Δέκα αποτοξινωτικές τροφές στο τραπέζι μας

Θέλετε να δώσετε αέρα ανανέωσης στον οργανισμό σας και να τον βοηθήσετε στην αποβολή τοξινών; Ιδού δέκα τροφές που θα σας βοηθήσουν να το κάνετε.
Δέκα αποτοξινωτικές τροφές στο τραπέζι μας
Μπορεί ο οργανισμός μας να έχει από μόνος του όλους του απαραίτητους μηχανισμούς έτσι ώστε να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα μας, όμως η συνεχής επιβάρυνσή του από το εξωτερικό περιβάλλον δυσχεραίνει αρκετά τη λειτουργία των μηχανισμών αυτών.

Χωρίς να κάνουν θαύματα, υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούμε να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας και - στο πλαίσιο πάντα μιας σωστής διατροφής και καθημερινής άσκησης – να βοηθήσουν αρκετά στην απομάκρυνση των τοξινών.

Λεμόνια
Τα πλούσια σε βιταμίνη C λεμόνια, βοηθούν το σώμα να παράγει γλουταθειόνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθά το συκώτι να αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό. Συνίσταται λοιπόν να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση λεμόνι σε κάποια μορφή, είτε στις σαλάτες είτε στο φαγητό είτε διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό. Η τελευταία εναλλακτική θα σας βοηθήσει και στη χώνεψη.

Ανανάς
Πέρα από την βιταμίνη C, ο ανανάς περιέχει και το ένζυμο βρομελίνη, το οποίο καταπραϋνει το έντερο και βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από την συγκεκριμένη «περιοχή». Επίσης, η βρομελίνη έχει φανεί πως έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην μείωση του πόνου που προκαλείται από τις φλεγμονές στο σώμα.

Goji Berries
Η αρκετά δημοφιλής τον τελευταίο καιρό «σούπερ τροφή» από τα Ιμαλάϊα, περιέχει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με ένα πορτοκάλι και βοηθά σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά του σε βήτα-καροτένιο θωρακίζει την υγεία του συκωτιού, βοηθά στην όραση και προστατεύει την επιδερμίδα.

Μήλα
Η περιεκτικότητά τους σε φλοριζίνη, ένα φλαβονοειδές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, το οποίο διεγείρει την παραγωγή χολής στο συκώτι, κάνει τα μήλα νούμερο ένα σύμμαχο στην στην αποβολή τοξινών. Παράλληλα, οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα και οι ίνες που περιέχουν βοηθούν στον «καθαρισμό» από την συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό.

Μύρτιλα
Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μύρτιλα συνδέονται με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Επίσης, οι αντιβακτηριδιακές και αντιικές τους ιδιότητες συνεισφέρουν στο «μπλοκάρισμα» των τοξινών που βλάπτουν το σώμα.

Παντζάρια
Τα κόκκινα λαχανικά περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά συστατικά όπως βιταμίνες B3,B6, καροτένιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Η κατανάλωσή τους προστατεύει την υγεία του συκωτιού, ενώ είναι επίσης πλούσια και σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην πέψη των τροφών και στην αποβολή των άχρηστων ουσιών.

Αμύγδαλα
Η κατανάλωση τριών –τεσσάρων αμυγδάλων σε καθημερινή βάση, γεμίζει το σώμα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, ασβέστιο και μαγνήσιο. Τα συστατικά αυτά βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου και κατ’ επέκταση στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Σκόρδο
Η μυρωδιά του αποθαρρύνει αρκετό κόσμο από το να το καταναλώνει, όμως το ωμό σκόρδο βοηθά στη διέγερση του συκωτιού ώστε να παράγει αποτοξινωτικά ένζυμα, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στον καθαρισμό των τοξινών που συσσωρεύονται στο πεπτικό σύστημα. Αν το ωμό σκόρδο σας… μυρίζει, δοκιμάστε να το τρίψετε στις συνταγές σας.

Αβοκάντο
Για πολλούς μια από τις «καλύτερες τροφές του πλανήτη», τα αβοκάντο είναι και αυτά πλούσια σε γλουθιόνη, η οποία βοηθά στο μπλοκάρισμα διάφορων καρκινογόνων ουσίων από το να επηρεάσουν το συκώτι. Παράλληλα, συμβάλει σημαντικά στον έλεγχο της χοληστερόλης και στην καλή κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία, εμποδίζοντας την δράση των αρτηριοσκληρωτικών τοξινών.

Πράσινο τσάι
Η υψηλή περιεκτικότητα του δημοφιλούς αφεψήματος σε αντιοξειδωτικά βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα σε υγρή μορφή, ενώ η παρουσία των κατεχίνων – επίσης «δυνατών» αντιοξειδωτικών – συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της λειτουργίας του συκωτιού.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v