Απλές συνήθειες για να χάσεις λίπος

Διατροφικές και προπονητικές συνήθειες ανθρώπων που έχασαν λίπος και άλλαξαν το σώμα τους. Εσύ μπορείς να τις υιοθετήσεις;
Απλές συνήθειες για να χάσεις λίπος
Μερικές φορές, λένε, θα πρέπει να δεις τι είναι αυτό που κάνουν εκείνοι που έχουν πετύχει σε κάτι (οτιδήποτε κι αν είναι αυτό) για να δεις τι μπορεί να κάνεις σωστά και τι λάθος. Στην περίπτωση της απώλειας λίπους και της αύξησης μυικής μάζας, όσοι έχουν καταφέρει να αλλάξουν το σώμα τους και να το διατηρήσουν έτσι φυσικά είναι, εκείνοι που θα πρέπει να έχουμε… από κοντά.

Ή τουλάχιστον να γνωρίζουμε κάποιες από τις συνήθειές τους και ει δυνατόν να τις ακολουθήσουμε.

Ποιες είναι αυτές;

Βάλε πρωτεΐνη σε κάθε σου γεύμα

Αποτελεί δομικό συστατικό για ένα γυμνασμένο σώμα, μας κρατάει χορτασμένους ελέγχοντας τις ορμόνες της πείνας, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, μπλοκάρει τις αρνητικές επιπτώσεις τις κορτιζόλης και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η πρωτεΐνη οφείλει να μπει σε κάθε γεύμα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Τρώγε λαχανικά, κάθε μέρα

Πέρα από φυτοθρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών, τα λαχανικά διαθέτουν επαρκείς ποσότητες ινών και νερού προσφέροντας ένα πλήρες «πακέτο» για μια ωραία και γυμνασμένη σιλουέτα. Βρες ποια λαχανικά σου αρέσουν και φρόντισε να καταναλώνεις μία με δύο μερίδες καθημερινά.

Γυμνάσου, αλλά μην το παρακάνεις

Δεκάδες ώρες στον διάδρομο και ατελείωτες προπονήσεις δεν θα σου προσφέρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Το σώμα έχει μάθει να προσαρμόζεται και να χάνει λίπος με μικρότερες χρονικές περιόδους προπόνησης, αρκεί να το γυμνάσεις «έξυπνα». Ποιότητα και όχι ποσότητα θα πρέπει να είναι η κατεθυντήρια γραμμή σου σε οτιδήποτε κάνεις εντός ή εκτός γυμναστηρίου. Μικρής διάρκειας προπονήσεις ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα στην καθημερινή σου ζωή θα σε κρατήσουν σωματικά και πνευματικά υγιή δίνοντάς του στα αποτελέσματα που θες.

Κοιμήσου σωστά

Ο ύπνος είναι το κρυφό σου χαρτί για να χάσεις λίπος. Όταν ξεκουράζεσαι το σώμα σου αναρρώνει και φέρνει εις πέρας όλες εκείνες τις εργασίες που απαιτούνται για να είσαι υγιής – μεταξύ των οποίων και η έκκριση συγκεκριμένων ορμονών που βοηθούν στην απώλεια λίπους και το «χτίσιμο» μυϊκής μάζας που «χάλασες» στην προπόνησή σου.

Μην στερείσαι

Αν κατηγοριοποιείς τις τροφές σε «καλές» και «κακές», σε εκείνες που μπορείς να καταναλώσεις και σε εκείνες που δεν πρέπει να καταναλώσεις τότε είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή το σώμα σου θα… σπάσει και θα (υπέρ) καταναλώσεις τις τροφές που τόσο καιρό απέφευγες. Ναι, μπορείς να τρως - και πρέπει να τρως - ό,τι θες όποτε το θες, απλά θα πρέπει να επιλέξεις να μην το κάνεις για κάποιες ημέρες μέσα στην εβδομάδα. Οι «πειρασμοί» είναι ευπρόσδεκτοι σε κάθε διατροφή, απλά θα πρέπει να καταναλώνονται στρατηγικά και με φειδώ.

Χρησιμοποίησε την πειθαρχεία και όχι τον υπερβολικό έλεγχο

Ο υπερβολικός έλεγχος προκαλεί μεγάλες «επαναστάσεις». Ένας σφιχτά χτισμένος τοίχος, θα σπάσει με το πρώτο ταρακούνημα. Η πειθαρχεία από τον άλλη πλευρά, προσφέρει μια συνειδητή, και δομημένη ευελιξία. Μπορείς να τρως ό,τι θέλεις όποτε το θέλεις; Όχι. Μπορείς όμως να ενσωματώσεις μικρές διατροφικές απολαύσεις στο πλαίσιο μιας γερά δομημένος διατροφής, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γίνε ανθεκτικός

Θα υπάρξουν φορές που θα ξεφύγεις. Όμως αυτές οι φορές δεν θα πρέπει να σε κάνουν να κυλήσεις. Αν υπάρξουν αυτές οι φορές, προσπάθησε το επόμενό σου γεύμα να είναι μέσα στο διατροφικό πλαίσιο που ακολουθείς. Αν κάτι σε αποτρέψει από το να γυμναστείς για κάποιες μέρες, μην το αφήσεις να σε πάρει από κάτω και να ξεφύγεις διατροφικά. Στις γιορτές – καλή ώρα – προσπάθησε να επιλέξεις άπαχη πρωτεΐνη και λαχανικά από τους υπερβολικούς μπουφέδες και κατανάλωσε γλυκά με μέτρο. Χρησιμοποίησε τα «λάθη» σου σαν μαθήματα και όχι σαν δικαιολογία για να παρατήσεις την προσπάθεια.

Ξεκούρασε το σώμα σου

Δεν θα χάσεις κάτι αν πάρεις μερικές ημέρες “off” από την προπόνησή σου. Όπως αναφέρουμε παραπάνω, στο κομμάτι της άσκησης το «πολύ» δεν σημαίνει απαραιτήτως «καλύτερο». Αυτό στο οποίο θα πρέπει να δώσεις έμφαση είναι το πόσο αποτελεσματικό, αποδοτικό και βιώσιμο είναι αυτό που κάνεις. Οι μέρες ξεκούρασης σε συχνή βάση θα σε κρατήσουν σωματικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά υγιή να συνεχίσεις την προσπάθειά σου.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v