Γεύση vs Ομορφιά: Μήπως τρώμε… με τα μάτια;
Είναι τα πιο όμορφα τρόφιμα και τα πιο γευστικά; Μάθετε γιατί επιλέγουμε προϊόντα με κριτήριο την… εξωτερική τους εμφάνιση – και γιατί δεν θα έπρεπε.
Πώς διαλέγουμε τρόφιμα;
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες αλλαγές, που δίνουν ελπίδα: Οι αγορές βιολογικών προϊόντων αυξάνονται ανά τον κόσμο, υπογραμμίζοντας την τάση των καταναλωτών να ψηφίζουν «γεύση», ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα βρουν… ζωύφια στα φύλλα της βάσης του καλαμποκιού. «Αυτά τα τρόφιμα μαθαίνουν να είναι εξαιρετικοί ανιχνευτές θρεπτικών ουσιών στο έδαφος, καθώς η ευφορία δεν τους σερβίρεται στο πιάτο», αναφέρει ο Masumoto, μιλώντας για την αποχή από τα χημικά λιπάσματα. Άλλωστε, όταν αγοράζουμε από μικρούς τοπικούς παραγωγούς, δεν μεσολαβεί πολύς χρόνος μεταξύ συγκομιδής και πώλησης, με αποτέλεσμα οι «φθορές» να είναι μικρότερες.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε λοιπόν στο μανάβικο ή τον πάγκο της λαϊκής, προσπαθήστε να σκεφτείτε πως η εξωτερική εμφάνιση των φρούτων αποτελεί ένδειξη της «ιστορίας» τους και της καταγωγής τους. Όπως το θέτει και η συντάκτης της Washington Post, σε αντίθεση με τα «εργοστασιακά, πανέμορφα» μήλα του σουπερμάρκετ, τα «ατσούμπαλα» μήλα της φίλης της με τα σημάδια από ράμφη αποδεικνύουν την αξία τους και με άλλον έναν τρόπο: «Τα πουλιά διαλέγουν τα καλύτερα. Αν ένα πουλί δεν θέλει να το φάει, γιατί να θέλω εγώ»;