ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Πόσο λίπος πρέπει να έχω;

Το ποσοστό λίπους αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας αλλά και σιλουέτας. Ποια είναι τα υγιή όρια και πώς το υπολογίζουμε;

Πόσο λίπος πρέπει να έχω;

Το (πολύ) λίπος από τη διατροφή δεν είναι το μοναδικό είδος που απασχολεί όσους προσέχουν την υγεία τους.

Το σωματικό λίπος είναι ένας σημαντικός δείκτης, ο οποίος αν ξεπεράσει κάποια όρια συνδέεται, εκτός από τη παχυσαρκία, με ποικίλα προβλήματα υγείας, την κακή λειτουργία της καρδιάς και των αρτηριών.

Το πόσο λίπος έχουμε στο σώμα μας εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως η ηλικία, ο σωματότυπος, το φύλο, το πόσο ασκούμαστε αλλά και την κληρονομικότητα. Οι άνδρες – γενικά – λόγω ορμονών τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό λίπος από τις γυναίκες εκ φύσεως. Οι τελευταίες έχουν περισσότερο λίπος λόγω του ότι το σώμα τους είναι φτιαγμένο ώστε να τεκνοποιήσουν.

Ποια είναι λοιπόν τα αποδεκτά νούμερα;

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα του American Council on Exercise, για τις γυναίκες το απαραίτητο λίπος είναι 10-12% και για τους άνδρες το 2-4%. Για τις γυναίκες αθλητές το 14-20% και για τους άνδρες αθλητές το 6-13%, για όσους άνδρες ασκούνται το 14-17% και για όσες γυναίκες ασκούνται το 21-24%. Οι αποδεκτές τιμές για γυναίκες είναι 25-31% και για άνδρες 18-25%, ενώ τέλος ποσοστά παχυσαρκίας θεωρούνται το 32% και πάνω για γυναίκες και το 26% και πάνω για άνδρες.

Πώς μπορώ να μετρήσω το λίπος μου;

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περισσότερο για τη μέτρηση του λίπους είναι το δερματοπτυχόμετρο και η βιοηλεκτρική αντίσταση. Η λιπομέτρηση με δερματοπτυχόμετρο γίνεται από ειδικό με ένα όργανο που μοιάζει σαν λαβίδα και μετρά πτυχές από συγκεκριμένα σημεία του σώματος, με την όλη διαδικασία να διαρκεί περί τα 45 λεπτά και να είναι αρκετά ακριβής. 

Η μέτρηση με βιοηλεκτρική αντίσταση γίνεται με ειδικές ζυγαριές οι οποίες μέσω ηλεκτροδίων υπολογίζουν αμέσως το σωματικό λίπος, με κάποιες αποκλίσεις όμως ανάλογα το μοντέλο. 

Οι δύο παραπάνω μετρήσεις γίνονται σε διατροφολόγο ή ενδοκρινολόγο και συνήθως συμπεριλαμβάνονται στο κόστος επίσκεψης.

Υπολογιστές λίπους μπορείτε να βρείτε και στο διαδίκτυο, δωρεάν, όμως και πάλι υπάρχει ποσοστό απόκλισης από το κανονικό. 

Η πιο αξιόπιστη πάντως μέθοδος λιπομέτρησης ονομάζεται DEXA, γίνεται σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα και δίνει αναλυτικά στοιχεία για τη σύσταση του σώματός μας, μετρώντας τόσο λιπώδη, μυϊκό και οστίτη ιστό με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας. Το κόστος της ξεκινά από 25€.


SPONSORED LINKS

"1792 - Γαλλική Επανάσταση: Η Εθνική Συνέλευση (Convention Nationale), η οποία είχε αναδειχθεί με καθολική ψηφοφορία, κατάργησε την μοναρχία. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ και η οικογένειά του φυλακίστηκαν.
1934 - Γέννηση του Λέοναρντ Κόεν, Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συγγραφέας
1937 - Πρώτη έκδοση του Χόμπιτ από τον Τόλκιν.
1964 - Ανεξαρτησία της Μάλτας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1981 - Το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει πλήρη ανεξαρτησία στο Μπελίζε
1991 - Ανεξαρτησία της Αρμενίας από την ΕΣΣΔ."

Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

  • Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά.

© 2002-2018 MEDIA2DAY