Απολαυστική σοκολάτα με τα μισά λιπαρά: Γίνεται!

Ελπίδα στους απανταχού λιχούδηδες δίνουν χημικοί από την Βρετανία, που δημιούργησαν στο εργαστήριο την πρώτη «light» σοκολάτα, που έχει το ίδιο απολαυστική γεύση με την κανονική, αλλά τα μισά λιπαρά. Λέτε να την δούμε σύντομα στα ράφια των supermarkets;
Απολαυστική σοκολάτα με τα μισά λιπαρά: Γίνεται!
Σοκολάτα με την απολαυστική γεύση που γνωρίζουμε, αλλά με τα μισά λιπαρά με τα οποία μας επιβαρύνει. Σας φαίνεται μακρινό όνειρο; Μια ομάδα χημικών στο Πανεπιστήμιο του Warwick στην Βρετανία φρόντισαν να φέρουν το όνειρο λίγο πιο κοντά μας, δημιουργώντας ένα είδος σοκολάτας με την ίδια απαλή κρεμώδη υφή που έχουμε συνηθίσει, αλλά με το ½ των λιπαρών. Και το μυστικό πίσω από το «θαύμα»: Ο χυμός φρούτων. 
 
Οι επιστήμονες φρόντισαν να αφαιρέσουν αρκετό από το βούτυρο-κακάο και τα λιπαρά του γάλακτος από την συνηθισμένη σοκολάτα – αφαιρώντας έτσι και την κύρια πηγή τριγλυκερίδιών της, και τα αντικατέστησαν με μικρές σταγόνες χυμού πορτοκαλιού και μύρτιλου – τόσο μικρές, που δεν ξεπερνούσαν τα 30 micron σε διάμετρο. Με ειδική μέθοδο, φρόντισαν να αποτρέψουν την «συγχώνευση» των σταγόνων μεταξύ τους, κι έτσι, απορροφήθηκαν από την σοκολάτα (γάλακτος, μαύρη, αλλά και λευκή). 
 
Αυτή η νέα μέθοδος επιτρέπει στη σοκολάτα να διατηρήσει την απολαυστική της υφή που μας «εθίζει» στην γεύση της. Αυτό συμβαίνει επειδή η συγκεκριμένη τεχνική συντηρεί την κρυστάλλινη δομή των λιπαρών, που δίνει στην σοκολάτα την «γυαλιστερή» της όψη, την συμπαγή της υφή και την απαλή αίσθηση που δημιουργείται όταν λιώνει στο στόμα. 
 
Το μειονέκτημα είναι ίσως ότι η «υβριδική» σοκολάτα έχει μια ελαφριά φρουτώδη επίγευση. Προς αποφυγή της, ωστόσο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, μπορούν να αντικαταστήσουν τις σταγόνες χυμού με νερό ή βιταμίνη C. 
 
Οι ερευνητές στοχεύουν το πείραμά τους να αποτελέσει την αφετηρία για περισσότερες προσπάθειες προς μια πιο «υγιεινή» σοκολάτα. «Δείξαμε την “χημεία” πίσω από την νέα τεχνική, αλλά τώρα ελπίζουμε η βιομηχανία των τροφίμων να αξιοποιήσει την μέθοδό μας για να παράγει γευστικές σοκολάτες, χαμηλές σε λιπαρά», δήλωσαν. 
 
Πηγή: Time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v