Τρώτε junk food; Φταίνε τα γονίδια!

Την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε ένα διπλό cheeseburger με πατάτες και μπύρα, μπορείτε να κατηγορήσετε τους... προγόνους σας. Κανείς δεν θα σας αδικήσει, αφού η επιστήμη αποφάνθηκε πως οι Ευρωπαίοι είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να αγαπάμε τα παχυντικά φαγητά και το αλκοόλ.
Τρώτε junk food; Φταίνε τα γονίδια!
Οι κάτοικοι του δυτικού κόσμου ενδέχεται να είναι γενετικά προγραμματισμένοι να καταναλώνουν παχυντικές τροφές και αλκοόλ σε σχέση με τους λαούς των ανατολικών χωρών. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Aberdeen. Σύμφωνα με την θεωρία τους, ένας γενετικός διακόπτης του DNA, που ενεργοποιεί και απενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο γονίδιο των κυττάρων, την γαλανίνη, ρυθμίζει την πείνα και την δίψα –ενδέχεται μάλιστα να σχετίζεται και με την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον Δρ. Alasdair MacKenzie, επικεφαλή της έρευνας, αυτό δεν εμποδίζει όσους μετακομίζουν από τις ανατολικές χώρες στη Δύση να προσαρμοστούν στον δυτικό τρόπο ζωής.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο BBC της Σκωτίας, «ο διακόπτης ελέγχει τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την επιλογή του φαγητού που θα καταναλώσουμε. Αν ο διακόπτης υπερλειτουργεί, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουμε παχυντικά φαγητά και αλκοόλ.

«Το γεγονός πως ο πιο αδύναμος διακόπτης συναντάται πιο συχνά στους Ασιάτες σε σχέση με τους Ευρωπαίους, σημαίνει πως εκείνοι τείνουν να επιλέγουν υγιεινότερες τροφές.

«Τα αποτελέσματα αυτά μας παραπέμπουν στον τρόπο ζωής των πρώτων Ευρωπαίων, όπου ο ζύθος και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν σημαντικές πηγές θερμίδων κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, οπότε η προτίμηση στις τροφές με υψηλότερη θερμιδική αξία και αλκοόλ ήταν σημαντική για την επιβίωσή τους.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του πάχους και του αλκοόλ που διαπιστώνουμε σήμερα δεν θα είχαν σημασία τότε, εφόσον το προσδόκιμο ζωής ούτως ή άλλως δεν ξεπερνούσε τα 30-40 χρόνια» καταλήγει ο δρ. MacKenzie.

Πρόσθεσε, επίσης, πως η γαλανίνη, το γονίδιο που ελέγχει ο διακόπτης μας, παράγεται στην περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται αμυγδαλή, η οποία ελέγχει συναισθήματα όπως ο φόβος και το άγχος –εξ ου και η πιθανή σύνδεση με την κατάθλιψη.

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v