Δεκατρείς αλήθειες για τον καφέ
Ωφελεί τελικά ο καφές τον οργανισμό μας ή όχι; Πόσο συχνά μπορούμε να τον απολαμβάνουμε μέσα στη μέρα; Ο διατροφολόγος Βασίλης Παπαμίκος απαντά σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα, σχετικά με όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων.

Πώς επιδρά ο καφές στον οργανισμό μας;
Πρώτα απ’ όλα ο καφές είναι από τα λίγα ροφήματα που μπορούμε να απολαμβάνουμε χωρίς «θερμιδικές» τύψεις. «Ένα κουταλάκι του γλυκού καφέ αποδίδει περίπου 20 θερμίδες», αναφέρει ο κ. Παπαμίκος. Αυτό που προσθέτει θερμίδες είναι η ζάχαρη και άλλα συνηθισμένα συνοδευτικά όπως το γάλα, η σαντιγύ ή το αφρόγαλα. «Όσο πιο περίπλοκος είναι ένας καφές, τόσο περισσότερες θερμίδες έχει. Το αφρόγαλα προσθέτει περίπου 160 θερμίδες, ενώ η σαντιγύ 330». Προσοχή λοιπόν: O καφές είναι θερμιδικά αθώος στην παραδοσιακή του εκδοχή. Τα μοντέρνα freddoccino, cappuccino, mochaccino και ούτω καθεξής, εκτός από πλούσια γεύση προσφέρουν σίγουρα και μεγάλο αριθμό θερμίδων.
Το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά αυτά φαίνεται πως εξασφαλίζουν την ελαστικότητα των αγγείων, πράγμα που σημαίνει ότι προστατεύουν από το έμφραγμα και άλλες καρδιακές παθήσεις. Μάλιστα, πανεπιστημιακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε υπερήλικες της Ικαρίας, οι οποίοι καταναλώνουν καθημερινά ελληνικό καφέ, δείχνει να επιβεβαιώνει τις ενδείξεις αυτές. Ωστόσο, ο κ. Παπαμίκος αναφέρει πως «αν και οι ενδείξεις είναι αξιόλογες, η μελέτη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».
Ακόμη, μια πολύ σημαντική επισήμανση για τον καφέ αφορά την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επιρρεπείς ομάδες φαίνεται να είναι τα υπέρβαρα άτομα, όπως και ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Ο κ. Παπαμίκος προτείνει, «αν κάποιος έχει την παραμικρή υποψία, να μετρήσει την πίεση του 30 με 60 περίπου λεπτά μετά από την κατανάλωση καφέ. Αν παρατηρήσει διαφορά μεγαλύτερη των 10 ml στη στήλη υδραργύρου, τότε μάλλον θα πρέπει να κόψει/ μειώσει την κατανάλωση καφέ.




