Βιολογικά προϊόντα: Όσα θέλετε να ξέρετε

Από το κτήμα ως το ράφι, και από την πιστοποίηση ως την τελευταία μπουκιά, παραγωγοί και επιστήμονες μας ξεναγούν βήμα βήμα στον κόσμο των βιολογικών τροφίμων.
των Νικόλα Γεωργιακώδη, Ηρώς Κουνάδη

Οι λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων ξεφυτρώνουν τα τελευταία χρόνια σαν τα μανιτάρια στις γειτονιές, και βλέπουν την πελατεία τους να αυξάνεται σταθερά μέρα με τη μέρα. Η διατροφική υπεροχή των βιολογικών προϊόντων αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες ερωτήσεις που ακούν καθημερινά οι διατροφολόγοι. Και η «τσιμπημένη» τιμή των βιολογικών προϊόντων είναι ένα «καυτό» θέμα για συζήτηση: είναι όντως ακριβότερα τα βιολογικά σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα, ή μήπως η διαφορά στην τιμή αντικατοπτρίζει μια προστιθέμενη αξία, λόγω της αντίστοιχης διαφοράς στην ποιότητα;

Αναζητώντας απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, απευθυνθήκαμε στους ειδικούς και πιάσαμε το θέμα από την αρχή: Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα; Ποιες έρευνες αποδεικνύουν την διατροφική τους αξία; Γιατί είναι ακριβότερα σε σχέση με τα «συμβατικά» προϊόντα; Πώς δίνονται οι πιστοποιήσεις; Πόσο δημοφιλή είναι στην Ελλάδα και ποιο είναι το προφίλ του έλληνα καταναλωτή βιολογικών προϊόντων;

Απαντήσεις δίνουν η βιοκαλλιεργήτρια Αλεξάνδρα Βαλοπετροπούλου, ο γεωπόνος και διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπιλάλης, ο νοσοκομειακός διαιτολόγος Βασίλης Παπαμίκος, η διευθύντρια του Πιστοποιητικού Οργανισμού ΔΗΩ Χαρίκλεια Μινώτου, και ο Πρόεδρος των Συλλόγων Βιοκαλλιεργητών Αττικής Φαμπιανός Ρουγγέρης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v