Πόσες θερμίδες κρύβει ο σάκος του Άι Βασίλη;

Οι γιορτές πλησιάζουν το ίδιο και… οι θερμίδες του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Έξυπνοι τρόποι για να ευχαριστηθούμε φαγητό, χωρίς να καταστρέψουμε τη σιλουέτα μας.
Πόσες θερμίδες κρύβει ο σάκος του Άι Βασίλη;
του Εμμανουήλ Δημητρούλη*

Πόσες θερμίδες κρύβονται στα εορταστικά πιάτα; Η απάντηση είναι πολλές. Όλα τα τυπικά φαγητά και τα γλυκά της γιορτινής περιόδου είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Υπάρχει όμως τρόπος να μη στερηθούμε και να περάσουμε καλά τις γιορτές χωρίς να πάρουμε γραμμάριο;


Οι παρακάτω έξυπνες διατροφικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μείνετε στα κιλά σας αυτές τις γιορτές:

• Ένας επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος που θα βοηθήσει στη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων είναι να μην αποφεύγετε το φαγητό όλη μέρα πριν από μεγάλα γιορτινά γεύματα ή εξόδους για φαγητό. Κατά αυτό τον τρόπο απενεργοποιείτε το μεταβολισμό σας και έχετε περισσότερες πιθανότητες να υπερκαταναλώσετε θερμίδες. Ένα υγιεινό σνακ χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και θερμίδων θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τη λαιμαργία σας και να αντισταθείτε στις πολλές λιχουδιές που θα παρελαύνουν μπροστά σας
Τρώτε αργά και από το πιάτο σας, ώστε να έχετε συναίσθηση της ποσότητας και αποφεύγετε να τσιμπολογάτε από όλα τα πιάτα του τραπεζιού.
• Προσπαθήστε να τρώτε πάντα σαλάτες με τα φαγητά.
• Προτιμήστε το λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) και αποφύγετε το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί).

• Αφαιρέστε τις πέτσες και το ορατό λίπος από το κρέας σας και αποφύγετε τα μαγειρευτά με πολύ λάδι πιάτα με κρέας.
• Αποφύγετε το ψωμί. Άλλωστε δεν είναι τρόφιμο που δεν μπορείτε να το απολαύστε οποιαδήποτε άλλη ημέρα.
• Περιορίστε την κατανάλωση του αλκοόλ και αντί για ποτά επιλέξτε κόκκινο κρασί το οποίο έχει λιγότερες θερμίδες και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
• Μην πέσετε στην παγίδα των πολλών ορεκτικών αλλά επιλέξτε ένα κυρίως πιάτο. Εάν θέλετε κάποιο ορεκτικό επιλέξτε ένα που να μην είναι τηγανιτό και προσπαθήστε να φάτε μικρή ποσότητα.
• Αντικαταστήστε τους ξηρούς καρπούς με φρούτα και sticks λαχανικών και αντί για γλυκά προτιμήστε σπιτικά επιδόρπια με γιαούρτι, μέλι, φρούτα και ξηρούς καρπούς.
• Στο ερώτημα για το πιο ελαφρύ χριστουγεννιάτικο γλυκό, το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ και της δίπλας θρεπτικά κυρίως και ελαφρώς θερμιδικά.
• Εάν φτιάξετε γλυκά στο σπίτι χρησιμοποιείστε ελαφρώς λιγότερη ζάχαρη ή και στέβια από αυτή που οι συνταγές σας προτείνουν, χρησιμοποιείστε μαργαρίνη light ή ακόμα καλύτερα ελαιόλαδο καθώς και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
• Εκμεταλευθείτε τον ελεύθερο χρόνο κάνοντας βόλτες με τα πόδια ή χειμερινές δραστηριότητες στο βουνό με τις οποίες καίτε πολλές θερμίδες και μένετε μακριά από τα φαγητά.
• Πίνετε πολύ νερό, τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα, βοηθά στην λιγότερη επικάθιση λίπους.

Καλές Γιορτές!

* Ο Δημητρούλης Μάνος είναι Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc Αθλητικής Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
www.dietstories.gr



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v