Οκτώ λάθη που κάνετε στο πρωινό

Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας και άρα οφείλουμε να το παίρνουμε όπως πρέπει. Οκτώ συνηθισμένα λάθη και πώς θα τα αποφύγετε.
Οκτώ λάθη που κάνετε στο πρωινό
Για κάποιους απαραίτητο για να ξεκινήσει η ημέρα, για άλλους απλά «ακόμα ένα γεύμα» το πρωινό μπορεί να μας κρατήσει «γεμάτους» για αρκετές ώρες βοηθώντας στον έλεγχο του βάρους, αρκεί φυσικά να ξέρουμε πώς θα το… πάρουμε σωστά.

Ιδού μερικά συνηθισμένα λάθη που ενδεχομένως να κάνετε και πώς μπορείτε να τα διορθώσετε.

Το παρακάνετε με τους χυμούς
Μπορεί να θεωρείτε ότι ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι το πρωί είναι ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας, όμως στην πλειοψηφία τους οι χυμοί του εμπορίου είναι γεμάτοι ζάχαρη. Θέλετε να επωφεληθείτε από τις βιταμίνες του πορτοκαλιού, χωρίς τις έξτρα θερμίδες της ζάχαρης; Φάτε ένα ολόκληρο πορτοκάλι ή στίψτε ένα χυμό. 

Αμελείτε τις φυτικές ίνες
Όσο περισσότερη ζάχαρη βάζετε στο πρωινό σας, τόσο πιο γρήγορα «απορροφάται» από το αίμα αυξάνοντας το σάκχαρο και τόσο πιο πεινασμένους σας κάνει να νοιώθετε αφού το σάκχαρο πέσει. Το να ενισχύσετε λοιπόν το πρωινό σας με φυτικές ίνες, θα σας κάνει να νοιώθετε «γεμάτοι» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δοκιμάστε λοιπόν να έχετε τουλάχιστον πέντε γραμμάρια φυτικών ινών (π.χ. περίπου δύο χούφτες κουάκερ) σε κάθε πρωινό σας.

Υπερβάλλετε
Μην ρίχνετε τα δημητριακά με τη… σέσουλα στο μπολ χωρίς πρώτα να τα ζυγίσετε ή με κάποιον τρόπο να ελέγξετε την ποσότητα που καταναλώνετε, αφού τα δημητριακά είναι από τις νούμερο ένα τροφές τις οποίες τείνουμε να υπερκαταναλώνουμε. Μια καλή μερίδα δημητριακών είναι αυτή που χωρά σε ένα φλιτζάνι.

Αποκλείετε τον καφέ
Αν δεν έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη ή κάποια πάθηση η οποία να μην σας επιτρέπει να καταναλώσετε το δημοφιλές ρόφημα, ο καφές ή το τσάι είναι μια ιδανική και φυσική επιλογή για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα του εγκεφάλου σας τα πρωινά.

Υπερβάλετε στα «πρόσθετα» του καφέ
Ζάχαρη, σιρόπια με γεύσεις, κρέμες ή ακόμα και το γάλα αν δεν είναι χαμηλών λιπαρών μπορούν «ενισχύουν» το ρόφημά σας και μπορεί να το μετατρέψουν σε θερμιδική βόμβα, κυρίως αν πίνετε παραπάνω από έναν καφέ την ημέρα. Αντικαταστήστε λοιπόν τη ζάχαρη με γλυκαντικά, αποφύγετε τα σιρόπια και τις κρέμες και δοκιμάστε να πίνετε τον καφέ σας όσο πιο… σκέτο γίνεται.

Δεν τρώτε αρκετά
Μπορεί μια μερίδα φρούτων να είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, όμως δεν είναι αρκετή και ενδεχομένως να σας αφήσει πεινασμένους. Φροντίστε λοιπόν να μετατρέψετε το πρωινό σας σε ένα πλήρες (αλλά όχι υπερβολικό) γεύμα με 300-400 θερμίδες, έτσι ώστε να μείνετε χορτασμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ξεχνάτε την πρωτεΐνη
Καλά τα δημητριακά στο πρωινό, όμως πέρα από τους υδατάνθρακες το σώμα σας χρειάζεται και πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα. Η πρωτεΐνη απορροφάται πιο αργά στο στομάχι συγκριτικά με τους υδατάνθρακες, επομένως σας κρατάει χορτασμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Καλές επιλογές πρωτεΐνης για το πρωινό είναι τα αυγά, το γάλα, η γαλοπούλα και το φυστικοβούτυρο.

Και τα λιπαρά
Ένα γεύμα χωρίς λιπαρά είναι σίγουρο ότι θα σας αφήσει πεινασμένους μέσα σε μία ώρα. Χωρίς υπερβολές λοιπόν, δοκιμάστε να βάλετε μερικά «καλά» λιπαρά στο πρωινό σας – π.χ. ξηρούς καρπούς ή και γαλακτοκομικά όπως τυρί, γιαούρτι ή γάλα – για να αποφύγετε το… χτύπημα της πείνας.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v