Μήπως τρώτε για… συναισθηματικούς λόγους;

Ποια είναι τα συμπτώματα της συναισθηματικής υπερφαγίας; Πώς θα την αναγνωρίσουμε, και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;
Μήπως τρώτε για… συναισθηματικούς λόγους;
Πολλοί από εμάς καταφεύγουμε στο φαγητό για να εκτονώσουμε συναισθήματα όπως το στρες, η στεναχώρια, το άγχος ή τα νεύρα. Αυτήν την συμπεριφορά οι επιστήμονες την ονομάζουν «συναισθηματική υπερφαγία». Και υπάρχουν τρόποι για να την αντιμετωπίσετε.

Παρατηρήστε λίγο τον εαυτό σας και εντοπίστε ποιες καταστάσεις, συμπεριφορές και συναισθήματα σας οδηγούν στο ψυγείο. Εάν καταφέρετε να εντοπίσετε το μοτίβο που κρύβεται πίσω από τις κρίσεις υπερφαγίας και είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, θα καταφέρετε να κάνετε και κάτι γι' αυτό.

Απαντήστε ειλικρινά στον εαυτό σας: Ποια είναι τα συναισθήματα που βιώνετε και γιατί σας επηρεάζουν αρνητικά; Κάθε φορά που αναζητάτε παρηγοριά στο φαγητό, αναλογιστείτε ποιο είναι το συναίσθημα που σας οδήγησε εκεί.

Γιατί το φαγητό είναι παρηγοριά; Γυρίστε πίσω και σκεφτείτε τη σχέση που είχατε από παιδί με το φαγητό. Ο λόγος που βρίσκετε παρηγοριά στο φαγητό μπορεί να είναι επειδή με αυτόν τον τρόπο έχετε μάθει να αντιμετωπίζετε τα αρνητικά σας συναισθήματα.

Παχυσαρκία: Η Συναισθηματική Υπερφαγία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην παχυσαρκία. Αναλογιστείτε πώς η παχυσαρκία θα επηρεάσει τη ζωή σας και θα επιβαρύνει την υγεία σας.

Υπερφαγία και κοινωνικότητα: Μήπως αυτά τα επεισόδια σχετίζονται με την κοινωνική σας ζωή; Εάν το περιβάλλον σας επιτρέπει τέτοιου είδους συμπεριφορές, καλό θα ήταν να δείξετε κριτικό πνεύμα σχετικά με τους ανθρώπους που σας περιβάλλουν.

Μην είστε σκληροί: Ακόμα κι αν έχετε πάρει απόφαση να διώξετε αυτή την κακή συνήθεια, μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Έχετε δύσκολο δρόμο μπροστά σας και χρειάζεται υπομονή. Μείνετε συγκεντρωμένοι στο στόχο σας και μην απογοητευτείτε εάν κάνετε κάποιο ατόπημα.

Αυτοέλεγχος: Κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη να φάτε για συναισθηματικούς λόγος, πάρτε μία βαθιά ανάσα και ηρεμήστε. Η επιθυμία για φαγητό είναι απλά μία ορμή που έρχεται και φεύγει. Σκεφτείτε ότι εσείς έχετε τον έλεγχο και ότι θα νιώσετε καλά εάν πείτε «όχι».

Προσοχή στις… Σειρήνες: Θα βρεθείτε μπροστά σε πολλούς πειρασμούς, που θα έχουν πολλές μορφές. Καλό θα ήταν να τους αναγνωρίσετε και να είστε προετοιμασμένοι για τη στιγμή που κάποιος θα σας προσφέρει ένα κομμάτι κέικ.

Πηγή: HuffingtonPost.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v