Η πασχαλινή δίαιτα του... φαταούλα
Οι μέρες του Πάσχα αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έρθουμε σε επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και εδέσματα. Δυστυχώς συνδέονται συχνά με την αύξηση του βάρους και την επιβάρυνση της υγείας μας. Τα ναι και τα όχι στην διατροφή της Λαμπρής, για να τα φάτε όλα αλλά με μέτρο.

Η τελευταία μέρα της Σαρακοστής είναι και αυτή που μας φέρνει σε μία πρώτη επαφή με τα ζωϊκά προϊόντα, ύστερα από μία περίοδο νηστείας. Η παραδοσιακή Μαγειρίτσα λοιπόν, είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Αν και πρόκειται για σούπα μεν, περιέχει έναν συνδυασμό από εντόσθια δε, τα οποία την κάνουν αρκετά βαριά. Τα εντόσθια, κατά κανόνα προέρχονται από αρνάκι νεαρής ηλικίας και είναι κομματάκια ψιλοκομμένα από έντερα, συκώτι, καρδιά και πνευμόνι. (Η σπλήνα είναι απαγορευμένη, μιας και θεωρήθηκε υπεύθυνη για ασθένειες όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια). Μία μερίδα μαγειρίτσα αποδίδει περίπου 600 θερμίδες και μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης, η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον στα εντόσθια. Αν θέλετε να περιορίσετε την χοληστερόλη μπορείτε να αντικαταστήστε το αβγό μόνο με το ασπράδι του, γλιτώνοντας έτσι περίπου 210 mg χοληστερίνης ανά κρόκο.
Tips: Καλό θα ήταν την ίδια μέρα να μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και αυγά ή έστω μικρή ποσότητα κρέατος, γιατί έτσι θα δυσκολέψετε ακόμα περισσότερο την πέψη. Τα αυγά συγκεκριμένα, έχουν μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης. (Λιπαρά οξέα (ολικά) 3,7 mg, Χοληστερόλη 424 mg ανά 100γρ.) Μπορείτε να συνοδέψτε την μαγειρίτσα με πράσινη σαλάτα, που θα διευκολύνει την πέψη και θα σας κάνει να χορτάσετε, αποφεύγοντας μια δεύτερη μερίδα. Μια πράσινη σαλάτα περιέχει επίσης, μεγάλη ποσότητα Κάλιου, ενός ηλεκτρολύτη που εξισορροπεί την μεγάλη πρόσληψη του ανταγωνιστή νατρίου που βρίσκεται στο κρέας, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη διατήρηση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας.
Αρνί: 100 γραμμάρια από τον οβελία μας δίνουν περίπου 370 θερμίδες και περίπου 100mgr χοληστερόλης, με μεγάλο όμως ποσοστό λίπους. Αν θέλετε μπορείτε να προτιμήσετε αντί για αρνί το κατσικάκι, το οποίο έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Όσον αφορά τον τρόπο προετοιμασίας τους, το σούβλισμα στα κάρβουνα αποδεικνύεται μια άκρως βλαβερή τεχνική για την υγεία μας. Με τον καπνό αποσπώνται ουσίες από τα κάρβουνα οι οποίες "κάθονται" πάνω στο αρνί και απορροφούνται. Ένας μεγάλος αριθμός μορίων του καπνού όπως κηροί, αλδεΰδες, κετόνες, κ.ά. έχουν αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνες ουσίες. Το ίδιο συμβαίνει και με το κοκορέτσι. Εναλλακτικά, μπορείτε να το ψήσετε στον φούρνο, προσθέτωντας ρίγανη και μπολικο λεμόνι. Η ρίγανη μειώνει την παραγωγή των επικίνδυνων νιτροζαμινών που παράγονται στο κρέας και σχετίζονται με καρκινογένεση και το λεμόνι, με τα άφθονα αντιοξειδωτικά του συστατικά και την Βιταμίνη C, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
Κοκορέτσι: Μία κανονική μερίδα κοκορέτσι έχει περίπου 236 θερμίδες και 160mgr χοληστερόλης. Οι ποικιλία από εντόσθια και μπαχαρικά που περιέχει το καθιστά αρκούντως ανθιυγιεινό σε μεγάλες ποσότητες. Όπως και με το αρνί, καλύτερα να το ψήσετε σε φούρνο παρά στην σούβλα και φυσικά να το καταναλώσετε με μέτρο.




