Πόσο παχαίνουν τα γλυκά των εορτών;

Μελομακάρονα, κουραμπίεδες, δίπλες, κορμοι. Μια θερμιδική αποτίμηση των δημοφιλέστερων εορταστικών επιδορπίων για να αποφύγουμε τις… υπερβολές.
Πόσο παχαίνουν τα γλυκά των εορτών;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Λίγο το κρύο, λίγο το κλίμα των Χριστουγέννων, λίγο οι επισκέψεις σε φίλους και οικογένεια, μας φέρνουν αυτήν την περίοδο συχνά πυκνά αντιμέτωπους με μπόλικους γλυκούς και αρκετά θερμιδοφόρους πειρασμούς. Ποιοι είναι αυτοί και πόσο επιβαρύνουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων;

Οι… συνήθεις ύποπτοι

*Μελομακάρονα
Ένα μελομακάρονο 50 γραμμαρίων έχει περίπου 150-180 θερμίδες η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το ελαιόλαδο και τα σάκχαρα που περιέχει (ζάχαρη/μέλι). Αν πάλι προτιμήσετε την σοκολατένια εναλλακτική του, τότε ετοιμαστείτε να καταναλώσετε περί τις 250.

*Κουραμπιέδες
Η πλούσια άχνη ζάχαρη έχει και το… τίμημά της. Ένας κουραμπιές 45 γραμμαρίων αποδίδει περί τις 180-220 θερμίδες, από τα σάκχαρα και τα κορεσμένα λιπαρά (βούτυρο) που περιέχει.

*Βασιλόπιτα
Ένα κομμάτι 80 γραμμαρίων βασιλόπιτα σε μορφή κέικ έχει περίπου 300 θερμίδες, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τα σάκχαρα και τα κορεσμένα λιπαρά (βούτυρο). Η έκδοση σε τσουρέκι πάλι, αποδίδει περίπου 200 θερμίδες για ένα κομμάτι 50γραμμαρίων, λόγω ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.

*Δίπλες
Το μελωμένο αυτό έδεσμα αποδίδει περί τις 190 θερμίδες ανά μερίδα 45 γραμμαρίων, λόγω της ζάχαρης, του μελιού και των κορεσμένων λιπαρών από το τηγάνισμα.

*Καρυδόπιτα
Ένα κομμάτι καρυδόπιτα των 120 γραμμαρίων αποδίδει περί τις 400 θερμίδες, κυρίως από την ζάχαρη και το βούτυρο που χρησιμοποιείται.

*Κορμός σοκολάτας
Ένα κομμάτι κορμού σοκολάτας των 40γραμμαρίων, αποδίδει περίπου 140 θερμίδες.

Άρα να μην φάω γλυκό αυτές τις γιορτές;

Σε καμία περίπτωση. Απλά δεν θα πρέπει να το παρακάνετε. Ο κ. Βασίλης Παπαμίκος, Κλινικός Διατροφολόγος, αναφέρεται στην τήρηση του μέτρου: «Δεν σημαίνει ότι δεν θα φάμε κανένα γλυκό, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής το γλυκό νοείται το πολύ δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό που φοβόμαστε με τα γλυκά είναι οι αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς μέσα σε μια ημέρα μπορούν να καταναλωθούν πέντε με έξι μελομακάρονα», λέει σχετικά.

Μια καλή εναλλακτική πάντως, θα ήταν να φτιάξετε εσείς οι ίδιοι τα εορταστικά γλυκά έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το είδος και την ποσότητα των «παχυντικών» συστατικών όπως είναι η ζάχαρη και το βούτυρο. Για παράδειγμα τα μελομακάρονα μπορούν να γίνουν πιο ελαφριά αν αντί για ζάχαρη βάλετε κάποια γλυκαντική ουσία και αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο και φυτικό σκεύασμα βουτύρου χαμηλών λιπαρών. Δείτε εδώ τη συνταγή.

Οι κουραμπιέδες επίσης μπορούν να χάσουν αρκετές από τις θερμίδες τους αν τους φτιάξετε χωρίς άχνη ζάχαρη, ενώ η καρυδόπιτα γίνεται επίσης light αν αντί για ζάχαρη βάλετε κάποιο γλυκαντικό. Δείτε εδώ τη συνταγή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v