Δέκα τροφές για υγιές βάρος

Προσπαθείτε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος; Σταματήστε να σκέφτεστε τι δεν πρέπει να φάτε και εστιάστε σε δέκα υγιεινές τροφές που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε φόρμα – και – αυτό το καλοκαίρι.
Δέκα τροφές για υγιές βάρος
Το κλειδί για μια σωστή διατροφή – σε αντίθεση με τις αντιλήψεις που επικρατούν - δεν είναι η πλήρης αποχή από οποιοδήποτε γεύμα, αλλά η σωστή επιλογή των τροφών εκείνων που θα μας κρατήσουν «γεμάτους», χωρίς να επιβαρύνουν το διαιτολόγιό μας με κενές θερμίδες. Τέτοιες τροφές είναι τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, ορισμένα φρούτα, μπαχαρικά, καθώς και παρεξηγημένοι πειρασμοί όπως η σοκολάτα. Εντάξτε τις στην καθημερινή σας διατροφή και δεν θα χάσετε, παρά μόνο… κιλά.


Μαύρη σοκολάτα: Πειρασμός... στην απώλεια λίπους 

Και όμως, η «απαγορευμένη» για πολλούς γλυκιά απόλαυση, μπορεί να αποτρέψει την συσσώρευση των λιποκυττάρων στο σώμα μας, βοηθώντας στην διατήρηση υγιούς βάρους. Μην βιαστείτε όμως να τρέξετε περιχαρείς στο περίπτερο και να αγοράσετε τις κάθε λογής σοκολάτες. Αναφερόμαστε στην μαύρη σοκολάτα, μιας και αυτή μόνο έχει ευεργετικές ιδιότητες στην απώλεια λίπους, σύμφωνα πάντα με έρευνες από το πανεπιστήμιο της Ταϊβάν. Προσθέστε την με φειδώ στην διατροφή σας (χωρίς υπερβολές) και επωφεληθείτε από την δράση των αντιοξειδωτικών της ουσιών.

Μίλα μου για... Μήλα

Το φρούτο που αποτέλεσε την αιτία για το διωγμό των πρωτόπλαστων από τον παράδεισο, κάθε άλλο παρά… αμαρτωλό είναι. Παραφράζοντας την λαϊκή ρήση, μπορούμε να πούμε πως «Ένα μήλο την ημέρα» κάνει πέρα: την χοληστερίνη, την πίεση, την υπεργλυκαιμία, τις καρδιοπάθειες, την όρεξη, τον καρκίνο και τους ιούς. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, καθώς περιέχει αρκετές φυτικές ίνες (3-5 γραμμάρια μαζί με την φλούδα), βιταμίνες (C), αντιοξειδωτικά και μέταλλα πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Θερμιδικά αποδίδει μόλις 65 θερμίδες ανά τεμάχιο, ενώ καταναλώνοντας το είτε σαν σνακ είτε πριν από κάποιο γεύμα μπορούμε να περιορίσουμε αρκετά την πείνα, διατηρώντας έτσι την σιλουέτα μας.

Grapefruit: Μην σας... ξινίσει


Εντάξει είναι ξινό. Αρκετά. Αλλά τι σημασία έχει; Η κατανάλωση grapefruit πριν από κάθε γεύμα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις θερμίδες του ίδιου του γεύματος, εξαιτίας της ιδιότητάς του να ελαττώνει την ποσότητα ζαχάρου στο αίμα και επομένως να μας κάνει να νιώθουμε χορτασμένοι. Δρα ενάντια στην αρτηριοσκλήρυνση, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, έχει ισχυρή αντιβακτηριδιακή ιδιότητα και λιποδιαλυτική δράση.

Πράσινο Τσάι: Ζήτω οι κατεχίνες! 

Το πράσινο τσάι περιέχει συστατικά που ωφελούν την υγεία και καταπολεμούν την παχυσαρκία. Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο ρόφημα έχει αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται κυρίως στα υψηλά ποσοστά φλαβονοειδών που περιέχει. Είναι ιδανικό βοήθημα για τη δίαιτα, αφού βοηθά στην απώλεια βάρους και όταν καταναλώνεται τακτικά, μειώνει το αίσθημα της πείνας. Η συστηματική κατανάλωση τσαγιού αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες του οργανισμού, «καίει» τα αποθηκευμένα λίπη, ενεργοποιώντας την καύση τους κατά τον μεταβολισμό τους. Μεταβάλλει, επίσης, την κατανομή του λίπους και μειώνει τον λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς. Προτιμήστε το υγρό απόσταγμα πράσινου τσαγιού, το οποίο περιέχει συμπυκνωμένες τις ωφέλιμες ουσίες του πράσινου τσαγιού και απορροφάται έως 400% ταχύτερα από τον οργανισμό.

