Περιφερειακή Αρτηριοπάθεια: Γνωρίστε τον εχθρό

Η Περιφερειακή Αρτηριοπάθεια είναι η πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους, με συμπτώματα όπως οι κράμπες στα πόδια και η κούραση κατά το βάδισμα. Στην ημερίδα που οργανώθηκε από την Ελληνική Αγγειοπλαστική Εταιρεία με θέμα ”Διαλείπουσα Χωλότητα- Συμπτώματα ή Νόσος- Σύγχρονη Αντιμετώπιση” στο Ναύπλιο συζητήθηκαν τα συμπτώματα, οι μέθοδοι διάγνωσης και οι θεραπείες της θανατηφόρας αυτής ασθένειας.
Περιφερειακή Αρτηριοπάθεια: Γνωρίστε τον εχθρό

Έχετε συχνές κράμπες στα πόδια και στους γλουτούς κατά τη βάδιση; Δεν μπορείτε να βαδίσετε μεγάλη απόσταση και αναγκάζεστε να σταματήσετε; Το σύμπτωμα αυξάνει με την άσκηση και υποχωρεί μετά από ένα με δυο λεπτά ανάπαυσης;

Κάτι συμβαίνει με την υγεία σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό σας. Κι αυτό γιατί η Περιφερειακή Αρτηριοπάθεια, που συνήθως κρύβεται πίσω από τέτοια συμπτώματα, είναι η διαταραχή στα περιφερικά αγγεία.

Η πάθηση αυτή συνδέεται άμεσα με την ”Νόσο του Πολιτισμού” την αθηροσκλήρυνση, η οποία προσβάλει κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τον καρκίνο και τα τροχαία δυστυχήματα.

Όπως είναι γνωστό, η αθηροσκλήρυνση σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου και αιφνιδίου θανάτου.

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας αντίστοιχα της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας κκ Αναστάσιος Τριπολίτης και Αντώνης Παπαγεωργίου σε επιστημονική Ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ναύπλιο με θέμα ”Διαλείπουσα Χωλότητα- Συμπτώματα ή Νόσος- Σύγχρονη Αντιμετώπιση”.

Όπως τονίστηκε από τους επιστήμονες, οι σημαντικότεροι παράγοντες που ”ειδοποιούν” για την εμφάνιση της Περιφερικής Αρτηριοπάθειας είναι αν ο ασθενής έχει:

• Σακχαρώδη Διαβήτη

• Υπερλιπιδαιμία

• Υπέρταση

• Ιστορικό καρδιολογικής νόσου

• Καπνίζει

Ακόμη αναφέρθηκε ότι η συχνότητα της νόσου αυξάνει με την ηλικία και υπάρχει με ή και χωρίς συμπτώματα.

Τα κλασικά συμπτώματα της νόσου, όπως διευκρίνισαν οι γιατροί, είναι η διαλείπουσα χωλότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο (κράμπα) στην γαστροκνημία η στους γλουτούς και που επιδεινώνεται με την άσκηση, ενώ αντίθετα ηρεμεί μετά από 1 με 2 λεπτά ανάπαυση.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η απόσταση που μπορεί ο ασθενής να βαδίσει με τελικό αποτέλεσμα (αν δεν διαγνωσθεί και μείνει χωρίς θεραπεία) τον πόνο ακόμα και σε ηρεμία, την εξέλκωση ή και τη γάγγραινα.

Σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση της νόσου διαδραματίζει η έγκαιρη διάγνωση της. Αυτή επιτυγχάνεται με την λήψη λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση.

Η πιο απλή εξέταση που μπορεί να μας κατευθύνει είναι η μέτρηση ενός δείκτη του κνημοβραχιονίου -ο λόγος της πίεσης στον αστράγαλο προς την πίεση στο χέρι (Αnkle Brachial Pressure In dex).

Η ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου

Αμέσως μετά τη διάγνωση της πάθησης ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να ρυθμίσει τους παράγοντες κινδύνου όπως:

• Ρύθμιση διαβήτου

• Διακοπή καπνίσματος

• Μείωση σωματικού βάρους

• Ρύθμιση επιπέδων χοληστερόλης <175mg /de.LDL χοληστερόλης <100mg/de

• Ρύθμιση Α ΙΙ <140mm/Hg (<130mm/Hg για τους διαβητικούς)

Η καθημερινή άσκηση του ασθενούς έχει σημαντικά οφέλη τόσο στην πρόληψη όσο και στην εξέλιξη της νόσου.

Θεραπευτική δράση έχουν και τα αντιαιμπεταλιακά φάρμακα, με πιο γνωστό την ασπιρίνη. Από τις λοιπές ουσίες που δρούν στην κυκλοφορία η καρνιτίνη, διευκολύνει την καθημερινή μυϊκή άσκηση και το βάδισμα χωρίς πόνο και αυξάνει τη μέγιστή απόσταση χωρίς πόνο.

Τέλος η σύγχρονη χορήγηση 4Οmg Simvstatin (αντιλιπιδαιμικού παράγοντα) ημερησίως βελτιώνει τόσο την κλινική εικόνα και μειώνει τα πιθανά συμβάματα - επιπλοκές της νόσου.

Την επιστημονική Ημερίδα διοργάνωσε η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία, με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Unipharma και συμμετείχαν επίσης ο πρώην πρόεδρος της Ε.Α.Ε. αναπληρωτής καθηγητής Αγγειοχ/κής κ. Κ. Κατσένης, και ο καρδιολόγος κ. Δ. Ρίχτερ, επιμελητής Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v