Η ζυγαριά και τα «μυστικά» της...

Ποια είναι η «εσωτερική» μας ζυγαριά και τι μυστικά κρύβει; Πόσες θερμίδες θα πρέπει να καταναλώσουμε για να χάσουμε βάρος; Όσα πρέπει να ξέρουμε εν όψει καλοκαιριού.
Η ζυγαριά και τα «μυστικά» της...
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε καλά τη ζυγαριά του σπιτιού μας, που άλλες φορές αγαπάμε και άλλες την αποφεύγουμε. Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε την «εσωτερική» μας ζυγαριά ή καλύτερα το ενεργειακό μας ισοζύγιο; Κι όμως, η κατανόηση του ενεργειακού ισοζυγίου είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους ή την απώλεια του, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα τρόφιμα και τα ροφήματα σε έναν ενεργό και υγιή τρόπο ζωής, βάσει μιας ισορροπημένης διατροφής, με ποικιλία, μέτρο και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Τι είναι το «Ενεργειακό Ισοζύγιο»;
Το «Ενεργειακό ισοζύγιο» είναι τρόπος ζωής! Περιγράφει τη δυναμική σχέση μεταξύ των θερμίδων που που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής (από το σύνολο των τροφίμων και ροφημάτων) και των θερμίδων που δαπανούμε (για τις μεταβολικές ανάγκες και τη σωματική δραστηριότητα). Όταν αυτά τα δύο σκέλη του ενεργειακού μας ισοζυγίου εξισορροπούνται, το βάρος μας μένει σταθερό.

Αν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από όλα τα τρόφιμα και ροφήματα που καταναλώνουμε είναι περισσότερες από αυτές που «καίμε», τότε αυξάνεται το βάρος μας, καθώς η «περίσσεια» ενέργειας αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους. Από την άλλη, για να χάσουμε βάρος, θα πρέπει είτε να κάψουμε περισσότερες θερμίδες με τη σωματική μας δραστηριότητα, είτε να καταναλώσουμε λιγότερες, ή ιδανικά και τα δύο.

Πώς οι επηρεάζουν οι θερμίδες το βάρος μου;
Παρά το γεγονός ότι το ενεργειακό ισοζύγιο φαίνεται να είναι μια απλή έννοια, για τους περισσότερους ανθρώπους η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους απαιτεί την ενεργό διαχείριση και των δύο σκελών της εξίσωσης της ενεργειακής ισορροπίας. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση των ατομικών θεριδικών αναγκών και του ρόλου της τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Περιλαμβάνει, επίσης, την απόκτηση γνώσεων, όπως για παράδειγμα οτι όλες οι οι θερμίδες μετρούν, από οποιοδήποτε τρόφιμο ή ποτό κι αν προέρχονται, καθώς και πως κανένα μεμονωμένο τρόφιμο ή ρόφημα δεν ευθύνεται για την πρόσληψη υπερβολικού βάρους ή την παχυσαρκία. Σημαντική είναι και η υιοθέτηση συμπεριφορών, όπως η επαρκής ενυδάτωση, ο έλεγχος των μερίδων και η αντικατάσταση τροφίμων και ροφημάτων με light επιλογές, για την καλύτερη διαχείρηση του θερμιδικού μας προϋπολογισμού και επομένως για τον καλύτερο έλεγχο του βάρους μας.

Αυξήστε την ενυδάτωση και κερδίστε το στοίχημα με τη ζυγαριά!
Καθημερινά το σώμα μας χρειάζεται νερό για να λειτουργεί σωστά προκειμένου να αποδίδει στο μέγιστο. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε, η συνολική πρόσληψη υγρών θα πρέπει να είναι αυξημένη, προς αποφυγή της αφυδάτωσης και της απώλειας σημαντικών ηλεκτρολυτών του οργανισμού μας. Το 20-30% των ημερήσιων αναγκών μας καλύπτονται από στερεά τρόφιμα (κυρίως φρούτα, λαχανικά) και το 70-80% από μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως το πόσιμο νερό (που αποτελεί την κύρια πηγή νερού), αλλά και ροφήματα όπως γάλα, χυμούς, τσάι, αναψυκτικά κ.λπ. Επιλέγοντας δε light επιλογές μπορούμε να «γλιτώσουμε» θερμίδες, παράλληλα να ενυδατωθούμε και ταυτόχρονα να μη θέσουμε το ενεργειακό μας ισοζύγιο εκτός ισορροπίας!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v