ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Πόσο λίπος πρέπει να έχω;

Το ποσοστό λίπους αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας αλλά και σιλουέτας. Ποια είναι τα υγιή όρια και πώς το υπολογίζουμε;

Πόσο λίπος πρέπει να έχω;

Το (πολύ) λίπος από τη διατροφή δεν είναι το μοναδικό είδος που απασχολεί όσους προσέχουν την υγεία τους.

Το σωματικό λίπος είναι ένας σημαντικός δείκτης, ο οποίος αν ξεπεράσει κάποια όρια συνδέεται, εκτός από τη παχυσαρκία, με ποικίλα προβλήματα υγείας, την κακή λειτουργία της καρδιάς και των αρτηριών.

Το πόσο λίπος έχουμε στο σώμα μας εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως η ηλικία, ο σωματότυπος, το φύλο, το πόσο ασκούμαστε αλλά και την κληρονομικότητα. Οι άνδρες – γενικά – λόγω ορμονών τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό λίπος από τις γυναίκες εκ φύσεως. Οι τελευταίες έχουν περισσότερο λίπος λόγω του ότι το σώμα τους είναι φτιαγμένο ώστε να τεκνοποιήσουν.

Ποια είναι λοιπόν τα αποδεκτά νούμερα;

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα του American Council on Exercise, για τις γυναίκες το απαραίτητο λίπος είναι 10-12% και για τους άνδρες το 2-4%. Για τις γυναίκες αθλητές το 14-20% και για τους άνδρες αθλητές το 6-13%, για όσους άνδρες ασκούνται το 14-17% και για όσες γυναίκες ασκούνται το 21-24%. Οι αποδεκτές τιμές για γυναίκες είναι 25-31% και για άνδρες 18-25%, ενώ τέλος ποσοστά παχυσαρκίας θεωρούνται το 32% και πάνω για γυναίκες και το 26% και πάνω για άνδρες.

Πώς μπορώ να μετρήσω το λίπος μου;

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περισσότερο για τη μέτρηση του λίπους είναι το δερματοπτυχόμετρο και η βιοηλεκτρική αντίσταση. Η λιπομέτρηση με δερματοπτυχόμετρο γίνεται από ειδικό με ένα όργανο που μοιάζει σαν λαβίδα και μετρά πτυχές από συγκεκριμένα σημεία του σώματος, με την όλη διαδικασία να διαρκεί περί τα 45 λεπτά και να είναι αρκετά ακριβής. 

Η μέτρηση με βιοηλεκτρική αντίσταση γίνεται με ειδικές ζυγαριές οι οποίες μέσω ηλεκτροδίων υπολογίζουν αμέσως το σωματικό λίπος, με κάποιες αποκλίσεις όμως ανάλογα το μοντέλο. 

Οι δύο παραπάνω μετρήσεις γίνονται σε διατροφολόγο ή ενδοκρινολόγο και συνήθως συμπεριλαμβάνονται στο κόστος επίσκεψης.

Υπολογιστές λίπους μπορείτε να βρείτε και στο διαδίκτυο, δωρεάν, όμως και πάλι υπάρχει ποσοστό απόκλισης από το κανονικό. 

Η πιο αξιόπιστη πάντως μέθοδος λιπομέτρησης ονομάζεται DEXA, γίνεται σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα και δίνει αναλυτικά στοιχεία για τη σύσταση του σώματός μας, μετρώντας τόσο λιπώδη, μυϊκό και οστίτη ιστό με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας. Το κόστος της ξεκινά από 25€.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2