Φρούτα vs. δίαιτα σημειώσατε… 1!

Σταματήστε να μετράτε θερμίδες. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να δείτε τον δείκτη της ζυγαριάς να κατεβαίνει είναι να αυξήσετε τις μερίδες γιαουρτιού, φρούτων και ξηρών καρπών που καταναλώνετε. Αλήθεια.
Φρούτα vs. δίαιτα σημειώσατε… 1!
Αυξήστε τις μερίδες υγιεινού φαγητού και ξεχάστε για πάντα τις δίαιτες της πείνας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες, που κατέληξαν πως η ποσότητα των υγιεινών τροφών που καταναλώνουμε είναι, τελικά, αποτελεσματικότερη από οποιαδήποτε αυστηρή δίαιτα στον αγώνα κατά του βάρους.

Οι ερευνητές του τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, που διεξήγαγαν την έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι συμμετέχοντες που αύξησαν την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ίνες, όπως οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, το γιαούρτι και τα λαχανικά έχασαν βάρος. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός πως η κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών άφηνε λιγότερο χώρο στο στομάχι για παχυντικά φαγητά.

Η έρευνα, η οποία κατέγραψε τις διατροφικές συνήθειες και το βάρος 120.000 ατόμων για περισσότερα από είκοσι χρόνια, δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Το φαγητό που κρίθηκε ένοχο για την μεγαλύτερη αύξηση βάρους ήταν –έκπληξη!– οι τηγανιτές πατάτες. Μία έξτρα μερίδα καθημερινά μεταφράστηκε σε κάτι περισσότερο από 1,3 κιλά μέσα σε τέσσερα χρόνια. Παρόμοια αποτελέσματα διαπιστώθηκαν και σε όσους κατανάλωσαν έξτρα μερίδες πατατάκια, ροφήματα με ζάχαρη και κρέατα.

Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερο γιαούρτι, λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής άλεσης έχαναν βάρος στο πέρασμα του χρόνου. Για παράδειγμα, μία έξτρα μερίδα γιαουρτιού την ημέρα μεταφραζόταν σε μείωση του βάρους κατά 0,37 του κιλού, ενώ τα λαχανικά αντιστοιχούσαν σε 0,1 κιλό λιγότερο.

Ο Dariush Mozaffarian, καθηγητής στο Harvard και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε στο BBC ότι η υψηλή περιεκτικότητα των συγκεκριμένων τροφών σε ίνες ίσως εξηγεί το φαινόμενο. «Καταναλώνοντας περισσότερες από αυτές τις τροφές, μειώνουμε την πρόσληψη άλλων τροφών, μεγαλύτερης θερμιδικής αξίας, και επομένως το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνουμε, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα τους σε ίνες και ο αργός ρυθμός με τον οποίο μεταβολίζονται εντείνουν το αίσθημα κορεσμού» πρόσθεσε.

Πηγή: BBC.co.uk
Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v