Τα γλυκά το πρωί βοηθούν στη… δίαιτα!

Η προσθήκη ενός γλυκού στο πρωινό (donut, cookie, κέικ), όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική απώλεια των περιττών κιλών για όσους κάνουν δίαιτα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Τα γλυκά το πρωί βοηθούν στη… δίαιτα!
Μπορούμε να αδυνατίσουμε τρώγοντας… γλυκό; Και όμως. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ υποδηλώνει πως ένα πλήρες πρωινό που συμπεριλαμβάνει κάποιο γλυκό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποτελεσματική απώλεια των περιττών κιλών.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Tel Aviv λοιπόν, διεξήγαγαν μια έρευνα διάρκειας 32 εβδομάδων, στην οποία συμμετείχαν παχύσαρκα άτομα σε δίαιτα. Μερικοί από αυτούς συμπεριλάμβαναν γλυκό στο 600 θερμίδων πρωινό τους, ενώ οι υπόλοιποι έτρωγαν ένα πρωινό 300 θερμίδων, χωρίς γλυκό. Μέσα στις 32 αυτές εβδομάδες, όλοι οι εθελοντές αδυνάτισαν. Η διαφορά στην απώλεια βάρους, όμως, ήταν δραματική.

Στις 16 εβδομάδες η μέση απώλεια βάρους και στις δύο ομάδες ήταν 17 κιλά. Από την 17ηεβδομάδα, όμως, και μετά, η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Οι εθελοντές της ομάδας που δεν έτρωγε γλυκό, ανέκτησαν κατά μέσον όρο 11 από τα χαμένα κιλά ο καθένας, ενώ όσοι έτρωγαν το γλυκό έχασαν άλλα 8 κιλά ο καθένας μέχρι το τέλος των 32 εβδομάδων.

Εν ολίγοις, όσοι από τους συμμετέχοντες έβαλαν ένα γλυκό (cookies, donuts ή κέικ) στο πρωινό τους, έχασαν κατά μέσο όρο 19 κιλά περισσότερα από αυτούς που δεν πρόσθεσαν κανένα γλυκό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φαγητό το πρωί γεμίζει τον οργανισμό με την ενέργεια που χρειάζεται, βοηθά τον εγκέφαλο να λειτουργήσει και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, γεγονός απαραίτητο για το αδυνάτισμα και τη διατήρηση του νέου βάρους. Ένα άλλο όφελος του καλού πρωινού, είναι ότι καταστέλλει καλύτερα από κάθε γεύμα της ημέρας την γρελίνη – την ορμόνη που εντείνει το αίσθημα της πείνας.

«Το να τρώμε μερικά γλυκά αποτελεί μια καλή στρατηγική για αποτελεσματική δίαιτα, γιατί μας κρατούν «γεμάτους». Αν τα στερηθούμε, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να ‘σπάσουμε’ και να καταναλώσουμε υπερβολικές ποσότητες από ανθυγιεινά τρόφιμα», λέει χαρακτηριστικά η συγγραφέας της μελέτης Dr. Daniela Jakubowicz.

Πηγή: TIME


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v