Οι... θερμίδες του θερινού σινεμά

Ας μην κρυβόμαστε, ένας από τους λόγους που αγαπάμε τα θερινά σινεμά είναι και τα λαχταριστά σνακ που απολαμβάνουμε κάτω από το φως του φεγγαριού. Πόσο επιβαρύνουν όμως αυτά το βάρος μας και ποια θα πρέπει να αποφεύγουμε;
του Αναστάσιου Παπαλαζάρου (*)

Πηγή: Iatronet.gr

Η αγαπημένη καλοκαιρινή μας συνήθεια σπάνια δεν συνοδεύεται απο κάποιο φαγητό ή ποτό. Ας δούμε το διατροφικό προφίλ των επιλογών που έχουμε στον κινηματογράφο και κατά πόσο τελικά μας παχαίνουν.

Nachos

Υλικά: καλαμποκάλευρο, λάδι, αλάτι, τυρί

Η γνώμη του διαιτολόγου: Τα nachos αποτελούν προϊόντα τηγανίσματος του καλαμποκάλευρου σε φυτικό λάδι και συνήθως έχουν αρκετό αλάτι και λιωμένο τυρί. Τα χαρακτηριστικά τους αυτά τους προσδίδουν αρκετές θερμίδες ανά σερβίρισμα, οι οποίες προέρχονται από trans λιπαρά, λόγω του τηγανίσματος και κορεσμένα λιπαρά από το τυρί. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι είναι πηγή κακών λιπαρών, εφόσον στη διατροφή μας πρέπει να απουσιάζουν τα trans λιπαρά οξέα, ενώ τα κορεσμένα πρέπει να περιορίζονται σε ποσοστό κάτω του 7% των συνολικών θερμίδων.

Εάν συνυπολογίσουμε και το αλάτι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σίγουρα δεν είναι κατάλληλα για άτομα που πρέπει να προσέχουν την ποιότητα της διατροφής τους, ιδιαίτερα αν παρουσιάζουν αυξημένο βάρος, υψηλά λιπίδια αίματος ή υπέρταση. Για τους υπόλοιπους είναι ένας πειρασμός που επιτρέπεται, αλλά με μέτρο και βέβαια καλό είναι να τα καταναλώνουμε σχετικά σπάνια.

Ποπ-κορν

Υλικά: καλαμπόκι, λάδι ή βούτυρο, αλάτι

Η γνώμη του διαιτολόγου: Τα ποπ κορν είναι προτιμώτερα από τα nachos αν κάνουμε μία απλή σύγκριση των θερμίδων που αποδίδουν και κυρίως την προέλευσή τους. Εξάλλου με τα ποπ κορν μπορεί να γίνει η επιλογή να παραχθούν με φυτικά και όχι ζωικά λιπαρά και η θέρμανση δεν είναι τόσο υψηλή ώστε να παράγονται trans λιπαρά. Από την άλλη μεριά, η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες είναι υψηλότερη, ενώ αν αποφύγουμε και την προσθήκη υπερβολικής ποσότητας αλατιού έχουμε φτιάξει ένα απολαυστικό και διατροφικά αποδεκτό σνακ. Άρα, ναι στο ποπ κορν, αρκεί να προσθέσουμε εμείς λίγο αλάτι και να επιβεβαιώσουμε ότι δεν παρασκευάζεται με βούτυρο. Επίσης, δεν είναι ανάγκη να επιλέξουμε την πιο μεγάλη συσκευασία. Η μικρή ή έστω η μεσαία συσκευασία είναι επαρκής και δεν προσθέτει περιττές θερμίδες.

Hot-dog

Υλικά: ψωμί, λουκάνικο, κέτσαπ, μουστάρδα

Η γνώμη του διαιτολόγου: Το hot dog είναι μία μάλλον παρεξηγημένη τροφή. Βεβαίως, ο τρόπος που συνήθως σερβίρεται προϋποθέτει το λουκάνικο να είναι ιδιαίτερα λιπαρό, ενώ θα μπορούσε να είναι λουκάνικο γαλοπούλας ή να περιέχει μειωμένα λιπαρά, το ψωμί είναι λευκό, ενώ θα μπορούσε να υπάρχει και η επιλογή του ολικής αλέσεως ψωμιού, ενώ η μουστάρδα ή η κέτσαπ είναι πηγές αλατιού που προστίθενται σε υπερβολική ποσότητα.

Άρα επαφίεται τελικά στις απαιτήσεις των πελατών, εάν θα αλλάξουν αυτά τα δεδομένα διότι, κατά τα άλλα, ιδιαίτερα εάν προσθέσουμε λαχανικά στο hot dog, αποτελεί ένα μικρό γεύμα που θα μπορούσε να είναι τόσο ισορροπημένο όσο και νόστιμο. Για όσους θεωρούν ότι αυτό δεν γίνεται, ας σκεφτούν το κλασσικό σουβλάκι που τρώγαμε παλαιότερα και την ποικιλία των επιλογών που υπάρχουν σήμερα, κυρίως λόγω της ζήτησης των καταναλωτών!

Πίτσα σπέσιαλ (1 κομμάτι)

Υλικά: παραδοσιακή ζύμη, σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρια, πιπεριά, κρεμμύδι

Η γνώμη του διαιτολόγου: Το πρόβλημα ξεκινάει με τον χαρακτηρισμό σπέσιαλ. Διότι σπέσιαλ θα μπορούσε να σημαίνει υγιεινή, ισορροπημένη και νόστιμη, αλλά δυστυχώς σημαίνει χοντρή ζύμη, μπέικον ή άλλα αλλαντικά και σίγουρα μεγάλο κομμάτι. Και όμως η πίτσα ξεκίνησε ως ένα θρεπτικό μικρογεύμα, όπως οι παραδοσιακές μας πίτες. Με λεπτή ζύμη που δεν απορροφά υπερβολική ποσότητα λαδιού, πολύ σάλτσα ντομάτας και λιγότερο τυρί, χωρίς μπέικον με τα κορεσμένα λιπαρά του και -βέβαια- επιλέγοντας ένα μέτριο κομμάτι, δεν πρέπει να έχουμε καμία ενοχή για την κατανάλωση της αγαπημένης μας πίτσας.

Σουβλάκι

Υλικά: Πίτα, γύρος ή καλαμάκι, ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι

Η γνώμη του διαιτολόγου: Το σουβλάκι μπορεί να αποτελέσει μία ιδανική επιλογή πρόχειρου γεύματος, αρκεί να τηρήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες. Η πίτα πρέπει να είναι αλάδωτη, το κρέας να μην είναι γύρος και ο αριθμός των σουβλακιών να μην είναι υπερβολικός. Εάν λείπουν και οι τηγανιτές πατάτες, τότε μόλις επιλέξατε ένα απολύτως ισορροπημένο γεύμα για να σας συντροφεύει βλέποντας την αγαπημένη σας ταινία. Κατά τα άλλα το σουβλάκι περιέχει υδατάνθρακες από την πίτα, πρωτεΐνη από το κρέας, λαχανικά και γαλακτοκομικά (από το τζατζίκι) άρα αποτελεί ένα πλήρες γεύμα!

Γρανίτα

Υλικά: Νερό, χρωστική, ζάχαρη κλπ.

Η γνώμη τoυ διαιτολόγου: Όλη η συζήτηση για τη γρανίτα αφορά τη ζάχαρη που έχει. Ζυγίζοντας από ποιες άλλες πηγές έχουμε πάρει ζάχαρη μέσα στην ημέρα, κρίνουμε εάν επιθυμούμε να την επιλέξουμε.

(*) O κ. Παπαλαζάρου είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v