10 συχνά συμπτώματα και τι μπορεί να σημαίνουν

Γιατί πεταρίζει το μάτι ή καρδιά μας και πότε βουίζει το αυτί; Τι σημαίνουν τα κίτρινα νύχια ή η άσπρη γλώσσα; Ιδού τι προσπαθεί να μας πει το σώμα μας.
10 συχνά συμπτώματα και τι μπορεί να σημαίνουν
Κάθε σύμπτωμα, κάθε «σινιάλο» που μας δίνει ο οργανισμός μας, μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Γι’ αυτό και ποτέ δεν μπορεί (και δεν πρέπει) κανείς να επιχειρεί διάγνωση μέσω διαδικτύου. Παρακάτω, θα βρείτε συγκεντρωμένα μερικά συχνά συμπτώματα, με την πιθανότερη «ερμηνεία» τους. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δεν συνεπάγεται πως όποιος έχει αυτά τα συμπτώματα, πάσχει και από τις συγκεκριμένες ασθένειες. Μια καλή αρχή είναι να ψάξετε στην αναζήτηση συμπτωμάτων του iatronet.gr, αλλά πάντα να έχετε υπόψη σας ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξέταση και τη διάγνωση από έναν γιατρό. Με αυτά υπόψη σας, δείτε τι μπορεί να σημαίνουν τα παρακάτω συμπτώματα:

«Πετάει» το μάτι σας
Όχι, δεν θα δείτε κάποιον. Το πιθανότερο είναι ότι έχετε πολύ άγχος, καταναλώνετε πολλή καφεΐνη ή βρίσκεστε μπροστά στον υπολογιστή για πολλές ώρες.

Η γλώσσα σας είναι άσπρη
Υπάρχει πιθανότητα να έχουν αυξηθεί τα βακτήρια εξαιτίας αφυδάτωσης, ξηροστομίας ή επειδή περάσατε πρόσφατα μια ασθένεια.

Ιδρώνετε υπερβολικά
Εφόσον δεν υπάρχει λόγος (δηλαδή δεν έχει υπερβολική ζέστη ή ο οργανισμός σας δεν βρίσκεται σε κατάσταση άγχους, φόβου κλπ), η υπερβολική και συνεχής εφίδρωση μπορεί να σημαίνει ότι πάσχετε από την πάθηση «υπερίδρωση», μια κατάσταση που συνήθως σχετίζεται με προβλήματα θυρεοειδούς ή διαβήτη γι’ αυτό και πρέπει να ζητήσετε την συμβουλή ειδικού.

Τα μάτια σας είναι κόκκινα
Είναι πιθανόν να έσπασε κάποιο αιμοφόρο αγγείο από δυνατό βήχα ή φτέρνισμα, αλλά συναντάται συχνά και σε άτομα με διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα νύχια σας έχουν κιτρινίσει
Εφόσον φυσικά δεν οφείλονται σε συνήθειες όπως το κάπνισμα ή την κατάχρηση βερνικιού ή ακρυλικών νυχιών, τα κίτρινα, παχιά και ευαίσθητα νύχια συνήθως σημαίνουν πως υπάρχει κάποια μόλυνση από μύκητες. Σπανιότερα, συνδέονται με προβλήματα όπως θυρεοειδή, διαβήτη και ασθένειες του αναπνευστικού.

Έχετε διάρροια και συχνό φούσκωμα
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συνδέονται με κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) ή με δυσανεξία στη λακτόζη, αν το φούσκωμα προκύπτει μετά την κατανάλωση των αντίστοιχων προϊόντων. Αν η διάρροια συνοδεύεται από πόνο στην περιοχή της κοιλιάς, μπορεί να έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τα ούλα σας ματώνουν εύκολα όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας
Αυτό μπορεί να σας κρούσει τον κώδωνα για ευαίσθητα ούλα και για ουλίτιδα, που χρήζει θεραπείας. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι βουρτσίζετε τα δόντια σας με πολύ βίαιο τρόπο ή με πολύ παλιά και σκληρή οδοντόβουρτσα – σε αυτή την περίπτωση αρκεί να αντικαταστήσετε την οδοντόβουρτσα και να πλένετε τα δόντια πιο προσεκτικά.

Βουίζουν συνεχώς τα αυτιά σας
Πιθανώς υπάρχει κάτι που μπλοκάρει τα όργανα της ακοής σας ή κάποια μόλυνση στο αυτί σας, που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο και το βούισμα επιμένει, υπάρχει περίπτωση να έχετε αρχίσει να μπαίνετε σε στάδιο απώλειας ακοής. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Αισθάνεστε «πετάρισμα» στην καρδιά
Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όσους καταναλώνουν πολλή καφεΐνη ή βρίσκονται σε φάση ορμονικών αλλαγών (π.χ. λόγω εγκυμοσύνης, εμμηνόπαυσης ή υπερθυρεοειδισμού). Αν συνοδεύεται από πόνους στο στήθος και ζαλάδες, μπορεί να σημαίνουν καρδιακό πρόβλημα.

Παρατηρείτε αίμα στα ούρα σας
Οι συχνότερες αιτίες είναι κάποια μόλυνση στο ουρικό σας σύστημα ή παρουσία πέτρας στα νεφρά. Σπανιότερα, μπορεί να είναι ένδειξη για καρκίνο στην ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v