Κάθε στάδιο προκύπτει με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά για το γατάκι σας και η τροφή του θα πρέπει να αλλάζει αναλόγως. Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης, τα γατάκια τρέφονται από τη μητέρα τους έως ότου να απογαλακτίσει στις πρώτες 8 εβδομάδες περίπου. Στο δεύτερο στάδιο ζωής τους, τα γατάκια αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ παρουσιάζουν υπερκινητικότητα. Στον πρώτο χρόνο ζωής τους περίπου έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους και πλέον θεωρούνται ενήλικες γάτες.

Τι αλλαγές πρέπει να γίνονται στη διατροφή μιας γάτας σε κάθε στάδιο ζωής;

Όσο τα γατάκια είναι μικρά και τα θηλάζει η μητέρα τους, οι περισσότερες διατροφικές τους ανάγκες καλύπτονται από το γάλα. Ωστόσο, μπορούν να καταναλώνουν συμπληρωματικά τροφή ειδική για νεαρές γάτες η οποία θα τους παρέχει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται.

Στους πρώτους 4 μήνες, τα γατάκια αρχίζουν να αναπτύσσονται πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να χρειάζονται μία τροφή με κατάλληλα επίπεδα πρωτεΐνης και κατάλληλη ποσότητα για την διατήρηση του σωστού βάρους κατά την ανάπτυξη.

Από τη στιγμή που θα φθάσουν στην ενηλικίωση, δηλαδή περίπου στους 12 μήνες, είναι σημαντικό να προσαρμόζονται σε μία διατροφή ειδικά για ενήλικες γάτες, με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Παράλληλα θα πρέπει και η ποσότητα τροφής τους να είναι σωστή, ώστε να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.



Όλα τα παραπάνω μπορεί να διαφοροποιούνται αναλόγως με τη φυλή της γάτας σας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μίας. Θα πρέπει λοιπόν πάντα να φροντίζετε οι αλλαγές που γίνονται στη διατροφή τους να πραγματοποιούνται σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο και σταδιακά ώστε να αποκτήσει η γάτα σας μια καλή διατροφική συνήθεια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v