Δέκα τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη μας χορταίνει και είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Δείτε δέκα σούπερ θρεπτικές και πρωτεϊνούχες τροφές.
Δέκα τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη
Ανεξαρτήτως από το αν γυμνάζεστε ή όχι, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό σε κάθε διατροφή. Αν και δεν έχει ακόμα οριστεί ακριβώς το πόση πρωτεΐνη χρειάζεται ο οργανισμός μας για να είναι υγιής, οι συνιστώμενες δόσεις ανέρχονται σε 46 γραμμάρια για γυναίκες ηλικίας 19-70 ετών και 56 γραμμάρια ημερησίως για άνδρες της ίδιας ηλικίας.

Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης συχνά συνδέεται με ατροφία των μυών και δυσλειτουργίες σε απαραίτητες λειτουργίες του οργανισμού. Επίσης, ενσωματώνοντας στη διατροφή μας τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε αυτήν, νοιώθουμε χορτασμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάτι που βοηθά και στην απώλεια βάρους.

Δείτε παρακάτω δέκα σούπερ πρωτεϊνούχες τροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας.

Σολομός

Τα ψάρια γενικότερα αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεΐνης, όμως ο σολομός εκτός από τα 19 γραμμάρια που προσφέρει ανά μερίδα 85 γραμμαρίων (μαγειρεμένη), μας εφοδιάζει με επιπλέον ωμέγα -3 λιπαρά οξέα και ικανοποιητικές ποσότητες ιωδιού, τα οποία χρειάζονται για την υγιή εγκεφαλική λειτουργία.

Κοτόπουλο
Μια μερίδα ψητού στήθους κοτόπουλο διαθέτει 26 γραμμάρια πρωτεΐνης και αρκετό ψευδάργυρο, ο οποίος ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Μοσχάρι
Το άπαχο κρέας του μοσχαριού προσφέρει στον οργανισμό μπόλικα θρεπτικά συστατικά (σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β) και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη (περίπου 36 γραμμάρια ανά μερίδα), ενώ μας επιβαρύνει με μόλις 154 θερμίδες.

Cottage Cheese

Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης από ορό γάλακτος, το τυρί cottage παρέχει 28 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 160 θερμίδες ανά μερίδα ενός φλιτζανιού. Επίσης, είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη Β12.

Αυγό
Η πιο οικονομική σούπερ τροφή του… πλανήτη, περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη (7 γραμμάρια σε ένα μεγάλο αυγό) και είναι πολύ καλή πηγή εληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης), ενώ επίσης περιέχει μολυβδένιο, βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D.

Γιαούρτι
Μια μερίδα «κανονικού» γιαουρτιού μας ενισχύει με 14 γραμμάρια πρωτεΐνης, συν τα απαραίτητα «καλά» και ευεργετικά βακτήρια τα οποία εγγυώνται για την καλή λειτουργία του εντέρου, της πέψης και του ανοσοποιητικού.

Γάλα
Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα (καζεΐνη) είναι πολύ μεγάλης βιολογικής αξίας και έχει την ιδιότητα να αφομοιώνεται αργά από τον οργανισμό, ενώ τα πεπτίδια που προέρχονται από την καζεΐνη ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού του ασκούμενου και ρυθμίζουν τη σωστή πίεση του αίματος. Ένα ποτήρι γάλα, δίνει περίπου 10 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Κινόα

Το δημοφιλές δημητριακό, περιλαμβάνει 8 γραμμάρια πρωτεΐνη ανά φλιτζάνι και μπόλικες φυτικές ίνες που εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης ψευδάργυρο, για υγιές δέρμα και γρήγορη επούλωση των πηγών.

Αμύγδαλα
Μια χούφτα αμύγδαλα σας παρέχει περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνη – σχεδόν δύο γραμμάρια περισσότερο απ’ ότι ένα αυγό- ενώ περιέχουν σημαντική ποσότητα μαγνησίου και ασβεστίου, δυο μεταλλικών στοιχείων απαραίτητων σε αρκετές λειτουργικές διεργασίες του σώματος συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής συστολής και της καρδιακής λειτουργίας.

Ταχίνι
Με 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά δύο κουταλιές του γλυκού, το ταχίνι είναι μια εξαιρετική τροφή για να ξεκινήσετε την ημέρα σας δυναμικά, μιας και είναι επίσης πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα που δίνουν ενέργεια.

N.Γ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v