Γιατί δεν αδυνατίζω;

Τρώτε σωστά, γυμνάζεστε, αλλά και πάλι δεν καταφέρνετε να χάσετε κιλά; Βρήκαμε δέκα παράγοντες που μπορεί να φταίνε.
Γιατί δεν αδυνατίζω;
Η διατροφή σας είναι μια χαρά ισορροπημένη, έχετε αντικαταστήσει τα ζουμερά burger με σαλάτες και τόνο, γυμνάζεστε τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά η ζυγαριά δε λέει να επιβραβεύσει τον δίκαιο αγώνα σας και να ξεκολλήσει από εκεί που αφήσατε την βελόνα της πριν από τρεις μήνες. Τι συμβαίνει;

Αν είστε γυναίκα, μπορεί να φταίνε οι ορμόνες σας

Αν το ότι δεν χάνετε βάρος συνδυάζεται με συμπτώματα όπως χρόνια κόπωση, ασταθή εμμηνορροϊκό κύκλο, έντονες κράμπες και ψυχολογικές μεταπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, είναι πιθανό να υποφέρετε από κάποια ορμονική ανωμαλία. Κλείστε ένα ραντεβού στον γιατρό, για να αποκλείσετε ή να επιβεβαιώσετε αυτή την πιθανότητα, και να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ανάλογα –ή να ακολουθήσετε θεραπεία, αν χρειάζεται.

Έχετε έλλειψη βιταμίνης D

Η έλλειψη βιταμίνης D (αυτή που παράγει ο οργανισμός όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου) επηρεάζει την πρόσληψη βάρους, όπως και κάποιες μεταβολικές διεργασίες. Ευθύνεται, επίσης, για τις μεταπτώσεις στην ψυχολογία μας –που ως γνωστόν μας κάνουν να τρώμε περισσότερο και πολύ πιο ανεξέλεγκτα. Φροντίστε, λοιπόν, να περνάτε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Δεν γυμνάζεστε σωστά

Δεν αρκεί να πηγαίνετε απλώς στο γυμναστήριο τρεις φορές την εβδομάδα. Πρέπει και να συνδυάζετε διαφορετικού τύπου ασκήσεις (αερόβια, προπόνηση με βάρη, διαλειμματική και πάει λέγοντας) για να μην αφήνετε το σώμα σας να συνηθίζει και να «τεμπελιάζει». Ειδικά η προπόνηση με βάρη είναι σημαντική για την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.

Κάνετε εντελώς καθιστική ζωή

…Η οποία δυστυχώς δεν αντισταθμίζεται με τρεις ώρες στο γυμναστήριο την εβδομάδα. Προσπαθήστε να εντάξετε λίγη περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητά σας –έστω και αν είναι απλά να παρκάρετε λίγο πιο μακριά απ’ όπου πηγαίνετε ή να σηκώνεστε από το γραφείο και να κάνετε μια βόλτα το τετράγωνο μια φορά την ημέρα.

Τρώτε υπερβολικά πολύ

Η ζωή είναι άδικη, και το ότι τρώτε υγιεινά δε σημαίνει πως μπορείτε να φάτε όσο θέλετε. Ο οργανισμός μας δεν έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε μεγάλες ποσότητες φαγητού με τη μία –εξ ου και το διατροφολογικό κλισέ, που μιλά για πέντε μικρά γεύματα τη μέρα. Μάθετε να ακούτε το σώμα σας, και να σταματάτε όταν χορταίνετε.

Δε μασάτε το φαγητό σας

Αν καταπίνετε το φαγητό σας σχεδόν αμάσητο, δυσκολεύετε την διαδικασία πέψης, με αποτέλεσμα να παχαίνετε. Μασήστε το φαγητό μέχρι να γίνει από στερεό, υγρό –και θυμηθείτε ότι το στομάχι μας δεν έχει δόντια.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Ο ύπνος κάνει καλό στα πάντα, και ο μεταβολισμός είναι ένα από αυτά τα πάντα. Οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα, και δεν ακούμε τίποτα.

Είστε στρεσαρισμένοι

Το άγχος, όπως και η έλλειψη ύπνου, επηρεάζει σε πολλά επίπεδα τον οργανισμό μας. Το χρόνιο άγχος μεταφράζεται σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, η οποία συνδέεται με ανισορροπία του σακχάρου στο αίμα, πράγμα που προκαλεί το φαινόμενο του σωσιβίου –επιστημονικότερα γνωστό ως συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Πέρα από το αίσθημα κορεσμού που δημιουργεί η πρωτεΐνη, και το οποίο είναι απαραίτητο για να μην καταλήξετε να τρώτε όλο το ταψί με τα γεμιστά και να ξαναπεινάτε μετά από δύο ώρες, βοηθά και στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τρώτε περισσότερο έξω απ’ ό,τι στο σπίτι

Μπορεί να έχετε κόψει τα burgers και τις πίτσες, αν όμως τρώτε σχεδόν όλα τα γεύματά σας έξω, έστω και παραγγέλνοντας υγιεινά πιάτα, οι πιθανότητες να χάσετε βάρος δεν είναι με το μέρος σας. Τα μυστικά συστατικά που χρησιμοποιούν εστιατόρια και delivery για να νοστιμίσουν τα φαγητά τους κατά κανόνα περιλαμβάνουν βούτυρα, αλάτι, σάλτσες και ζάχαρη που καταστρέφουν τη δίαιτά σας χωρίς να το αντιλαμβάνεστε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v