Διατροφικά tips ενόψει καλοκαιριού

Τα ψέματα τελείωσαν: Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και τα κιλά που πήρατε καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα πρέπει να γίνουν παρελθόν. Δείτε τι μας συμβουλεύει η ειδική διαιτολόγος και ετοιμάστε εγκαίρως το σώμα σας για βουτιές… χωρίς ντροπές.
Διατροφικά tips ενόψει καλοκαιριού
του Γιώργου Κόκουβα

Ο Μάιος έχει ήδη μπει, και οι πρώτες ζεστές ημέρες που τον συνοδεύουν χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου: Οι πρώτες καλοκαιρινές σας εμφανίσεις στις παραλίες πλησιάζουν επικίνδυνα και όσοι/όσες από εσάς τρέμετε στην ιδέα της πρώτης σας πρόβας με το μαγιό, σίγουρα θα έχετε περάσει ένα Πάσχα γεμάτο λιχουδιές και έναν χειμώνα με άφθονες ατασθαλίες, που τώρα φοβάστε πως θα βρείτε μπροστά σας –ή χειρότερα, επάνω σας.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη καιρός. Μέχρι να μπούμε για τα καλά στην «σεζόν της βουτιάς» μεσολαβούν περίπου δύο μήνες. Δύο μήνες που μπορούν να αποδειχθούν σημαντικοί στον «αγώνα εναντίον της κοιλιάς» που απειλεί να γκρεμίσει την παραθαλάσσια αυτοπεποίθησή σας. Γι’ αυτό, απευθυνθήκαμε στους ειδικούς, ώστε να συλλέξουμε συμβουλές που θα βοηθήσουν στην απώλεια λίπους και παραπανίσιων κιλών και στην καλύτερη δυνατή εμφάνιση τους μήνες που έπονται.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε το βασικό: Για να χαθεί βάρος, πρέπει να υπάρχει ενεργειακό έλλειμμα», μας λέει η κ. Μαρία Κολοτούρου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος. Έτσι, όταν για παράδειγμα καταναλώνουμε συνήθως 2.000 θερμίδες ημερησίως, αν τις ρίξουμε στις 1.500, θα χάνουμε μισό κιλό ανά εβδομάδα.

«Αυτός είναι ένας πολύ καλός ρυθμός απώλειας βάρους», σημειώνει η κ. Κολοτούρου, «καθώς απώλεια μεγαλύτερη από ½ ή ένα κιλό ανά εβδομάδα, και κατά συνέπεια 2-4 κιλών ανά μήνα αφορά κυρίως απώλεια υγρών, ενώ το πρόβλημα στην περίπτωσή μας είναι το λίπος». Δείτε τι συμβουλεύει η ειδικός για να καταφέρετε πιο εύκολα αυτό τον στόχο:

- Καταναλώστε καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.

- Το κρέας που καταναλώνετε πρέπει να είναι άπαχο, Προτιμήστε το κοτόπουλο, αλλά φροντίστε να αφαιρέσετε την πέτσα.

- Προσπαθήστε να υιοθετήσετε την συνήθεια της μέτρησης του λαδιού. Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ανά μερίδα είναι μια καλή δοσολογία.

- Αντισταθείτε στις πολλές ατασθαλίες, τις οποίες ευνοεί ο καλός καιρός στα υπαίθρια ταβερνάκια και στα bars με τα δελεαστικά τους cocktails.

- Αποφεύγετε να τρώτε αργά το βράδυ, παρακολουθώντας μάλιστα την ίδια ώρα τηλεόραση ή κάνοντας άλλες παράλληλες δραστηριότητες που σας κάνουν να ξεχνιέστε με το φαγητό και να τρώτε ασυναίσθητα.

- Η σωματική άσκηση βοηθά στην βελτιστοποίηση των προσπαθειών σας, διατηρώντας την ευεξία του οργανισμού και καίγοντας επιπλέον θερμίδες.

- Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Το έχετε ακούσει εκατοντάδες φορές, αλλά αν το εφαρμόζατε, θα βλέπατε την διαφορά, καθώς ο μεταβολισμός ενεργοποιείται περισσότερες φορές και καίει επιπλέον θερμίδες.

