7 «άγνωστες» σούπερ τροφές

Κάπου τις έχουμε ακούσει, κάποιος τις ανέφερε όμως δεν έχουμε ιδέα τι μας προσφέρουν και πώς μας ωφελούν. Δείτε επτά σούπερ τροφές και γιατί πρέπει να τις καταναλώσετε.
7 «άγνωστες» σούπερ τροφές
Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: καμία τροφή από μόνη της δεν κάνει θαύματα. Όμως στο πλαίσιο μιας γενικότερης υγιεινής διατροφής, υπάρχουν συγκεκριμένες «σούπερ» επιλογές, οι οποίες ενισχύουν τον οργανισμό μας με θρεπτικά συστατικά και μας προστατεύουν από συγκεκριμένες παθήσεις.

Κάποιες από αυτές είναι ευρέως διαδεδομένες, κάποιες πάλι όχι. Δείτε παρακάτω επτά εν πολλοίς άγνωστες διατροφικές επιλογές και τα οφέλη που μπορεί να έχει η ενσωμάτωσή τους σε ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο.

Chia
Το φυτό αυτό ανήκει στην οικογένεια της μέντας, και εφοδιάζει τον οργανισμό με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, την οποία μάλιστα περιέχει περίπου σε διπλή δόση από κάθε άλλο καρπό ή σπόρο. Οι σπόροι του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και καθαρίζουν την πεπτική οδό, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα φλεγμονής του εντέρου.


Μάκα
Η σκόνη που παράγεται από αυτό το φυτό, έχει ευεργετική επίδραση στην αύξηση της ενέργειας, της αντοχής, της δύναμης και της σεξουαλικής διάθεσης, ενώ είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία (ειδικότερα ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο και σίδηρο). Επίσης, περιέχει πολλά ωφέλιμα λιπαρά οξέα, καθώς και πολυσακχαρίτες.


Κράνμπερι
Έρευνες δείχνουν ότι τα cranberries λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε κάλιο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης HDL στο σώμα. Επίσης, είναι πλούσια σε κηκιδικό οξύ, μια αντιοξειδωτική ουσία που διαθέτει αντικαρκινική δράση, βιταμίνη Β, C, Κάλιο και Σίδηρο.


Goji Berry
Αποξηραμένο φρούτο, το οποίο θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά, βοηθά στην καλή όραση και στην αντιγήρανση. Όπως και τα υπόλοιπα φρούτα που ανήκουν στην κατηγορία των «μούρων», το Goji Berry είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Α.


Μάραθος
Περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό φυτοθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών ρουτίνη , κερκετίνη και διάφορων καμφερολικών γλυκοζιτών, οι οποίοι του δίνουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το πιο σημαντικό συστατικό στο μάραθο όμως είναι η ανηθόλη, που αποτελεί το κύριο συστατικό του ελαίου του και μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, διαθέτοντας ισχυρή αντικαρκινική δράση.


Κινόα
Η κινόα θεωρείται μια πλήρης τροφή από τον FAO (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία) και έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο τρόφιμο φυτικής προέλευσης για την ανθρώπινη διατροφή. Το μεγάλο πλεονέκτημα της κινόα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που κυμαίνεται από 14-16%, ενώ περιέχει επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.


Σπαράγγια
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταξύ αυτών η γλουταθειόνη, η βιταμίνη C, η β – καροτίνη, η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος. Οι ουσίες αυτές έχουν συσχετιστεί με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ασπαραγίνη, λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό και αυξάνει την διούρηση, όχι μόνο απελευθερώνοντας τα υγρά αλλά και απαλλάσσοντας τον οργανισμό από τα περίσσεια άλατα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v