Οι τροφές που ρίχνουν την πίεση

Μερικές τροφές που πρέπει να βάλετε στην καθημερινή διατροφή σας για να κρατήσετε την αρτηριακή σας πίεση στα σωστά επίπεδα.
Οι τροφές που ρίχνουν την πίεση
Έχετε αναρωτηθεί ποιες είναι οι τροφές που μας βοηθούν να ρίξουμε την ανεβασμένη πίεση; Ναι, η πιο γνωστή λύση είναι το σκόρδο, μα πολλοί... κατσουφιάζουν στην ιδέα της ιδιαίτερής του μυρωδιάς. Και, ενώ το σκόρδο είναι όντως εξαιρετικό για την υγεία μας, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο πάνω του. Ορίστε, λοιπόν, μερικές τροφές που χαμηλώνουν την αρτηριακή πίεση και είναι καλοδεχούμενες και νόστιμες προσθήκες στην καθημερινή μας διατροφή.

Ο καλύτερος τρόπος να εξισορροπήσουμε την πίεσή μας είναι τα φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο βοηθά τα νεφρά να λειτουργούν καλύτερα και αυξάνει την διούρηση, η οποία με την σειρά της ρίχνει την πίεση. Το πιο πλούσιο σε κάλιο φρούτο είναι η μπανάνα, που περιέχει σχεδόν το ¼ του καλίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας καθημερινά. Άλλα φρούτα που μας βοηθούν και είναι ταυτόχρονα εκπληκτικές εναλλακτικές για το απογευματινό μας σνακ είναι οι φράουλες, το πεπόνι και το καρπούζι, καθώς και τα κεράσια. Τα κρεμμύδια και οι ελιές στην σαλάτα είναι μεγάλο «συν», όπως και οι πατάτες, καθώς φέρνουν γρήγορα αποτελέσματα κι έχουν σταθερή παρουσία στην μεσογειακή διατροφή. Προσοχή: το κάλιο διαλύεται στο νερό, οπότε προτιμάτε τα λαχανικά σας νωπά σε σαλάτα ή στον ατμό.

Ένα άλλο γλυκό που έχει αποδειχτεί πως ρίχνει την πίεση είναι οι σταφίδες, που μπορούμε να τις συνδυάσουμε με το πρωινό ή το κολατσιό μας. Μια εναλλακτική του καφέ είναι το τσάι από ιβίσκο, που περιέχει ανθοκυανίνες (ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα τρόφιμα με έντονο κόκκινο χρώμα, όπως οι φράουλες) και η καθημερινή του κατανάλωση έχει δείξει πως βοηθάει στην υπέρταση, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ τα αποξηραμένα άνθη του είναι ένα νόστιμο και υγιές σνακ.

Το ασπράδι του αυγού περιέχει το πολύτιμο πεπτίδιο RVPSL, που επίσης μειώνει την πίεση, και είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών. Στο μεσημεριανό, μια ομελέτα από ασπράδι μαζί με ένα πιάτο ρύζι είναι καλή επιλογή για να χαμηλώσετε την πίεση.

Το χειρότερο συστατικό για έναν υπερτασικό είναι το αλάτι, που προκαλεί κατακράτηση υγρών και αυξάνει τον όγκο του αίματος, συνεπώς ανεβάζει την πίεση. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται (το ίδιο και οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό, όπως οι κονσέρβες), και στην θέση του να χρησιμοποιούμε ρίγανη, λεμόνι και άλλα μπαχαρικά, που νοστιμίζουν το φαγητό και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην πτώση της αρτηριακής πίεσης. Και, ναι, το σκόρδο, που μπορούμε να λάβουμε την ευεργετική του δράση –χωρίς την μυρωδιά– αν το βάλουμε σε σκόνη.

Και, αφήνοντας το καλύτερο για τελευταίο, η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχτεί πως είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, που βοηθούν στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και πολύ στηρίζουν πως είναι από τα καλύτερα αντι-υπερτασικά. Πάντα με μέτρο, βέβαια!

Θ.Δ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v