ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Τα συμπτώματα που πρέπει να σε στείλουν στον γιατρό

Δείτε σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας γιατί μπορεί να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Τα συμπτώματα που πρέπει να σε στείλουν στον γιατρό

Έχετε πυρετό που επιμένει

Ο πυρετός είναι ο φυσιολογικός τρόπος του οργανισμού για να πολεμήσει μια λοίμωξη. Αν όμως έχετε πάνω από 39,4 ή πυρετό που επιμένει περισσότερες από τρεις ημέρες τότε θα πρέπει να πάτε σε γιατρό.

Το κρύωμα χειροτερεύει ασυνήθιστα

Με το κρύωμα είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν πρέπει να πάμε σε γιατρό. Αν όμως δεν περνάει με τίποτα ή χειροτερεύει τότε μάλλον θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια. Συγκεκριμένα: αν υπάρχει έντονος βήχας για περισσότερες από δύο εβδομάδες, αν υπάρχει πυρετός με μυϊκό πόνο ή άλλα συμπτώματα γρίπης (ιδιαίτερα αν είστε ηλικιωμένος, έγκυος ή πάσχετε από καρδιακή νόσο), αν δεν μπορείτε να καταπιείτε με τίποτα, έχετε πόνο στο στήθος και σας κόβεται η ανάσα, τότε οπωσδήποτε θα πρέπει να πάτε στον γιατρό.

Χάνετε βάρος ξαφνικά

Και χωρίς εξήγηση. Μια απότομη αλλαγή βάρους μπορεί να δείχνει υπερδραστήριο θυρεοειδή, διαβήτη, κατάθλιψη ή πάθηση του ήπατος, μεταξύ άλλων. Σε γενικές γραμμές, αν έχετε χάσει περισσότερο από 10% του σωματικούς σας βάρους τους τελευταίους έξι μήνες (και δεν είστε παχύσαρκοι), τότε… ραντεβού άμεσα!

Σας κόβεται η ανάσα

Το υψόμετρο, η έντονη άσκηση, η παχυσαρκία και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι φυσιολογικά αίτια για να λαχανιάζετε έντονα. Αν τίποτα από αυτά δεν προκαλεί όμως το λαχάνιασμα, ρωτήστε τον γιατρό σας για την πιθανότητα άσθματος, βρογχίτιδας ή κάποιας άλλης πάθησης, ιδιαίτερα αν τα συμπτώματα είναι ξαφνικά και έντονα.

Έχετε έντονο πόνο στο στήθος, στην κοιλιά ή στη λεκάνη

Όλα τα παραπάνω μπορεί να κρύβουν παθήσεις που απαιτούν την συμβουλή ιατρού. Μεταξύ αυτών το έμφραγμα (πόνος στο στήθος), πέτρες στη χολή (πόνος στην κοιλιά) και σκωληκοειδίτιδα ή λοίμωξη στα νεφρά, αν ο πόνος είναι στη λεκάνη.

Οι συνήθειες του εντέρου σας έχουν αλλάξει

Διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως είναι σημαντικό αν παρατηρήσετε ξαφνική αλλαγή στην… τακτικότητά σας στην τουαλέτα να απευθυνθείτε σε γιατρό. Ιδιαίτερα αν συνοδεύεται με αίμα στα κόπρανα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή έντονη ούρηση.

Βλέπετε λάμψεις

Αν έχετε ημικρανία, πιθανώς να έχετε κατά καιρούς ξαφνικές λάμψεις ή μικρές τελίτσες στην όρασή σας. Εκτός αυτής όμως, ξαφνικές φωτεινές λάμψεις μπορεί να σημαίνουν αποκόλληση του αμφιβληστροειδή, μια σοβαρή πάθηση που χρήζει άμεσης ιατρικής παρακολούθησης.

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Όσο συνεχίζεις να γεννιέσαι, δεν πειράζει να πεθαίνεις και καμιά φορά."

Orson Scott Card, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας

  • 1920 - Ψηφίζεται η 19η Αναθεώρηση του Συντάγματος των Η.Π.Α., η οποία παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
    1928 - Μεγάλη επιδημία δάγκειου πυρετού μαστίζει την Ελλάδα. Καταμετρήθηκαν 16 θάνατοι ανά 24ωρο
    1941 - Ο Αδόλφος Χίτλερ ανακαλεί την ευθανασία όσων πάσχουν από πνευματικά νοσήματα και αναπηρίες
    1960 - Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι
    1991 - Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «φυλακίζεται» στο σπίτι του από πραξικοπηματίες

© 2002-2018 MEDIA2DAY