ΔΙΑΤΡΟΦΗΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Σημαντικότερη η διατροφή από τα γονίδια

Ότι τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία μας το γνωρίζαμε. Μπορεί όμως μία διατροφή που βασίζεται σε αυτά να υπερνικήσει το κακό… DNA; Ναι, απαντά η επιστήμη, που ανακάλυψε πως η διατροφή παίζει σημαντικότερο ρόλο από τα γονίδια.

Σημαντικότερη η διατροφή από τα γονίδια

Ότι τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία μας το γνωρίζαμε. Μπορεί όμως μία διατροφή που βασίζεται σε αυτά να υπερνικήσει το κακό… DNA;

Αυτή την ασάφεια έρχεται να άρει πρόσφατη έρευνα Καναδών επιστημόνων, η οποία υποστηρίζει πως η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να υπερνικήσει την επίδραση των επικίνδυνων για την καρδιά γονιδίων.

Η μελέτη έγινε με την συμμετοχή 27.000 ανθρώπων με συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά που τους καθιστούν ευάλωτους σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Το συμπέρασμά τους; Όσοι από αυτούς καταναλώνουν πολλά ωμά φρούτα και λαχανικά δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθειες σε σχέση με όσους δεν έχουν γενετική προδιάθεση. Αντίθετα, όσοι ακολουθούν μία λιγότερο υγιεινή διατροφή έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν ανακοπή καρδιάς.

Η έρευνα

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τα στοιχεία τους με την βοήθεια χιλιάδων ανθρώπων από 53 διαφορετικές χώρες, συνυπολογίζοντας το αν έχουν παρουσιάσει ήδη καρδιακά προβλήματα, το γονιδιακό τους προφίλ και τις ακριβείς διατροφικές τους συνήθειες.

Τα διατροφικά μοντέλα που εντοπίστηκαν ήταν τρία: «Δυτική», «ανατολίτικη» και «συνετή» διατροφή. Το δυτικό μοντέλο περιλάμβανε αυγά, κρέας, τηγανιτά και αλμυρά τρόφιμα, ζάχαρη και πολλά γλυκά. Η ανατολίτικη πλευρά απολάμβανε τρόφιμα όπως το τοφού, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, την σόγια και λιγότερη ζάχαρη. Τέλος, η συνετή διατροφή σήμαινε ωμά λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στην συνέχεια, οι ερευνητές προχώρησαν σε περαιτέρω κατηγοριοποίηση με βάση το γονιδιακό προφίλ των συμμετεχόντων, και συγκεκριμένα εστιάζοντας στις μεταβλητές που εντόπισαν στο «ύποπτο» για την καρδιά DNA του χρωμοσώματος 9, οι διακυμάνσεις του οποίου μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων μέχρι και 20%.

Τα αποτελέσματα

Όσοι από τους φορείς των «κακών» γονιδίων δεν ακολουθούσαν την συνετή διατροφή, ήτοι πολλά φρούτα και λαχανικά, όχι μόνο είχαν την κατά 20% καρδιακή επιβάρυνση λόγω DNA, αλλά οι πιθανότητες για καρδιαγγειακές ασθένειες διπλασιάζονταν εξαιτίας των διατροφικών παραγόντων.

Η έρευνα υποδεικνύει πως η διατροφή μπορεί να κάνει την διαφορά όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, ακόμη και υπό αντίξοες γενετικές συνθήκες. «Αυτό σημαίνει πως ίσως το οικογενειακό μας ιστορικό ή ο γενετικός κίνδυνος μπορεί να ανατραπεί», λέει η Dr. Sonia Anand, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Μπορεί να μην έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε το DNA μας, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την επιρροή του ή την έκφρασή του. Είναι συναρπαστικό», καταλήγει, δίνοντας δίκιο στις απανταχού μαμάδες που επιμένουν: «Φάε τα λαχανικά σου». Δείτε περισσότερους τρόπους να προστατεύσετε την καρδιά σας σε παλιότερο δημοσίευμα του In2life.

Πηγή: Time.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2