Νιφάδες βρώμης: Ίνες και πάλι ίνες 

Γνωστές στους περισσότερους από την εταιρεία η οποία τις… καθιέρωσε στην διατροφή μας (Quaker), οι νιφάδες βρώμης αποτελούν το άλφα και το ωμέγα τις υγιεινής διατροφής. Ένα πρωινό πλούσιο σε βρώμη μπορεί να μας κρατήσει «γεμάτους» για αρκετές ώρες, χάρη στην αργή πέψη των φυτικών ινών στο στομάχι (υδατάνθρακες αργής αφομοίωσης), ενώ σύμφωνα και με έρευνες η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης μπορεί να βοηθήσει αρκετά στη μείωση του βάρους. Η βρώμη επίσης έχει την ιδιότητα να χαμηλώνει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα και άρα των επιπέδων ινσουλίνης στον οργανισμό, μιας ορμόνης υπεύθυνης για την αποθήκευση λίπους στο σώμα.

Πιπεριές τσίλι: "Καύση" θερμίδων 


Αδιαμφισβήτητα μια «καυτερή» επιλογή για λίγους, αλλά σκεφτείτε ότι οτιδήποτε «καίει» από φυσικού, ενισχύει την δράση του μεταβολισμού μας. Επομένως, υπολογίστε περίπου 15 τοις εκατό αύξηση στις «καμένες» θερμίδες, ακόμα και δύο ώρες μετά την κατανάλωση πιπεριών τσίλι (σε σάλτσα ή ακόμα και σκέτες για τους πιο τολμηρούς).

Χάνοντας τα Αυγά και τις... θερμίδες

Είναι εύκολα και γρήγορα στην προετοιμασία τους, νόστιμα και μπορούν να καταναλωθούν ανά πάσα στιγμή σαν σνακ ή ως κυρίως γεύμα. Κάθε μεσαίο αυγό περιέχει περίπου επτά γραμμάρια πρωτεΐνης μαζί με τον κρόκο και πέντε γραμμάρια χωρίς αυτόν, αποδίδοντας περίπου εξήντα θερμίδες. Η κατανάλωση αυγών θεωρείται εξαιρετικά σημαντική σε δίαιτες χάρη στην υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης την οποία περιέχουν. Μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει αρκετά τον μεταβολικό μας ρυθμό, αυξάνοντας κατακόρυφα την καύση των θερμίδων.

Φασόλια: Κάτι ήξερε ο Τζακ... 

Σε οποιαδήποτε μορφή και αν τα βρούμε (λαδερά, ψητά, γίγαντες, μαυρομάτικα, πουρέ κτλ.) δεν παύουν να αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες ως γνωστόν βοηθούν στην καταπολέμηση του ζαχάρου και της χοληστερίνης, αλλά και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου. Επίσης, τα φασολάκια είναι γεμάτα από ένα ειδικό άμυλο, το λεγόμενο resistant starch (περίπου 10γρ. ανά φλιτζάνι), το οποίο έχει ισχυρή λιποδιαλυτική δράση. Αν τα προσθέσετε μάλιστα στην καθημερινή σας στην διατροφή, μπορείτε να "κάψετε" μέχρι και 25% περισσότερο λίπος από το συνηθισμένο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Φάτε τα ωμά, σε κονσέρβα, ψητά, λαδερά, κοκκινιστά, σε σαλάτες και όπως αλλιώς σας επιτρέπει η μαγειρική σας φαντασία.

Στάσου, Αμύγδαλα!

Τρώγοντας μία χούφτα αμύγδαλα την ημέρα, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, λένε σύγχρονες έρευνες. Άτομα που έτρωγαν καθημερινά για έξι μήνες αμύγδαλα, έχασαν ένα 18% του σωματικού τους λίπους. Αυτοί που ακολούθησαν μία δίαιτα με την ίδια ακριβώς ποσότητα θερμίδων και πρωτεϊνών, αλλά αντικατέστησαν τα αμύγδαλα με υδατάνθρακες ίδιας θερμιδικής αξίας, έχασαν μόνο το 11%. Καταναλώστε τα στο γραφείο ή στον δρόμο σαν σνακ ή συνδυάστε τα με γιαούρτι και νιφάδες βρώμης για ένα χορταστικό πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Νερό, Το
 
Αφήσαμε για τελευταίο το πιο σημαντικό. Το… Μαγικό Υγρό που διώχνει το λίπος χωρίς καμία προσπάθεια είναι δωρεάν και -προς το παρόν - ανεξάντλητο. Το νερό, είναι από τους πιο σημαντικούς καταλύτες στην απώλεια βάρους και τη διατήρησή του. Το σώμα δεν λειτουργεί σωστά χωρίς αρκετό νερό και δεν μπορεί να μεταβολίσει αποτελεσματικά το αποθηκευμένο λίπος. Πίνοντας άφθονο νερό κατά την διάρκεια της μέρας, αποφεύγουμε την κατακράτηση υγρών στο σώμα και βοηθάμε την λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού. Κατά μέσο όρο, ένα άτομο πρέπει να πίνει 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Η ποσότητα αυτή ποικίλλει αναλογα με το βάρος του ατόμου, την άσκηση που κάνει και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (ζέστη, υγρασία κτλ.)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v