Μύθοι και αλήθειες για το μεταλλικό νερό

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με την ασφάλεια του νερού της βρύσης, με αποτέλεσμα η βιομηχανία του εμφιαλωμένου νερού να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Πόσο ασφαλέστερο είναι, όμως, τελικά το εμφιαλωμένο νερό; Τι κινδύνους εγκυμονεί και τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές όταν το αγοράζουν;

Σύμφωνα με την εφημερίδα ”The New York Times” το εμφιαλωμένο νερό είναι τόσο δημοφιλές, ώστε σήμερα υπάρχουν πάνω από 700 μάρκες νερού σε όλο τον κόσμο.

Χάρη στις ανακυκλώσιμες πλαστικές συσκευασίες, από τη δεκαετία του ’80 και μετά το εμφιαλωμένο νερό έχει καταστεί εξαιρετικά δημοφιλές, καθώς μπορεί να μεταφερθεί παντού –σε αντίθεση με τα γυάλινα μπουκάλια που χρησιμοποιούνταν έως τότε.

Το 2004 οι πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού μόνο στις ΗΠΑ έφθασαν τα 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη βιομηχανία ποτού στην Αμερική, και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ευκολία με την οποία μεταφέρεται.

”Η βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού αναπτύχθηκε κατά 10% περίπου το 2005, ενώ οι πωλήσεις των ανθρακούχων αναψυκτικών παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα” λέει ο Gary Hemphill, marketing director της Beverage Marketing Corporation, εταιρείας ερευνών στη Νέα Υόρκη. ”Ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι η προτίμηση του κοινού σε ένα υγιεινό εναλλακτικό των ευρείας κυκλοφορίας ποτών”.

Οι σημερινοί καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε εκατοντάδες τύπους νερού –και όχι μόνο ανθρακούχου, μεταλλικού ή αποσταγμένου. Πολλά νέα είδη ποτών ισχυρίζονται ότι προσφέρουν περισσότερα οφέλη από ένα ποτήρι ”σκέτο” νερό. Η Glaceau, μία μικρή εταιρεία ”εμπλουτισμένου νερού” με έδρα το Whitestone της Νέας Υόρκης, πρόσφατα παρουσίασε το Smartwater, το οποίο περιέχει ηλεκτρολύτες που υποτίθεται πως αντιμετωπίζουν γρηγορότερα τη δίψα.

Η Borba, εταιρεία καλλυντικών στην Καλιφόρνια, διατείνεται ότι το νερό της ενυδατώνει, συσφίγγει και καθαρίζει το δέρμα σε επτά μόλις ημέρες, ενώ ένας από τους συνιδρυτές της εταιρείας χυμών Nantucket Nectars πρόσφατα συνέστησε την O Beverages, η οποία διαθέτει νερό με γεύση φρούτων, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Παρ’ όλα τα υποτιθέμενα οφέλη, ο δρ Deavid Robbins, διευθυντής του τμήματος πεπτικών ασθενειών του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel της Νέας Υόρκης, επιμένει στο φυσικό νερό. ”Όλα αυτά τα εμπλουτισμένα νερά δε βλάπτουν την υγεία, αλλά το αν τα χρειαζόμαστε είναι ένα άλλο θέμα” λέει.

”Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής, όπως το εμπλουτισμένο νερό, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν ακολουθείς ισορροπημένη διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής, αυτά είναι απλώς στρατηγικές του marketing”.

Πριν από μερικά χρόνια, μικρές εταιρείες, όπως η αμερικανική Mountain Valley Spring Water ή η Evian, θυγατρική τώρα της γαλλικής Group Danone, παρήγαν αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό. Αλλά τώρα κολοσσοί όπως η ελβετική Nestle κυριαρχούν στη συγκεκριμένη αγορά.

Οι τιμές των εν λόγω προϊόντων κινούνται, και αυτές, ανοδικά. Ενώ το μπουκάλι 1,5 λίτρου εμφιαλωμένου νερού κοστίζει περίπου από 1 έως 1,50 ευρώ, οι τιμές των εμπλουτισμένων νερών, όπως το Borba, αγγίζουν τα 2,50 ευρώ το μπουκάλι.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, WWF, ”το εμφιαλωμένο νερό ίσως δεν είναι πιο ασφαλές ή πιο υγιεινό από το νερό βρύσης σε πολλές χώρες, μολονότι είναι μέχρι και 1.000 φορές πιο ακριβό”.

”Υπάρχουν περισσότεροι κανόνες για το νερό της βρύσης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ από εκείνους που εφαρμόζονται στη βιομηχανία του εμφιαλωμένου νερού” λέει ο δρ Bicksham Guza, διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος του WWF για το Νερό.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί καταναλωτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με την ασφάλεια του νερού της βρύσης, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στη λύση του εμφιαλωμένου. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, στην Ελλάδα καταναλώνονται περίπου ένα δισεκατομμύριο λίτρα εμφιαλωμένου νερού κάθε χρόνο.

Ο σημαντικότερος κανόνας που πρέπει να τηρείται ώστε το εμφιαλωμένο νερό να είναι ασφαλές είναι να διατηρείται σε θερμοκρασία κάτω των 18 βαθμών Κελσίου –σε υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να αναπτυχθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί ή και να αλλοιωθεί η πλαστική συσκευασία, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν τοξίνες στο νερό, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ευθύνονται για την πρόκληση στομαχικών προβλημάτων, ακόμη και καρκινογενέσεων.

Επίσης, οι καταναλωτές που αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό πρέπει να βεβαιωθούν ότι η εταιρεία παραγωγής και εμφιάλωσης είναι μέλος της διεθνούς ένωσης παραγωγών εμφιαλωμένων νερών (International Bottled Water Association - IBWA) και ότι αυτό πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να είναι πόσιμο. Η IBWA ελέγχει κάθε χρόνο τις εταιρείες – μέλη της, ώστε να εξασφαλίσει ότι όλες οι μονάδες παράγουν ασφαλές πόσιμο νερό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v