Επτά διατροφικές συνήθειες για μακροζωία

Η μακροζωία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η διατροφή. Δείτε επτά συνήθειες που καλό θα ήταν να υιοθετήσετε για να ζήσετε περισσότερο.
Επτά διατροφικές συνήθειες για μακροζωία
Μία είναι η ουσία δεν υπάρχει αθανασία, λέει το γνωστό άσμα. Και πράγματι, όλοι μας κάποια στιγμή θα ταξιδέψουμε στα άστρα. Όμως μέχρι τότε, οφείλουμε στο σώμα μας και στους ανθρώπους γύρω μας να ζήσουμε και να… ευτυχήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: μέσω της άσκησης και μέσω της σωστής διατροφής. Για το δεύτερο κομμάτι, έχουμε επτά πολύτιμες διατροφικές συμβουλές – συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να δώσετε χρόνια στη ζωή σας.

Περιορίστε την ζάχαρη
Προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε τα 4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα στο φαγητό ή τα ροφήματά σας. Για να υπολογίσετε πόση ζάχαρη είναι αυτή η ποσότητα, σκεφτείτε ότι ένα κουτάκι αναψυκτικό περιέχει – τουλάχιστον -3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει και για τα επεξεργασμένα τρόφιμα με ζάχαρη, ιδιαίτερα αν αυτή αναφέρεται στα τέσσερα πρώτα συστατικά τους.


Φάτε ξηρούς καρπούς
Πρόσφατη έρευνα του Harvard, η οποία μελέτησε στοιχεία 30 χρόνων, έδειξε ότι τα άτομα που τρώνε περισσότερους ξηρούς καρπούς έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν συγκριτικά με τα άτομα που δεν τους εντάσσουν στο ημερήσιο διαιτολόγιό τους. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε ξηρούς καρπούς βοηθούν στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης έως και 20%.

Φάτε απλά
Αποφύγετε προϊόντα με μακροσκελείς λίστες συστατικών, τα οποία είναι εν πολλοίς άγνωστες λέξεις, και προτιμάτε σε γενικές γραμμές προϊόντα από το μπακάλικο ή τον μανάβη της γειτονιάς. Φρούτα, λαχανικά και «στεγνά» κρέατα περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, χωρίς περιττές προσθήκες.


Αυξήστε το νερό που καταναλώνετε
Η σωστή ενυδάτωση φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στις αρτηρίες. Χωρίς να καταλήξετε να καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες νερού μέσα στην ημέρα, φροντίστε να πίνετε νερό όταν διψάτε – και λίγο παραπάνω.

Θέλετε αλκοόλ; Κόκκινο κρασί
Το κρασί και ιδιαίτερα το κόκκινο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Επίσης, το κρασί φαίνεται πως βοηθά στην απορρόφηση των αντιοξειδωτικών ουσιών που βρίσκονται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, το αλκοόλ σε γενικές γραμμές μειώνει τα επίπεδα του στρες, κάτι που βοηθά στη γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Ναι στον καφέ
Δεκάδες έρευνες συνδέουν την – λογική – κατανάλωση καφεΐνης με οφέλη για την υγεία. Από τα πιο σημαντικά είναι σίγουρα το γεγονός ότι χάρη τα αντιοξειδωτικά του «ανανεώνει» τον οργανισμό και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, καθώς επίσης και ότι φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη του Πάρκινσον και της άνοιας. Μία με δύο κούπες καφέ την ημέρα, είναι η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα που μπορείτε να καταναλώνετε.

Ναι και στα ψάρια
Αρκετές έρευνες συνδέουν την αυξημένη κατανάλωση ψαριών με την μακροζωία. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στα ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ενώ φαίνεται να βοηθούν και στο αδυνάτισμα. Ψάρια πλούσια σε τέτοια λιπαρά είναι ο σολομός, η ρέγκα, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v