Όντως, λοιπόν, χάνοντας μέσα στους επόμενους δύο μήνες 4-8 περιττά κιλά, η εικόνα σας θα είναι βελτιωμένη και θα έχετε έναν λόγο παραπάνω να υποδεχθείτε το καλοκαίρι με τα… ελαφριά σας ρούχα. Μεγάλος «βραχνάς» , όμως, των περισσότερων ανδρών και γυναικών αποτελεί χωρίς αμφιβολία η κοιλίτσα. Δυστυχώς, γενικευμένες διαιτητικές οδηγίες για να «πέσει η κοιλιά» δεν υπάρχουν, αφού η συσσώρευση λίπους στην συγκεκριμένη περιοχή του σώματος γίνεται μέσω γενετικών τάσεων αποθήκευσης του λίπους, που είναι διαφορετικές για τον καθένα μας. Δείτε, παρ’ όλα αυτά, τι μπορείτε να κάνετε για να πολεμήσετε το «σωσίβιο»:

- Ψηφίστε… πράσινο (τσάι). Από τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με το συγκεκριμένο ρόφημα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κατεχίνες που περιέχονται σε αυτό βοηθούν στην απώλεια λίπους. Καταναλώστε δύο φλιτζάνια πράσινου τσαγιού ημερησίως. Φυσικά, μην ξεχνάτε το νερό: περίπου οκτώ ποτήρια την ημέρα εγγυώνται καλύτερη φυσική κατάσταση.

- Μην παραλείπετε το πρωινό σας. Η παντός καιρού συμβουλή ισχύει και στην «επιχείρηση-κοιλίτσα», καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που λαμβάνουν τακτικά πρωινό έχουν μικρότερη περιφέρεια.

- Φροντίστε να εντάξετε τρόφιμα ολικής άλεσης στην διατροφή σας. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν έχουν αποδειχθεί εξίσου καλοί σύμμαχοι στον αγώνα κατά του τοπικού πάχους.

- Στους ενόχους του λίπους της κοιλιάς συγκαταλέγεται και το αλκοόλ. Η συνιστώμενη ποσότητα κάνει λόγο για μία μονάδα (ένα ποτήρι) αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Ωστόσο, όπως μας λέει η ειδικός, αν κάποιος επιθυμεί να χάσει βάρος και λίπος, πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ σε ημερήσια βάση.

Ασκήσεις για επίπεδη κοιλιά
Εστιάστε την προσοχή σας στα σημεία-κλειδιά για την καλή εμφάνιση και φυσική κατάσταση, γυμνάζοντας τους κατάλληλους μύες:
*Οι γυναίκες, που ονειρεύονται το ιδανικό bikini και φυσικά, το ιδανικό σώμα μέσα σε αυτό, συμβουλευτείτε το video του in2life, στο οποίο η personal trainer δίνει οδηγίες για κυκλικό πρόγραμμα για κάψιμο λίπους εδώ και προετοιμάστε το «τέλειο κορμί» με τον last minute οδηγό που θα βρείτε εδώ.

*Οι άντρες, για τους οποίους η παραλία αποτελεί πάντα «στοίχημα» γοητείας, ακολουθήστε τις συμβουλές του personal trainer για κάψιμο λίπους, στο video του in2life που μπορείτε να δείτε εδώ και «ξεφουσκώστε το σωσίβιο» με τα tips παλιότερου δημοσιεύματος

Έξτρα tips για να μην… χάσετε τον στόχο
*Μην περιμένετε θαύματα σε δύο μήνες. Τα 4-8 κιλά είναι ένας καλός και επιτεύξιμος στόχος, που δεν θα σας κάνει να στερηθείτε πολλές απολαύσεις, με αποτέλεσμα να περιμένετε να «λήξει η δίαιτα» για να ορμήσετε εκ νέου στο ψυγείο.

*Χρονομετρήστε το φαγητό σας. Βάλτε το κινητό ή το ρολόι σας να μετρήσει αντίστροφα 20 λεπτά και προσπαθήστε να τρώτε με τέτοιο ρυθμό ώστε να μην έχετε τελειώσει το φαγητό σας νωρίτερα. Έτσι, θα μάθετε σταδιακά να τρώτε με εκείνη την ταχύτητα που σας επιτρέπει να καταλάβετε πότε χορτάσατε.

*Αν χάσετε την αυτοσυγκράτησή σας και υποπέσετε στον πειρασμό ενός ή δύο γλυκών, μην ακυρώνετε όλη την δίαιτά σας. Αυτές οι παρασπονδίες δεν σημαίνουν ότι χάσατε τον στόχο σας. Επομένως, ποτέ δεν είναι αργά να… επανέλθετε στην τάξη.

*Μην φθάνετε στο άλλο άκρο. Το να παραλείπετε γεύματα (πρώτο και κύριο το πρωινό) δεν θα σας βοηθήσει καθόλου. Αντίθετα, πρέπει να αυξήσετε τον αριθμό των γευμάτων, τουλάχιστον στα πέντε την ημέρα, μειώνοντας την ποσότητα των μερίδων.

*Μην ζυγίζεστε καθημερινά. Κινδυνεύετε να γίνει η ζυγαριά εμμονή χωρίς λόγο, αφού η διαφορά στο βάρος θα φανεί με την πάροδο των ημερών και όχι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v