ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το λάδι κάνναβης

Για πρώτη φορά, ο αμερικανικός ΕΟΦ ενέκρινε την χρήση φαρμάκου με βάση το λάδι της κάνναβης, για την θεραπεία ασθενειών.

Όσα πρέπει να ξέρεις για το λάδι κάνναβης


Ο FDA, ο αντίστοιχος ΕΟΦ των ΗΠΑ, ενέκρινε την Δευτέρα 25 Ιουνίου για πρώτη φορά την χρήση φαρμάκου προερχόμενου από τη μαριχουάνα, για την αντιμετώπιση δύο σπάνιων μορφών επιληψίας με το συστατικό κανναβιδιόλη, γνωστό επίσης και ως CBD, που βρίσκεται στην κάνναβη και τη μαριχουάνα.

Το Epidiolex, μια μορφή κανναβιδιόλης, θα χρησιμοποιείται πλέον νόμιμα για την θεραπεία των συνδρόμων Lennox-Gastaut και Dravet, δύο σπάνιων πλην σοβαρών μορφών επιληψίας. Το Epidiolex, μάλιστα, είναι το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο για την θεραπεία του Συνδρόμου Dravet.

Παρ’ όλο που το CBD εξάγεται από την ήμερη κάνναβη (marijuana sativa, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του φυτού) δεν προκαλεί το «άκουσμα» του χόρτου, επειδή δεν περιέχει την ψυχοδραστική ουσία THC. Χρησιμοποιείται, μάλιστα, συχνά σε μορφή λαδιού για να ανακουφίσει τα συμπτώματα του στρες,

Το Epidiolex παρουσίασε υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε κλινικές δοκιμές, όσον αφορά τη μείωση της συχνότητας των σπασμών σε ασθενείς που πάσχουν από τα δύο προαναφερθέντα σύνδρομα. Δεδομένου πως οι δύο αυτές μορφές επιληψίας εμφανίζονται στην πρώιμη παιδική ηλικία, η χρήση του φαρμάκου θα είναι νόμιμη για ασθενείς από δύο ετών και πάνω.

Και τα δύο σύνδρομα περιλαμβάνουν μη ελεγχόμενους, ισχυρούς σπασμούς, και προκαλούν κάποιας μορφής μαθησιακή δυσκολία και προβλήματα στη χρήση της γλώσσας και τον χειρισμό μηχανημάτων.

Οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν στις κλινικές δοκιμές περιλαμβάνουν υπνηλία, αυξημένα ένζυμα στο συκώτι, μείωση της όρεξης, διάρροια, φαγούρα, αδυναμία, αϋπνία και μολύνσεις, σύμφωνα με τον FDA.

Η αξία της βιομηχανίας της κανναβιδιόλης (του CBD) ανέρχεται σήμερα στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Η χρήση της ουσίας για την θεραπεία άλλων ασθενειών και διαταραχών όπως το μετατραυματικό στρες βρίσκεται επίσης σε στάδιο κλινικών δοκιμών.

Πηγή: USA TodayΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται."

B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

 • 1726 - Ιδρύεται το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο στη Ρωσία.
  1846 - Εγκαθίσταται επίσημα στο Ώστιν η κυβέρνηση της νεοσυσταθείσας πολιτείας του Τέξας. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τέξας παραχωρεί επίσημα την εξουσία της στην κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας μετά την προσάρτηση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  1878 - Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνογράφο.
  1884 - Περισσότεροι από 60 ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
  1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια όταν μία ισχυρή αγγλο-γαλλική δύναμη βομβαρδίζει το οθωμανικό πυροβολικό κατά μήκος της ακτής της Καλλίπολης.
  1936 - Υπογράφεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα μεταξύ των κόμματος των φιλελεύθερων και των κομμουνιστών του Παλαϊκού Μετώπο.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σχεδόν 250 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα επιτίθενται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Ίβο Τζίμα.
  1959 – Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί στην Κύπρο ανεξαρτησία, η οποία θα ανακηρυχθεί επισήμως στις 16 Αυγούστου του 1960.
  1976 - Ο Τζέραλντ Φορντ ανακαλεί το εκτελεστικό διάταγμα 9066 που οδήγησε στη μετεγκατάσταση των Ιαπώνων Αμερικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

© 2002-2020 MEDIA2DAY