Πώς θα έχω πειθαρχία στη δίαιτα;

Δυσκολεύεστε να τηρήσετε την ημερήσια διατροφή σας; Σας πιάνουν λιγούρες; Ιδού μερικά χρήσιμα εργαλεία και συμβουλές για αποτελεσματική δίαιτα.
Πώς θα έχω πειθαρχία στη δίαιτα;

Ιανουάριος 2016: Ξεκινάω διατροφή

Μέσα Ιανουαρίου: Σκ@** από Φεβρουάριο αν είναι…

Φεβρουάριος 2016: Πάμε γερά!

Μάρτιος 2016: Δεν πήγε και τόσο καλά, αλλά δεν τα παρατάω, ξεκινάω λέμε!

Απρίλιος 2016: Βοήθεια!

Αν η διατροφή/δίαιτά σας πάει κάπως έτσι, τότε φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά στο όλο σύστημα. Και είναι λογικό. Απαιτεί πειθαρχία η διατροφή. Πειθαρχία που ελάχιστοι εξ ημών διαθέτουμε, ιδιαίτερα σε μια καθημερινότητα με άφθονο στρες, ενίοτε βαρεμάρα, πειρασμούς και ένα σωρό ακόμα εμπόδια.

Πώς τα καταφέρνουμε λοιπόν; Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές που δουλεύουν.

Πιείτε καφέ

Μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά ο καφές μπορεί να γίνει ο καλύτερός σας σύμμαχος σε θέματα διατροφής, αλλά και άσκησης. Αποδεδειγμένα αυξάνει την αντοχή σας στην άσκηση, κάνοντάς σας να κουράζεστε λιγότερο εύκολα, πράγμα που βοηθά στην καύση περισσότερων θερμίδων. Το πιο σημαντικό όμως στο κομμάτι της διατροφής είναι ότι η καφεΐνη επιδρά στην όρεξη, περιορίζοντας την πείνα. Μικρές ποσότητες καφεΐνης επομένως μέσα στην ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στο να ελέγξετε τα ξεσπάσματα… λιγούρας. Αν δεν σας χαλάει τον ύπνο ο καφές, οι έρευνες δείχνουν ότι καταναλώνοντας μέχρι πέντε κούπες ανά ημέρα είστε εντάξει.

Βρείτε πράγματα να κάνετε

Πώς είπατε; Δηλαδή αν είμαι busy τύπος θα καταφέρω να το… ράψω; Σε γενικές γραμμές ναι. Ένας από τους κύριους λόγους που καταλήγουμε να κάνουμε ατασθαλίες στη διατροφή είναι γιατί αρκετές φορές καταλήγουμε να τρώμε επειδή… βαριόμαστε. Αν σε διάφορες φάσεις της ημέρας δεν έχετε τι να κάνετε, το πιθανότερο είναι το σώμα σας να ζητήσει ένα από τα πράγματα που του χαρίζουν ευχαρίστηση, όπως το φαγητό. Νοιώθετε ότι κάθεστε πολύ ώρα στο σπίτι και το σκέφτεστε να ανοίξετε το ψυγείο και να φάτε ό,τι έχει μέσα; Βγείτε για μια βόλτα ή για ποδήλατο. Πάρτε τους φίλους και κανονίστε για καφέ. Δεν ψήνονται; Πάρτε το λάπτοπ και πηγαίντε μόνοι σας για ένα καφεδάκι. Βρείτε εναλλακτικές, έτσι ώστε η μέρα σας να μην έχει μεγάλα «κενά».

Ανακαλύψτε το 5-htp

Το ποιο; Το 5-htp είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα, ένα αμινοξύ, το οποίο αποτελεί άμεσο πρόδρομο της σεροτονίνης, μιας ορμόνης τα ανεπαρκή επίπεδα της οποίας ευθύνονται για την επιθυμία που έχουμε να… σαβουριάσουμε. Λαμβάνοντας το συμπλήρωμα πριν κάποιο γεύμα έχει φανεί πώς μπορεί να «φρενάρει» την όρεξη και να μειώσει την τάση για κατανάλωση γλυκών. Μπορείτε να καταναλώσετε μέχρι 100mg πριν από κάθε γεύμα, με όριο τα 500mg ανά ημέρα.

Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη

Μην ακούτε ότι σας παπαγαλίζουν περί κατανάλωσης αναψυκτικών και «κυτταρίτιδας. Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να συσχετίζει αυτά τα δύο. Στον αντίποδα, η κατανάλωση αναψυκτικών με γλυκαντικά τις ώρες που νοιώθετε ότι πάτε να… παραστρατήσετε με κάποια γλυκιά λιχουδιά μπορεί να ικανοποιήσει την… δίψα σας για κάτι γλυκό, χωρίς να σας επιβαρύνει με καμία απολύτως θερμίδα. Εντάξει, ίσως μία.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v