Τα φρούτα της άνοιξης και οι βιταμίνες τους

Φράουλες, δαμάσκηνα, βερίκοκα. Τι μας προσφέρουν τα μυρωδάτα φρούτα της άνοιξης σε επίπεδο βιταμινών;
Τα φρούτα της άνοιξης και οι βιταμίνες τους
Η άνοιξη πέρα από άφθονο ήλιο (και βιταμίνη D) μας φέρνει και αρκετά θρεπτικότατα φρούτα, τα οποία με τις βιταμίνες που περιέχουν προσφέρουν ένα σωρό οφέλη για τον οργανισμό μας.

Δείτε παρακάτω τι βιταμίνες και θρεπτικά ιχνοστοιχεία προσφέρει το καθένα από αυτά, και ενσωματώστε τα άμεσα στη διατροφή σας για να καρπωθείτε τα οφέλη τους.

Βερίκοκο

Πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, το βερίκοκο είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο θρεπτικά ανοιξιάτικα φρούτα.

Φράουλες

Τα λαχταριστά κόκκινα φρούτα είναι πλούσια βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράση στην όραση. Επίσης, έχουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φαινόλες.

Πάσης φύσεως μούρα

Όλη η κατηγορία των μούρων και των χυμών τους είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη σημαντική περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή, πολυφαινόλες) και σε βιταμίνη C.

Δαμάσκηνα

Έχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν όσο λίγα φρούτα στην καλή λειτουργία του εντέρου. Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C. Τα ξερά δαμάσκηνα αποτελούν, επίσης κορυφαία πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της κόπωσης.

 
Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v