Light γλυκαντικά: Σύμμαχοι στη ρύθμιση του βάρους!

Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μπορούν να γίνουν διατροφικοί μας σύμμαχοι, αρκεί να προσέχουμε τη διατροφή μας και να ασκούμαστε συστηματικά.
Light γλυκαντικά: Σύμμαχοι στη ρύθμιση του βάρους!
Καιρός να αναθεωρήσουμε την άποψη ότι η αγάπη μας για τη γλυκιά γεύση οφείλεται στο ότι η μητέρα μας κατανάλωνε πολλά γλυκά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Η γλυκιά γεύση και η προτίμηση μας σε αυτήν ήδη από την εμβρυική ηλικία ήταν ένα από τα θέματα του πρόσφατου 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη Διατροφή στη Γρανάδα της Ισπανίας.

Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε η δρ. France Bellisle από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Laval στο Quebec του Καναδά, η οποία διευκρίνισε πως η τάση να προτιμούμε τις γλυκιές γεύσεις είναι ανεξάρτητη από το είδος της διατροφής που έκανε η μητέρα μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η δρ. Belisle εξήγησε πως η προτίμηση προς τη γλυκιά γεύση είναι γενετικά προκαθορισμένη και είναι, ουσιαστικά, θέμα επιβίωσης: η ίδια η φύση μας έχει εφοδιάσει με αυτήν, ώστε να προστατευόμαστε από την πιθανή κατανάλωση επικίνδυνων - δηλητηριωδών ουσιών που συνήθως έχουν πικρή γεύση. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό αυτής της προτίμησης είναι πως φθίνει με την ηλικία, ενώ είναι ισχυρότατη στα μικρά παιδιά.

Πως επηρεάζει η κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών την επιθυμία μας για γλυκό;

Οι ίδιες οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες δεν παρέχουν, πρακτικά, θερμίδες -αυτό το γνωρίζουμε ήδη- οπότε, από μόνες τους, δεν μπορούν αυτόματα να μειώσουν το αίσθημα της πείνας. Όμως, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να συμβάλλουν έμμεσα στην απώλεια βάρους, μειώνοντας τις συνολικές θερμίδες που τελικά θα καταναλώσουμε μέσα στην ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως η επιθυμία για γλυκό μειώνεται όταν φάμε ή πιούμε κάτι με γλυκιά γεύση. Δηλαδή, όταν «χορτάσουμε» την επιθυμία μας για κάτι γλυκό, η γλυκιά γεύση γίνεται λιγότερο «ευχάριστη» και δεν την αναζητούμε πλέον. Ο μηχανισμός είναι προφανής: αν, τη στιγμή που θέλουμε να γλυκαθούμε, επιλέξουμε να φάμε ένα γλυκό ή να πιούμε κάποιο ρόφημα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, θα καλύψουμε την επιθυμία για γλυκιά γεύση αλλά με λιγότερες θερμίδες. Αντίθετα, αν, σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή της επιθυμίας, επιλέξουμε κάτι που περιέχει ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά με θερμίδες, θα καλύψουμε και πάλι τη λαχτάρα μας για γλυκιά γεύση, αλλά με υψηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο.

Εξάλλου, όπως αναφέρει και η ίδια η δρ. Bellisle στην ομιλία της: "Οι γλυκαντικές ύλες δεν είναι η μαγική φόρμουλα για το αδυνάτισμα, όμως μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, στο πλαίσιο ενός υγιεινού διαιτολογίου".  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v